При дестилацията на ракия пърноначално се отделя първоточната фракция /т.нар. първак/, която е 2-3% от алкохола на кашата.

Първотокът е парлив и неприятен на вкус и не се използува за пиене.

Фракцията "ракия", която всъщност е истинската, се отделя, когато вкусът на дестилата стане мек и приятен и се загуби остратата на първотока.

ОТГОВОР:

Фракцията "ракия" по принцип обхваща 70-80% от алкохола на материала.

След като показанията на спиртомера достигнат 40-45 градуса, в зависимост от качеството на материала и плода, започва отделянето на паточната фракция.

Патоките се отделят до показания на спиртомера 7-10 градуса и най-често се изваряват със следващия казан материал за изваряване.

Допустимо е връщането на патоките не повече от 2-3 пъти.

Внимание!

При производството на анасонлийка, ракията се преварява повторно, като чак при преварката се поставят 2-3 кг анасон на 100 литра сурова ракия.