Надхвърли 100 000 тона за първи път през 2024/25 г., като износът продължава да нараства
Производството на грейпфрути в Испания надхвърли 100 000 тона за първи път през 2024/25 г., достигайки 102 000 тона между 1 септември и 31 май.
Увеличението, което се дължи на новите площи и благоприятните климатични условия, представлява важен момент за сектора, който отбелязва устойчиво и стратегическо развитие през последните години.
Около 72 000 тона от реколтата бяха изнесени, като 80 % от пратките бяха предназначени за шест европейски пазара: Германия, Франция, Нидерландия, Полша, Обединеното кралство и Швейцария.
Около 22 000 тона бяха предназначени за преработка, а 6000 тона бяха продадени на вътрешния пазар.
Испания сега доставя 50 % от грейпфрутите, консумирани в ЕС, което е увеличение спрямо 36 % през 2020/21 г. През последните няколко години се наблюдава постоянен спад в вноса от Турция, Израел и САЩ, докато качеството и постоянството на испанските грейпфрути продължават да се подобряват.
За разлика от други по-нестабилни култури, грейпфрутите са били постоянно печеливши за испанските производители благодарение на стабилното търсене и силната политика на диференциация в сектора.
Коментари