Децата определено ще опитат този необичаен десерт с тиква.

За съжаление тиквата сравнително рядко се използва за пълнеж на домашните пайове. По-често домакините приготвят сладкиши с ябълки или други плодове. И грешат. Веднъж приготвен, този нестандартен пай ще заеме своето достойно място сред любимите рецепти.

По правило пайовете с тиква се пекат отворени. Като основа се използва маслено тесто – то е достатъчно плътно и перфектно се комбинира с пълнежа.

Продукти: 1 кг тиква, 4 яйца, 3 супени лъжици кондензирано мляко, 250 г захар, 2 супени лъжици царевично нишесте, 100 г масло, 2 чаени чаши брашно, сол и други любими подправки на вкус.

Приготвяне: Пресейте брашното в купа. Най-добре е да повторите процедурата, така тестото ще стане въздушно. Добавете 2 супени лъжици захар и щипка сол. Вземете едно яйце и отделете жълтъка от белтъка. Добавете жълтъка към брашното.

Загрейте маслото. То трябва да се стопи, но не и да се пържи. Ето защо най-добре е да го оставите на стайна температура и да го поставите в микровълновата за няколко секунди непосредствено преди да го ползвате.

Добавете маслото към основата и замесете тестото. Първоначално то ще бъде ронливо и на трохи, но постепенно ще стане гладко. Направете го на топка, завийте го със стреч фолио и го оставете за 20 минути.

Вземете тава за печене. Най--добре е да е кръгла, с назъбени краища. Те често се ползват за печене на тартари.Премесете още веднъж тестото и внимателно го разпределете във формата. Височината на стените отстрани трябва да бъде около 3 см. В противен случай обемният пълнеж няма да се побере.

Обелете тиквата и я нарежете на средно големи кубчета. Прехвърлете в тенджера и добавете вода. Варете 10-12 минути. Парчетата трябва да са меки. Изсипете водата и прехвърлете тиквата в дълбока купа. Оставете да се охлади до стайна температура. Смачкайте с вилица или използвайте блендер, за да пюрирате. В първия случай ще има по-големи парчета.

Към смачканата тиква добавете нишестето и кондензираното мляко. Не трябва да използвате картофено нишесте, тъй като то може да придаде на ястието характерен вкус. Добавете останалата захар, едно яйце и 2 жълтъка. Ако искате да прибавите други подправки, сега е моментът да ги сложите. Не прекалявайте обаче с тях, за да не се изгуби естественият вкус на тиквата. Разбъркайте добре плънката. Тя трябва да е еднородна.

Сипете пълнежа върху тестото. Важно е той да е 4-5 мм под ръба. В противен случай може да изтече и готовият сладкиш няма да има много красив вид.

Поставете пая в предварително загрята фурна до 180 градуса за 30 минути. През това време тестото ще покафенява, а пълнежът „ще се стегне“, т.е. ще наподобява желе или гъст крем.

Извадете сладкиша и изчакайте да се охлади напълно. Масленото тесто е доста крехко. Ето защо ще трябва да извадите внимателно пая от формата. Опитните домакини препоръчват използването на тортена форма с подвижно дъно. Така сладкишът по-лесно ще се прехвърли в чинията за сервиране.

Нарежете пая и сервирайте. Можете да украсите с орехи, плодове и бита сметана.