Сламата съдържа много фибри и много малко протеини и мазнини, бедна е на минерали и няма витамини. Сламата от различни култури има различно съдържание на фибри: колкото по-малко е то, толкова по-висока е хранителната стойност.
По този начин, сламата от пролетните зърнени култури е по-хранителна от сламата от зимните култури

и е близка до нискокачественото сено.

Затова запомнете: Най-добрата слама за фураж от зърнени култури е:

  • просо;
  • овес;
  • ечемик;
  • пролетна пшеница;
  • от бобовите култури - грах и фий-овес.

Хранителните вещества в сламата се съдържат в силен лигнин-целулозен комплекс , който се разгражда слабо в стомашно-чревния тракт на животните. Следователно,

в чист вид сламата се яде лошо

и има ниска смилаемост.

За да се повишат вкусовите качества и фуражната стойност,

сламата се подготвя специално:

Най-простият метод е смачкване и накисване.
Сламените резници (с дължина 2–3 см) се навлажняват с топла солена вода (500 г сол на 10 кофи вода) и се държат в дървена кутия в продължение на 12–18 часа, след което се овкусяват с концентрати или кореноплодни растения . Внимание! Хранителната стойност на такава слама се увеличава драстично. Не се препоръчва обаче съхранението на накиснати резници.

При подхранване се овкусяват

с цвекло, моркови, куузика, меласа и се полива с каша . Подправянето се извършва, за да се подобри вкусът на сламата, нейният мирис, вкусови качества и до известна степен смилаемостта на хранителните вещества.

Сламените резници могат да се запарят,

вместо да се накисват. Запарването е по-добро от накисването, то омекотява резниците, дезинфекцира фуража от мухъл и микроби, подобрява вкусовите качества (тъй като придобива приятен аромат на хляб).

Запарената слама се дава топла,

тъй като охладената се яде по-зле.

Запарената слама е добра и за заквасване 

За целта се залива с тесто: смес от концентрати (трици, брашно, зърнени храни) се разрежда с вряща вода 3:1 и когато се охлади малко, се добавя разредена хлебна мая - 3% от теглото на сместа с мая.

Плюсовете при заквасването: увеличава се масата на фуража, обогатява се с витамини и подобрява вкуса.