ПРИ БОРАВЕНЕТО СЪС ЗАХАРТА ГРЕШКИ СЕ ПРАВЯТ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ И КОРИГИРАНЕ НА ЗАХАРНОТО СЪДЪРЖАНИЕ
Става дума за определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст, подавани за ферментация.
Най-често при любителите съществува стремеж за повишаване на захарността над необходимата.
КАКВИ ПРАВИЛА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ЗА ЗАХАРНОСТТА: За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%),но не и повече.За червени вина - съответно от 20 до 22%. Грешка се допуска и при изчисляване количеството на захарта, която трябва да се добави.
НЕ Е ЗА ЗАБРАВЯНЕ ТОВА ПРОСТО ИЗЧИСЛЕНИЕ: С добавянето на един килограм захар на 100 кг гроздова каша, респективно 100 л мъст, захарността се повишава с един процент. На база количеството на гроздето и действителната захарност, лесно може да изчислите необходимото количество захар за постигане на посочените проценти за бели и червени вина.
НЕ Е ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ НАЧИНЪТ НА ВНАСЯНЕ: Определеното количество захар първо се разтваря в мъст, която се връща в общото количество каша (мъст) и задължително се разбърква за добро размесване. Ферментацията протича спонтанно, но трябва ежедневно да се наблюдава.
Коментари