Разбира се, за повечето градски жители, вилата не са само безкрайни лехи и оранжерии, но и място за релакс. Дълги разходки, слънчеви бани на шезлонг, басейн, активни игри на тревата и, разбира се, събирания с приятелите и семейството край барбекюто!

Трябва да признаете, че дори най-изящните ястия, приготвени у дома на печката и във фурната, не могат да се сравнят по уникален вкус и опушен аромат с тези, приготвени на открито, на жив огън.

Но ако по-рано, повечето почиващи свързваха скарата само с печенето на всякакви месни вкуснотии, днес, когато мнозина се придържат към принципите на здравословното хранене, свинското и пилешкото месо често отстъпват място на гъби и зеленчуци на шишчета. И ако смятате, че това е скучно и безвкусно, бързаме да ви убедим в противното - дори и по принцип да не харесвате зеленчуци, тези ястия, гарнирани със сосове, подправки, необичайни съставки, ще ви изненадат проятно. Ще бъде бързо и вкусно, уверяваме ви!

Как да приготвим вкусни зеленчуци на скара 

За да сте сигурни, че зеленчуците, приготвени на скара, ще останат вкусни и сочни, има няколко трика, които ще споделим с вас.

Барбекюто, както знаете, е мангал от Близкия изток, метална купа на крачета с тлеещи въглени вътре, а продуктите, нанизани на шишчета и поставени над въглените, се готвят от топлината на жарта. Месото, птиците, рибата, зеленчуците имат време да се изпекат отвътре и да се покрият с апетитна хрупкава коричка отвън, когато се приготвят по този начин - и всичко това без използване на олио, което ви позволява да запазите всички полезни хранителни вещества непокътнати и да направите ястието почти диетично.

Зеленчуците на скара са напълно самостоятелно ястие, както и чудесна гарнитура към всяко месо, птици или риба, или пълнеж за домашно приготвена пица.

Кои зеленчуци е най-добре да използвате? Почти всички - картофи, домати, тиквички, карфиол, аспержи, лук, чушки, броколи, моркови, патладжани, царевица, цвекло и всякакви гъби.

Изберете най-пресните сезонни зеленчуци, узрели, твърди, без повреди. Имайте предвид, че различните зеленчуци и гъби се готвят различно време - например картофите или патладжаните ще се пекат много по-дълго от доматите или печурките, така че не ги нанизвайте на едно и също шишче.

За да станат зеленчуците сочни при печене/пържене на скара без да използвате олио, те се мариноват предварително. Основата на маринатата обикновено е растително масло, към което се добавят подправки и аромати по ваш избор - нарязан лук и чесън, сол, захар, смлян черен пипер, дафинов лист, мед, лимонов сок, вино, ароматен оцет, босилек, розмарин, кориандър, магданоз и други билки. Избраните съставки се смесват в купа или торбичка и нарязаните зеленчуци се оставят 10-30 минути да се мариноват. След това се изваждат от маринатата, нанизват се на шишчета или се поставят на скарата да се пекат.

Ако печете зеленчуци, без да ги мариновате предварително, не забравяйте да ги поръсите с растително масло по време на процеса, а при сервиране сосът е задължителен. Тук има огромен простор за въображение - от обикновен кетчуп, горчица, соев сос, майонеза или кисело мляко до световноизвестния сос холандез, беарнез, велуте, бешамел, ткемали, салса, еспаньол, табаско...
Важно е да не „преварявате" зеленчуците на огъня - те не трябва да се превърнат в каша, трябва да запазят формата си и да останат леко хрупкави и плътни.

А сега – няколко изпитани рецепти за много вкусни и прости ястия на скара, на базата на зеленчуци и гъби. Запишете ги!

Зеленчукови шишчета на скара 

Това е най-простото ястие, което можете да приготвите на огъня, набързо. Можете да го направите като моношишче от един продукт или, за да го направите по-вкусно, да смесите няколко различни вида зеленчуци на едно шишче.

Ще ви трябват: зеленчуци, каквито имате и каквито ви харесват и гъби, растително масло, лимон, чесън, сол, любими подправки.

Приготвяне: Измийте зеленчуците, подсушете ги и ги нарежете на едри филийки с дебелина поне 1-2 см. Дребните зеленчуци могат да се пекат цели.

Пригответе маринатата, като смесите растителното масло и лимоновия сок в съотношение 1:1 и добавите малко счукан чесън.
Сложете зеленчуците да се мариноват в получения сос за 15-20 минути, след което ги извадете и, като ги нанижете последователно на шишчета или клечки, печете на скара до златистокафяво, като не забравяте да ги обръщате от време на време.

Сервирайте като отделно ястие или като гарнитура към месо.

Аджапсандали в източен стил 

Изненадайте семейството си със зеленчуково соте, приготвено на открит огън.

Ще ви трябват: малки патладжани, домати, чушки, чесън, връзка кориандър, босилек, растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете зелените зеленчуци, патладжаните, доматите и чушките и отстранете дръжките.
Нанижете зеленчуците цели на шишчета и ги изпечете на скарата до готовност, като периодично обръщате шишчетата. Зеленчуците ще се свият леко, а кората може да се спука - това не е страшно.
Отстранете доматите от скарата малко по-рано, те се готвят по-бързо (10 минути за доматите и около 20 минути за останалите зеленчуци).

Докато зеленчуците се пекат, нарежете чесъна и билките.
Прехвърлете готовите зеленчуци в купа със студена вода, за да можете по-лесно да ги обелите. Нарежете обелените зеленчуци на малки кубчета, смесете с нарязан чесън и билки, добавете растителното масло, сол, черен пипер и любимите си подправки.

Сервирайте в голяма чиния за споделяне или като пълнеж за препечени филийки хляб.

Пълнени печурки на скара 

Ако вашата скара е оборудвана с грил, можете бързо да приготвите много вкусни гъби „с плънка" върху нея.

Ще ви трябват: пресни печурки с големи шапки, сметана, чесън, твърдо сирене, сол, любимите ви подправки.

Приготвяне: Почистете гъбите, отделете шапките от пънчетата. Нарежете сиренето на малки парченца, наситнете чесъна.

Нарежете ситно пънчетата от гъбите, добавете сол и черен пипер и мариновайте за 20 минути в купа със сметана, към която сте добавили счукания чесън и любимите си подправки.

Напълнете гъбените „шапки" с получената смес, добавете парче сирене към всяка и печете на скара за около 10 минути. Тук не е необходима висока температура.

Гриловани зеленчуци в медена марината 

Ще ви трябват: зеленчуци по избор и гъби, мед, растително масло, соев сос, горчица.

Приготвяне: Измийте зеленчуците и гъбите, подсушете ги и ги нарежете на едри филийки.

Пригответе маринатата, като смесите добре меда, растителното масло, соевия сос и горчицата в съотношение 2:2:1:1.

Сипете зеленчуците, заедно с маринатата, в торбичка или купа и оставете зеленчуците да се мариноват за половин час. Печете маринованите зеленчуци и гъби на скара за около 10 минути от всяка страна.

Сервирайте горещо.

Шишчета в марината от вино и лук 

Ще ви трябват: зеленчуци по ваш вкус, растително масло, сухо бяло вино, лук, сол, смлян черен пипер, дафинов лист.

Приготвяне: Измийте зеленчуците, подсушете ги и нарежете на едри филийки или кубчета. Обелете лука и го нарежете в блендер.
Смесете виното с олиото (1 чаша вино и 2 супени лъжици олио), добавете дафинов лист, пюрето от лук, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

Сложете зеленчуковите резени да се мариноват в получената смес за половин час. След това нанижете зеленчуковите хапки последователно на шишчета и печете по 5-10 минути от всяка страна (в зависимост от размера на резените).