На всеки му се е случвало да му се прияде нещо сладично, но да няма нито време, нито енергия да стои до печката? Сладкишите и тортите от магазина не са най-добрият вариант, защото в състава им може да намерите не особено здравословни съставки. Освен това, всички отдавна знаят, че домашната храна е много по-вкусна.

Има много рецепти за десерти без печене, които всеки може да приготви в къщи. Маршмелоу, тирамису, чийзкейк или панакота – ще ви дадем идеи как да приготвите всички тези вкусотии без затруднения. Тази статия ще бъде особено подходяща за тези, които нямат възможност да използват фурната.

Чийзкейк 

Чийзкейкът без печене е изобретен от британците и за това трябва да им кажем „благодаря“. За приготвянето на сладкиша са нужни желатин и бисквитки. Резултатът е вкусен десерт, който спокойно можете да предложите и на най-изтънчените си гости.

Продукти: 400 г маслени бисквити, 150 г масло, 600 г маскарпоне, 400 мл сметана 33-35%, 150 г пудра захар, 100 мл прясно мляко, 100 мл вода, 24 г желатин.

Приготвяне: Смелете бисквитите до получаването на трохи, използвайте блендер или смачкайте с ръце. Смесете с меко масло. Прехвърлете масленото тесто в тортена форма с падащо дъно и уплътнете добре, като притискате с лъжица. Смесете маскарпонето с пудрата захар и сметаната. Разбийте добре сместа.

Разтворете желатина във водата. Когато набъбне, прибавете прясното мляко, което предварително сте затоплили, но без да завира. Разбъркайте добре, за да може желатина да се разтвори напълно. Сипете маскарпонето и сметаната и отново разбийте сместа.
Изсипете получения крем във формата, директно върху бисквитения блат. Сложете десерта в хладилник, докато кремът се стегне. Украсете тортата по ваш вкус. Можете да го полеете с шоколадова глазура, сладко от горски плодове, да сложите парченца плодове отгоре, да поръсите с шоколад или кокосови стърготини.

Покажете въображението си и се насладете на невероятния вкус на чийзкейк, който е истинско удоволствие да готвите и вкусите!

Сладък салам 

Ако искате да се върнете в детството си, направете си сладък салам, без печене, с бисквитки и ядки. Въпреки изобилието от сладкиши в сладкарниците, този десерт е без конкуренция!

Съставки: 200 г бисквити „Закуска“, 100 г масло, 80 г орехи, 90 г захар, 50 мл сметана 33-35%, 50 г какао.

Приготвяне: Смелете половината бисквитки на прах, а другата половина натрошете на по-едри парчета. Подсушете орехите в тиган и нарежете с нож.
Смесете сметаната, захарта и какаото в тенджера. Оставете сместа да заври на средно силен котлон, при непрекъснато бъркане. Сместа трябва да стане хомогенна. Дръпнете от котлона и пуснете нарязаното на кубчета масло, разбъркайте. Когато маслото се разтопи, разбъркайте отново добре крема и добавете към него натрошените бисквити и ядките. Оформете сладкия салам и го увийте със стреч фолио или алуминиево фолио. Приберете в хладилника да стегне.

Нарежете на филийки и сервирайте с чай или кафе. Доброто настроение е гарантирано!

Кокосова нежност 

Бонбоните „Рафаело“ могат лесно да се приготвят у дома, при това ще се получат не по-малко вкусни от тези в магазина.

Продукти: 1 кутия кондензирано мляко, 50 г масло, 200 г кокосови стърготини, 80 г бадеми, 10 г ванилова захар, 1 чаена лъжичка коняк.

Метод на готвене: Смесете кондензираното мляко с мекото масло и добавете ваниловата захар и кокосовите стърготини. По желание можете да сипете малко коняк за приятен аромат. Разбъркайте добре сладкото тесто и поставете в хладилник за около ден.
На следващия ден оформете топчета от сгъстения крем и поставете по бадем в средата на всяко топче. Оваляйте сладките в кокосови стърготини и ги сложете върху чиния. Отново охладете.

Домашното "Raffaello" ще се хареса на всички. Бонбоните се топят в устата и създават толкова много приятни емоции, че е невъзможно да ги подминете!

Тирамису 

Най-простият и вкусен десерт е тирамисуто, защото се приготвя моментално, изглежда вкусно и никога не се срамува да бъде поднесен на най-почетните гости.

Продукти: 250 мл сметана 33-35%, 200 г маскарпоне, 10 г ванилова захар, 200 г италиански бишкоти, 1 чаена чаша прясно сварено кафе, 70 г тъмен шоколад.

Метод на приготвяне: Сметаната се разбива с миксер до пухкава пяна. Добавете маскарпонето и ваниловата захар. Продължете да разбивате, докато съставките се смесят напълно. Сварете чаша кафе и пригответе бишкотите. Не просто потапяйте бисквитките в напитката, а ги оставете да полежат в нея малко, за да е мека бъдещата основа за тирамисуто. В тортена форма наредете един пласт бишкоти, покрийте с половината от крема, след което направете същото и с втория ред бишкоти и върху него намажете останалия крем.Поръсете сладкиша с какао на прах или шоколадови стърготини и поставете в хладилник за 2 часа.

Сред десертите без печене тирамисуто заема специално място – неслучайно името на лакомството се превежда като „вдигнете ме нагоре“. Щом отхапете дори малко парченце, веднага ще се почувствате като в рая!

Панакота 

Панакотата в домашни условия също може да се приготви лесно и бързо. Ако искате да опитате нещо съвсем различно, направете този цитрусов десерт. Приятната киселинност ще придаде на сладкиша свежест и лекота.

Съставки: 300 мл сметана 33-35%, 2 портокала, 50 г захар, 50 мл гореща вода, 15 г желатин, 2-3 капки ванилов екстракт.

Приготвяне: Желатинът се залива с гореща вода и се оставя за 5 минути. През това време загрейте сметаната в малка тенджера, изстискайте сока от 1,5 портокала и го прибавете към сметаната. Веднага щом по повърхността на крема се появят мехурчета, отстранете от котлона, не е необходимо да завира. Добавете 1,5 супена лъжица захар и ваниловия екстракт, след което изсипете половината от желатина и разбъркайте добре. Напълнете чаши или купички с крем до 2/3 от обема, след което ги поставете в хладилника за 30 минути.

Останалия желатин смесете с портокалов сок и 0,5 суп. лъж захар. Веднага щом кремът в чашите стане плътен и еластичен, залейте с портокалов сок и поставете отново на студено.

Украсете десерта с резенчета портокали и се насладете на неговата нежност.

Шоколадово суфле 

Деликатната, лека и порьозна торта-суфле е спечелила световната любов, но е особено ценена във Франция. Няма да ви е трудно да я приготвите на базата на бисквити и с желатин.

Продукти: 200 г шоколадови бисквити, 50 г масло, 400 г заквасена сметана, 100 г захар, 70 г какао, 100 мл прясно мляко, 100 мл вода, 10 г желатин, 2 банана, 70 г шоколад.

Приготвяне: Смелете шоколадовите бисквити в блендер и ги смесете с разтопеното масло. Постелете тортена форма със свалящо дъно с хартия за печене, сипете бисквитеното тесто, поставете пръстена и сложете в хладилника за 15 минути, за да се стегне.
Залейте желатина с вода със стайна температура. След 15 минути го загрейте на водна баня до пълното разтваряне. Не варете!

Смесете млякото, захарта и какаото и загрейте малко на средно силен котлон за 3 минути и прибавете заквасената сметана. Изсипете набъбналия желатин и разбъркайте добре.

Разрежете бананите по дължина, след това нарежете половинките на още 4 парчета.

Извадете формата от хладилника, наредете парчетата банан върху тортата и залейте с шоколадовия крем. Приберете готовия десерт в хладилника за още 5-6 часа.

Украсете с шоколадови стърготини и стръкче мента. Поканете гостите да споделят радостта си с другите!