„Опашката на пауна“ 

Вкусна и ефектна салата от пържени тиквички
Тиквички, краставица, домати - за тази салата ще ви трябват най-простите продукти, но се получава толкова красива и ефективна салата. Тя със сигурност ще заеме почетното място на масата. Тиквичките трябва да са млади, с нежна кора и без узрели семена. Салатата се приготвя непосредствено преди сервиране.
Продукти: 1 млада тиквичка, 1 краставица, 2 домата, 5-7 маслини, сол, черен пипер и зелени подправки на вкус, майонеза на вкус, растително масло
Приготвяне: Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета и се слагат в дълбока купа. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Полейте малко с растително масло и разбъркайте.
Запържете тиквички от двете страни, докато се появи златист цвят. Не е необходимо да добавяте в тигана допълнителна мазнина. Охладете пържените тиквички.
Междувременно нарежете останалите зеленчуци. Нарежете краставиците на тънки кръгчета (те трябва да са по-малки от кръгчетата на тиквичките). Нарежете доматите на тънки четвъртинки - те трябва да са по-малки от краставиците. Маслините нарежете наполовина.
Започнете да нареждате салатата. Първо подредете пържените тиквички под формата на „опашка“. Добавете по капка майонеза в края на всяко кръгче. Подредете отгоре краставиците и отново капнете по малко майонеза в края. Следват доматите и отново капка майонеза, върху която прикрепете половинките от маслините.
Украсете салатата с пресни зелени подправки и сервирайте.

Мариновани домати от Италия 
Приготвят се за 30 минути и са изключително вкусни
По принцип италианците не обичат маринати. Те винаги приготвят вкусни салати и предястия с пресни продукти и различни подправки. Именно подправките правят магията и обикновените продукти придобиват необичаен, невероятен вкус. Има какво да научим.
Продукти: (за 4 домата): 2 малки скилидки чесън, по 1 суп. лъж. копър и магданоз, 1/2 ч. лъж. сол, 1/3 ч.л. захар, 1 ч. лъж. френска горчица, млян черен пипер на вкус, 1,5 с.л. зехтин, 1 -1, 5 ч. л. ябълков оцет
Приготвяне: Измийтеи подсушете доматите. Нарежете ги на не много тънки пръстени. Пресовайте чесъна, а зелените подправки ги нарежете на ситно.
Смесете в купа чесъна, магданоза и копъра, олиото, оцета, горчицата. Добавете сол, захар и смлян черен пипер. Разбъркайте всичко старателно.
Подредете салатата в широка плоска чиния. Нареждайте на пластове, като всеки ред покривате щедро с марината. Поставяме чинията за 30 минути в хладилника, за да могат доматите да се накиснат и мариноват.
Сервирайте на трапезата, поръсени с пресни зелени подправки.

Здравословна лятна персийска салата  

Ширази е популярна ориенталска салата, приготвена от най-обикновени и достъпни продукти, която може да се направи за 10 минути. Сервира се с ястия от месо, риба и зеленчуци. Салатата е универсална и може да се предложи като гарнитура към почти всяка храна.
Продукти: 2 средни домата, 3 средни краставици, 1/2 средно голяма глава бял лук, 25 г нарязан пресен магданоз, 25 г нарязана прясна мента, 3 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 ч.л сол, 1/2 чаена лъжичка черен пипер
Приготвяне: Нарежете доматите на малки кубчета. Нарежете краставици по същия начин. Главата лук се наситнява.
В голяма купа за салати смесете лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
Изсипете в купата нарязавите зеленчуци и объркайте салатата. Салата е готова!
Препоръчително е да се сервира веднага, но ако желаете, можете да оставите в хладилника за 10-20 минути. Така салатата ще придобие по-освежаващ вкус.

Салата от броколи, риба тон и авокадо 

Вкусна и лека зеленчукова салата с риба тон. Бърза за приготвяне, ефектна, здравословна, с приятен и балансиран вкус
Продукти: 2 консерви риба тон в собствен сок, 250 г броколи, 1 прясна краставица, 8-10 чери домати, 1 малко авокадо, 1/2 глава червен лук, 100 г твърдо сирене (може да вземете и моцарела), лимонов сок.
За дресинга: 4 супени лъжици натурално кисело мляко, 1-2 с.л. майонеза, 1-2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Сварете броколите в подсолена вода за 3-4 минути. Охладете в студена вода, така че да запазят цвета си и ги прехвърлете в сито или гевгир. Когато водата се стече, разкъсайте броколито на съцветия.
Нарежете краставицата на малки кубчета. Чери доматите се нарязват наполовина или на четири части. Обелете авокадото, нарежете на малки парченца и поръсете с лимонов сок. Нарежете червения лук на ситно.
Нарежете сиренето на малки кубчета. