След промяна в метаболизма растенията стават устойчиви на суша, това откри екип от учени от Германия и Великобритания след дългогодишни изследвания.

Откритието принадлежи на д-р Надин Тепфер от Института по растителна генетика и изследвания на културите в Лайбциг и негови колеги от Оксфордския университет. В продължение на много години те търсят алтернативи на С3 фотосинтезата. В контекста на нарастващото глобално затопляне тя вече не може ефективно да спаси посевите от суша, което изисква

търсене на нови технологии за пестене на вода

Същността на новия метод е въвеждането на метаболизма на CAM фотосинтеза в листата на растенията. Това е път за фиксиране на въглерод, който се е развил при някои култури чрез адаптиране към сушата.

При растенията, използващи този процес, изпарението на водата е намалено поради факта, че устиците на листата са затворени през деня. Нощно време обаче тези пори се отварят за събиране на въглероден диоксид. Той им позволява да дифузират ябълчена киселина в мезофилни клетки. Впоследствие въглеродният диоксид се използва при фотосинтезата.

Ефективността на фотосинтезата се влияе от ензима рибулоза бисфосфат карбоксилаза (RuBisCO). Този механизъм на киселинен метаболизъм е открит за първи път в растения от семейство Crassulaceae, включително в дървото на парите.
Учените са установили, че основният фактор, ограничаващ ефективността на използването на водата, е

вакуумният капацитет на листата

Те също така научиха, че условията на околната среда създават различни фази на CAM цикъла.

Освен това учените са установили, че редуващите се цикли могат да бъдат полезни при определени условия. Например в по-кратки дни с по-малко екстремни температури.

Това откритие ще позволи на човечеството да се адаптира към все по-променящите се климатични условия в света, когато отглежда хранителни култури.