В сезона на варене на домашната ракия много майстори са запретнали ръкави и осигуряват "зимнината". Пишат ни, че са невероятно доволни от даваните съвети досега от проф. Цаков и неговите отговори. Но и много любители вече са запретнали ръкави и затова и те ни задават въпроси.
ВЪПРОС: Как да се провери състоянието на джибрите и как да се коригират?
ОТГОВОР: Задължителна е проверката за състоянието им. Ако подозирате, че са вкиснати, те трябва да миришат на оцет. Преди изваряване трябва да се неутрализира киселината. Това става чрез използване на натриев бикарбонат (сода за хляб).
В зависимост от степента на вкисване се използват едно или двe пакетчета за 150 - 200 кг джибри.
РЕЦЕПТАТА:
Содата се внася на порции при зареждане на казана. Наливат се и 2-3 кофи вода и се разбъркват, за да се разтвори содата и се размеси с цялото количество джибри. По този начин ще се предотврати загаряне и придаване на неприятен вкус и мирис на ракията.
Коментари