Ако говорим за пълнени зеленчуци, то най-често се сещаме за чушките, тъй като този зеленчук е кух отвътре, с изключение на семките. Ето защо е много по-лесно да се пълнят чушки, отколкото, да речем, домати или тиквички. Но можете да опитаме и с тях.
Технологията за приготвяне на зеленчуци за пълнене с кайма е стандартна. Първо, зеленчуците се измиват, почистват се от всичко ненужно (най-често това са семена и част от пулпата, понякога - прекалено твърдата кора), след което се измиват отново и се подсушават. Зеленчуците са готови.
Когато отстранявате сърцевината и семената от твърди зеленчуци, най-добре е да използвате спираловиден нож или лъжица.
Има няколко начина за приготвяне на пълнени зеленчуци: печене във фурна или микровълнова фурна, задушаване или пържене. Ако се използват вече сварени и избраният пълнеж не изисква термична обработка, зеленчуците се сервират веднага.
Пълнени тиквички (турска рецепта)
Ще ви трябват: 1 кг млади тиквички; за плънката – 300 г кайма, 1 чаша варен нахут, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, растително масло, сол, смлян черен и лют пипер, кимион и свежи зелени подправки; Освен това – 1 чаша вода, 2-3 суп. лъж. доматено пюре, сос или кетчуп, сол на вкус .
Приготвяне: Измийте тиквичките, подсушете ги и отрежете краищата им. За красота с вилица направете надлъжни разрези по цялата външна страна (тази стъпка е по избор). Нарежете големите тиквички напречно на няколко парчета, така че всяко да е със същия размер като малка тиквичка. Отстранете сърцевината и ги запържете равномерно от всички страни. Прехвърлете ги върху кухненска хартия, за да отстраните останалото масло.
Загрейте растително масло в тиган, за да запържите каймата. Добавете ситно нарязания лук и запържете до полуготовност. След това добавете каймата, солта, нарязания чесън, кимиона и другите подправки. Запържете сместа на среден огън, докато каймата е готова. Около пет минути преди да свалите от котлона, добавете в тигана сварения нахут и зелените подправки.
Напълнете тиквичките с приготвената и леко охладена кайма и ги наредете в тава за печене.
В отделен тиган или тенджера пригответе заливката. Смесете вода с доматен сос и кипнете, като добавите сол на вкус. Сипете получения сос равномерно върху тиквичките и сложете във фурна, предварително загрята на 180°C. Печете 15-20 минути до златистокафяво.
Сосът за тиквички, приготвен по тази рецепта, е кисело мляко със счукан чесън. Готовото ястие, полято със сос, се украсява с подправки и билки.
Пълнени домати
Ще ви трябват: 10 големи домата (недозрели, за да запазват формата си), 300-400 г свинска кайма, 100 г твърдо сирене, 1 глава лук, 1 морков, 50 г ориз, чесън, сол, подправки и билки на вкус, растително масло за пържене.
Приготвяне: Измийте ориза и го сварете в подсолена вода. Изплакнете със студена вода, отцедете в гевгир и охладете.
Измийте доматите, подсушете ги и отрежете малко по-малко от половината от всеки плод заедно с дръжката (отстранете дръжката). Внимателно извадете пулпата заедно със семките.
Загрейте растително масло в тиган. Добавете ситно нарязания лук и едро настъргания морков. Запържете до готовност. В отделен тиган добавете ситно нарязаните доматени „шапки" и натрошената доматена пулпа. Задушавайте на силен огън, като бъркате непрекъснато, докато по-голямата част от течността се изпари. След това охладете доматената смес. Добавете нарязан чесън, сол, подправки, запържения лук и морковите, както и доматена смес към каймата от свинско месо. Разбъркайте добре. Разпределете каймата в доматите, като ги напълните догоре.
Настържете сиренето на едро ренде и поръсете с него пълнените домати. Печете на скара в предварително загрята фурна на 160-170°C за около половин час.
Вегетариански ладии от патладжан
Ще ви трябват: 3 средни патладжана, 1 чушка, 2-3 домата, 2-3 скилидки чесън, сол, подправки, билки и растително масло на вкус.
Приготвяне: Измийте патладжаните, подсушете ги и разрежете наполовина по дължина. Отстранете част от пулпата заедно със семките. Отделете пулпата от семките.
Загрейте тиган и налейте растително масло. Сложете вътре нарязаната на малки парченца месеста част от патладжаните и запържете на среден огън.
Измийте чушката, отстранете дръжката и семките. Нарежете я на малки парченца и добавете към пулпата от патладжан, разбъркайте.
Измийте доматите и отстранете дръжките. Разрежете ги наполовина и отстранете месестата част заедно със семките. Нарежете на малки парченца и сложете в тигана при патладжаните и черния пипер. Добавете сол, подправки и нарязан чесън, разбъркайте. Пържете, като бъркате, за пет минути. Напълнете ладиите от патладжан с получената смес. Поръсете с нарязани билки и ги сложете върху намазнена тава за печене. Сложете в предварително загрята фурна и печете на температура 160-170°C за около 30-40 минути.
