Пригответе се да направите сами полезни неща, които не отнемат много време, но ще ви помогнат да станете по-ефективен производител на зеленчуци. Запретнете ръкави, подгответе предварително материалите и направете първите стъпки.

1. Спрете околните растения 

Просто отрежете дъното на пластмасова саксия или кофа и я заровете в почвата! Можете да използвате този метод за инвазивни растения, които растат твърде бързо и са склонни да превземат вашата градина.

Тази обикновена градинарска техника ограничава растежа на кореновата система, като ви дава по-добър контрол върху размера на растението, след като то достигне зрялост. Тя също така защитава други растения около него.

2. Кладенче за поливане 

Поставете пластмасова саксия/кофа/сандъче (с дупки) в средата на вашата градина, за да създадете по-лесно и дълбоко кладенче за поливане. Този съвет е особено полезен за тиквички.
Предимството на този метод за напояване е, че водата се просмуква директно към корените и не се изразходва за овлажняване на горния слой на почвата.

3. Приберете правилно маркуча 

Градинските маркучи са проклятието в градината. Те се извиват, заплитат се и се начупват, запират се, когато искаме да достигнем по-далечен обект и т.н.

Когато сте в градината, опитайте се максимално да намалите налягането на водата в маркуча между поливанията, като спрете водата и я оставите да се оттече. Никога не оставяйте маркуча да лежи с пълен натиск за известно време. Това е добро правило.

Когато го прибирате, затворете крана и разплетете маркуча си напълно. Оставете го да лежи на слънце за 10-15 минути, тъй като когато е топъл е по-лесен за маневриране. Развийте маркуча и изпуснете цялата вода - повдигнете частите на маркуча, така че гравитацията да си свърши работата.

А сега овладейте и правилната техника за навиване на маркуча (виж видеото) . Не е тази с лакътя, защото така съкращавате живота му. Ето как:

* Прихващате края на маркуча с едната ръка (лявата), с другата правите първото колело.

* Тънкостта е, когато правите следващото – както държите с маркуча с дясната ръка (дланта е нагоре), приближавате го към лявата, завъртате китката на дясната така, че да сте направили кръга, преди да се докоснат двете ви ръце. А когато се докосват, палецът на дясната се среща с палеца на лявата.

* После редувате първи начин с втори.

Използвайте тази техника и за навиване на кабели.

4. Високите дават предимство на малките 

Има три основни изисквания за успех на градинаря: слънце, вода и почва

В зависимост от разположението на двора преди да започнем да правим зеленчукова градина е редно да преценим как лехите ще бъдат ориентирани: изток-запад/ север-юг.

Ако позиционирате градината си от север на юг, ще получите максимално излагане на слънце. Това е подходящо за лехи с ниски растения, както и за сенчести дворове и терени, разположени в ниското.
Когато растенията са разположени от изток на запад, те са склонни да се засенчват. Това е подходящо за високите лехи, дворове с леки и сухи почви или на по-високи места. Така, растенията ще засенчат междуредията, което означава, че в почвата ще остава повече влага.

Какъв е дворът?

Ако е под наклон, лехите трябва да са разположени напряко на склона.

Също така не забравяйте да прецените, кои части от парцела колко слънце получават. Южната част получава максимално количество слънце през цялата година. Там е добре да засадите най-топлолюбивите растения.

Северните части на парцела получават най-малко огряване.

Ако искате да отглеждате ниски и високи растения едно до друго, дайте предимство на ниските. Нарича се още градина тип гора. Това е дизайн на лехите, при който най-малките са отпред – от запад, средните по височина – по средата, а дългучите са последни – от изток.