Под влияние на ниските температури по време на зимния покой в различна степен измръзват отделни органи и части на лозата.

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата, измръзват частично или напълно зимните очи, пръчките и многогодишните части.

Зимните очи като сложни пъпки се състоят от една главна (по-голяма) и 2-4 заместващи (по-малки).

Главните пъпки са много по-чувствителни на ниски температури през зимата в сравнение с резервните. Те обаче са по-слабо родовити и ако след измръзване на главните пъпки се развие някоя от резервните, добивите са по-ниски, особено при десертните сортове.

Зимните очи по колтуците имат по-висока студоустойчивост от зимните очи на основния летораст.

Очите на по-тънките, но добре узрели пръчки, са по-устойчиви на измръзване в сравнение с по-дебелите.

Спящите пъпки, разположени в многогодишната дървесина, са най-студоустойчиви.

Сортовете

* При минус 15-16 градуса се повреждат пъпките на слабо устойчивите на студ сортове - Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка и др.

* Ако температурата през зимата се понижи до минус 17-18 градуса, тогава се повреждат пъпките на сортовете със средна студоустойчивост - Мискет червен, Памид, Мискет хамбургски и др.

* Най-устойчиви на студ са Каберне Совиньон, Ризлинг, Шардоне, Алиготе, Пино ноар и др.