Печени картофи с плънка
Ще ви трябват: 5-7 средни картофа, 200 г пушени гърди, 5-7 варени цели печурки, 3-4 суп. лъж. майонеза или заквасена сметана, билки и консервирана царевица на вкус.
Приготвяне: Нарежете гърдите на тънки филийки и ги поставете в тиган. Сложете на слаб огън и запържете малко от двете страни.
Стиснете леко печурките, като отстраните излишната течност, в която са се готвили. След това ги нарежете по дължина на няколко парчета. Поставете ги в тигана с резените гърди и отново запържете малко.
Измийте добре картофите и, без да ги белите, внимателно направете надлъжен кръстообразен разрез във всеки от тях. Сложете плънката от тигана в нея. Добавете заквасена сметана или майонеза на вкус.
Поставете картофите върху решетка и ги сложете в предварително загрята фурна. Печете на 180-190°C за 40-45 минути. Преди сервиране поръсете пълнените картофи с измити и нарязани зелени подправки.
Японски пълнен лук
Ще ви трябват: 8 глави лук, 1 л месен бульон, 500-600 г свинска кайма, 100 г варени гъби, 200 г соев сос, 1 яйце, 2 суп.лъж. нишесте, 2 суп.лъж. захар, сол и подправки на вкус.
Приготвяне: Обелете лука и отрежете около една трета от горната част. Издълбайте цялата пулпа отвътре, оставяйки само горните два слоя. Нарежете ситно пулпата и я запържете заедно със ситно нарязаните гъби. Оставете да се охлади.
В дълбок съд смесете каймата и сместа от лук и гъби. Добавете 1 суп. лъж. соев сос, яйцето, сол и подправки на вкус. Разбъркайте каймата до гладкост и напълнете с нея лука, като предварително сте добавили равно количество нишесте към всяка „чашка".
Сложете лука в тиган или тенджера. Отделно смесете останалия соев сос, бульона, 2 суп. лъж. захар и сол на вкус. Сипете течността в тигана и го покрийте с капак. Гответе пълнения лук на среден огън около половин час.
Ако искате да добавите разнообразие към вкуса на ястието, непосредствено преди сервиране поръсете пълнения лук с настъргано твърдо сирене или сложете суров жълтък върху пълнежа и поставете лука в микровълновата или фурната за няколко минути.
Пълнени краставици
Ще ви трябват: 3 големи дълги краставици, 100 г водорасли за кулинарни цели, 100 г пилешко филе, 50 г свинска мас, 50 г моркови по корейски, доматено пюре, сол, червен пипер и други подправки на вкус, вода и растително масло за задушаване.
Приготвяне: Смелете пилешкото филе на кайма и добавете свинска мас, сол и подправки по ваш избор. Разбъркайте добре.
Измийте добре краставиците и отрежете краищата им. Разрежете ги напречно на няколко парчета. Отстранете сърцевината със семките с помощта на лъжица или специален инструмент. Напълнете краставиците с каймата.
Сипете растителното масло и доматеното пюре в тигана и запържете леко сместа. След това добавете вода , сол и червен пипер на вкус, оставете соса да заври. Сложете морковите по корейски и морските водорасли, а отгоре пълнените краставици.
Покрийте тигана с капак и оставете да къкри на среден огън за около половин час, като добавяте гореща вода, ако е необходимо.
Сервирайте горещо, като полеете със соса от тигана.
Пълнено зеле
Ще ви трябват: 1 глава зеле, 500 г мазно мляно месо, 200 г варен перлен ечемик или булгур, 1 глава лук, 1 морков, чесън, сол, подправки и растително масло на вкус.
Приготвяне: Почистете зелето от дръжката и външните листа и измийте главата. Отрежете около една трета от горната част, но не я изхвърляйте. Отстранете по-голямата част от сърцевината на останалата част и я нарежете на ситно.
Обелете морковите и лука, измийте ги и нарежете, запържете в тиган с растително масло. Добавете ги заедно с перления ечемик или булгур, както и част или цялото нарязано зеле към каймата. Добавете сол и подправки и разбъркайте добре.
Напълнете главата зеле с тази смес, поставете я във фолио, покрийте с предварително нарязани листа и я увийте изцяло във фолиото. Печете във фурната на 180-190°C за около час. Извадете, охладете я малко и махнете фолиото.
Пълнени моркови
Ще ви трябват: 10 големи гладки моркова, 150 г орехи, 100 г твърдо сирене, 1-3 скилидки чесън, майонеза и сол на вкус.
Приготвяне: Обелете морковите, измийте ги и сварете в подсолена вода. След това ги охладете и разрежете по дължина, като отстраните сърцевината.
Докато зеленчуците се готвят, пригответе плънката. Нарежете леко орехите и настържете сиренето на ситно ренде. Обелете чесъна и го смачкайте през преса. Сложете всички съставки за плънката в дълбок съд, подправете с майонеза и разбъркайте.
Напълнете половинките моркови с получената смес и сервирайте.
Коментари