Противно на общото мнение не е лесно

Много ентусиасти, било то начинаещи цветари-кактусолюбители, въоръжени с интернет наръчник и купища информация за отглеждането, или виртуози с други декоративни и украсни растения, включително капризната и така актуална до вчера коледна звезда, са достигнали до трудно и горчиво заключение, че кактусите, сукулентите, сенсевиерите, седумите и още цял куп други подобни

не са шега, още по-малко пък са лесни. 

Често родители купуват кактус на детето си, за да го научат да се грижи за живо същество преди да вземат куче, коте или зайче. Компромисен вариант, ако питате, и отлагане на неизбежното с не дотам тежък аргумент от страна на възрастните, но това е друга тема.

Нито едно дете няма да се впечатли от статично растение, ако има нужда от другар в игрите. Нито едно дете няма да се заплени от грижата за зеленийката, ако родителите нямат отношение и навици за обгрижване на цветя. Идеята е добра, но често резултатите са нулеви.

Най-голямото изпитание за всички горепосочени герои, включително и кактусите, е зимата. Период на покой или пък на цъфтеж. Зависи от гледната точка и вида на растението.

Като цяло има два вида стайни растения – такива, които през зимата си почиват, и такива, които забавят темпото, но все пак остават активни. Важи и за кактусите, сукулентите, сенсевиерите, седумите и т.н.
Това, че те продължават да нарастват или да цъфтят през студените месеци, определя

къде в дома да бъдат поставени  

Активните имат нужда от светлина. Ако трябва да бъдем точни - не по-малко от три часа пряка (по възможност) естествена слънчева светлина. Неактивните могат да останат в някое затънтено ъгълче, забравени от света и от лейката с вода до пролетта.

Первазът на прозореца обаче не е много добра опция, особено ако се отваря често за проветряване или растението се опира до студентото стъкло.

Опознайте цветето и нуждите му 

Колекционерите и професионалистите знаят, че дори различните сортове на едно и също растение имат свой собствен характер и нужди. Лаиците пък не се интересуват от точното латинско наименование, произхода или естественото местообитание. И в двата случая важното е да знаем какво отглеждаме поне до вид.

Както уточнихме по-горе, активните през зимата имат нужда от светлина, но заедно с нея вървят и другите консумативи – вода, храна въздух, топлина.
Групирайте цветята си спрямо нуждите им, за да не полеете погрешка някое и то да загине. Кактусите са изключително чувствителни в това отношение и преовлажняването е фатално.

Малко вода и никаква храна  За да се уверите, че е време за поливка проверете влажността с пръст или клечка кибрит (както се прави с тесто за кекс). Ако клечката е суха и без полепнали частици, полейте. Най-често една поливка месечно е напълно достатъчна, когато става дума за растения, които умеят да складират вода.

За да се уверите, че е време за поливка проверете влажността с пръст или клечка кибрит (както се прави с тесто за кекс). Ако клечката е суха и без полепнали частици, полейте. Най-често една поливка месечно е напълно достатъчна, когато става дума за растения, които умеят да складират вода.

Сигнали, че нещо не е наред са почерняване в зоната близо до почвата, кафяви точици, лезии, хлътвания, набръчкване, увяхване, загуба на листа и други. При първи симптоми проверете почвата. Това, което не виждате на пръв поглед, а именно корените, често се оказва причина за главоболия.

Внимавайте с поливането, но в никакъв случай не го изкючвайте напълно, защото растежът може да е бавен и дори незабележим, обаче вода е необходима. Поливайте отгоре, без да мокрите самото растение. След десетина минути проверете дали в подложката на саксията, или в кашпата има излишна вода и я отстранете.

През зимните месеци не е необходимо допълнително подхранване заради забавените жизнени процеси. Ако наторите, по-скоро ще навредите.

Почвата е основен фактор 

Структурата на почвата и размерите саксията вървят ръка за ръка. Малка саксия с голямо растение е по-добрият вариант. Песъчливата и добре отцедлива смеска е от съществено значение.
Имайте предвид, че през зимните месеци не се пресажда, а и като цяло, не е необходимо често да го правите. Ако кактусът е голям, кривнал е нанякъде или лесно се обръща, осигурете опора или тежка кашпа, която да го държи.

Не забравяйте честичко да проверявате за натрапници. Памуковите въшки са изключително досадни любители на сочни и дебели листа. Търсете ги близо до почвата, по долната страна на листата или близо до стъблото. Гадинките се почистват лесно с памучен тампон, напоен със спирт.