Ето няколко обобщени практически съвета, които могат да улеснят грижите за лозите след гроздобера:

0 Съставете си график. Планирайте есенните мероприятия навреме. Например, непосредствено след беритбата – почистване и евентуално първо пръскане; през октомври – торене и обработка на почвата; към края на октомври/ноември – резитба, пръскане след листопад и загърляне. Така няма да пропуснете важна стъпка и работата ще бъде по-лека, разпределена във времето.

0 Изберете подходящо време. За повечето дейности е важно времето да е сухо и сравнително тихо. Пръскането никога не се прави преди дъжд – изберете слънчев или поне облачен ден без валежи, с температури над 5°C, за да може разтворът да подейства. Резитбата също е добре да става в сух ден, за да заздравеят по-бързо отрезите. Загърлянето и покриването срещу измръзване направете точно преди трайното застудяване. Винаги съобразявайте действията си с местния климат – в по-топлите райони на България тези работи може да се изместят към декември, докато в планините трябва да станат по-рано.

0 Необходими инструменти и материали. Подгответе си от рано всичко необходимо. Ще са ви нужни остри лозарски ножици за резитбата, овощарски трион за по-дебели стари стъбла и части, тел, пръскачка (ръчна или моторна, според големината на лозето) за препаратите, лопата и мотика за прекопаване и загърляне. За предпазване на себе си при пръскане си набавете гумени ръкавици, маска и предпазни очила. Пригответе и материалите за покритие при необходимост: полиетилен, слама, борова шума, пръст и др. Набавете ги предварително, за да са подръка, когато застудее.

0 Добри хигиенни практики. Изгорете или изнесете далеч от лозето всички болни части и листа, които сте събрали. Не ги оставяйте в междуредията или в компоста, ако са заразени. Инструментите, особено лозарската ножица, почиствайте и дезинфекцирайте (например със спирт) след резитбата, особено ако по лозите има подозрения за вирусни или бактериални инфекции. Това предотвратява пренасянето на болести от едно растение на друго. Също така, след зимата, когато откриете лозите, отстранете покривните материали и ги приберете или компостирайте (ако са органични като слама), за да не служат за убежище на гризачи или вредители.

0 Наблюдавайте растенията. Винаги оглеждайте лозите си внимателно при изпълнение на дейностите. Есента е добър момент да забележите проблеми като формиране на тумори по стъблото, признаци на болести като екскортиоза, черно гниене, повреди от градушка по пръчките или нападение от насекоми под кората. Ако установите подобни, вземете мерки – изрежете и изгорете болните части, а раните може да замажете с овощарска замазка или боя, съдържаща меден сулфат, за дезинфекция. Навременното откриване и третиране сега ще ви спести неприятности напролет.

0 Не претоварвайте с пъпки. Една от грешките на начинаещите е да оставят прекалено много пъпки или чепове при есенната резитба от страх да не „оскубят" лозата. Всъщност, по-добре е плододаващата дървесина да се подмлади и прореди. Лоза, която е правилно изрязана и натоварена според силата си, ще презимува по-успешно и напролет ще плаче по-малко (ще има по-слаб плач на сок), а и ще даде по-качествен плод. Затова спазвайте препоръчания брой очи за съответната формировка и сорт. Ако се колебаете, по-добре оставете 1-2 резервни пъпки (особено в студен район), които напролет при нужда можете да премахнете.

0 Учете и се консултирайте. Лозарството е занаят, който се учи постепенно. Четете специализирана литература, за да обогатите знанията си. Не се притеснявайте да питате по-опитни съседи или агрономи за съвет, особено ако забележите нещо необичайно по лозите. С времето ще придобиете собствен усет към нуждите на вашето лозе.

Есенните грижи за лозите изискват труд и постоянство, но вложените усилия се отплащат. Правилно подготвените през есента лози презимуват успешно и напролет тръгват с буен растеж. Така любителят лозар може да очаква здраво насаждение, изпълнено с гроздове, и богат добив през следващата година.