Всеки любител на цветята може да се възползва от него

Всички архитекти, дизайнери и други подобни професии са запознати добре с цветния кръг. Той е като нарисуван закон за подходящи съчетания на цветовете и е основа, върху която всеки естет-градинар може да стъпи, дори да е начинаещ.

Теорията на цветовете учи на хармония и стил, а съчетанието им може да въздейства на съзнанието. От голямо значение са свойствата им отенък, наситеност и яркост.

Какво трябва да се знае за кръга преди да започнем работа с него? Той съдържа 3 цветови зони:

1. Основни или първични цветове – жълто, червено и синьо. Те не могат да бъдат получени от смесване на други багри.

2. Вторични – зелен, оранжев и лилав. Те се получават чрез смесване на 2 основни цвята.

3. Третични – например жълто-оранжево или жълто-зелено. Получават се чрез смесване на първичен и вторичен цвят.
Видимо кръгът е разделен и на топли ( червени, жълти и техните производни) и студени цветове (в синьо- зелената гама), а си има и неутрални. Обикновено е добре да се работи с цветовете само от едната страна или с тези само от другата. А могат да се направят и съчетания на срещуположни цветове (комплементарни), на съседни (аналогови), да се съчатаят всички основни, като един е основа, а другите два-акценти и т.н.

Багрите в двора 

Повечето от цветята ни вече притежават един основен цвят – зеленият. От тук можем само да градим и разширяваме тяхното въздействие.

Ако искате естетически издържана и стройна градина или балкон, където цветята не се „блъскат“, цветният кръг ще ви помогне. Същото важи и за съдовете, в които ги отглеждате, за настилката, за рафтовете. Всичко трябва да е съобразено и подчинено едно на друго.

Цветният кръг и неговите съвети са най-лесно приложими при едногодишните цветя, но това не означава, че с малко повече замисъл и планиране, многогодишните не могат да му се подчинят също.

За предстоящото лято 

Тъй като януари е месец за планиране и проучване, а сеитбите и прогнозирането на цъфтеж в съчетание с цветовата гама са най-трудната част от задачата, ще се опитаме да внесем яснота.

За получаване на маскимален ефект ще се спрем на едногодишни и обилно цъфтящи растения, които освен всичко се отглеждат лесно.
Трик, с който лесно да се справите сами, е да търсите цветя в сайтовете по зададени критерии. Например: предпочитания към изложението – слънчево или сенчесто; багра на цветовете; период на цъфтеж; период на сеитба и т.н.

За любителите на топлите тонове 

Препоръчваме им да засеят най-късно до началото на април:

* Salvia splendens – пламъче. Цветовете му са червено-оранжеви, а отглеждането е лесно. Цъфтеж се очаква през горещите летни месеци. Най-големият враг на растението е белокрилката.

* Тагетес - Непретенциозен и в предимно в ярки, огнени багри, той е подходящ за слънчеви изложения. Обича вода и храна, а страда рядко от вредители. Пазете го само от охлюви. Цъфтежът започва месец след сеитбата.

Червеното, жълтото и оранжевото се съчетават най-добре със подобни или с неутрални цветове.

За феновете на синята гама 

Могат да засеят в същия период:

* Фелиция (Felicia) – Синеока маргариткоподобна красавица с височина до 20-30 см. Засява се между февруари и април, а цъфти цяло лято. Сухоустойчива е, а и рядко се среща у нас.

* Лобелия (Lobelia) – бордюрна или каскадна, зависи от вас. Безбройните цветчета предлагат различни тонове на синьото. Опасен за цветето е най-вече паяжинообразуващият акар. Профилактични пръскания са препоръчителни.

Водейки се от цветния кръг, тази гама може да се съчетае със съседни, например лилави цветове, с неутралното бяло (бакопа, кампанула), а за по-екстравагантните градинари ще бъдат подходящи комбинации с жълто (тагетес, газания, санвиталия) или оранжево (калифорнийски макове, циния, ниска далия).

Снимка: 03-5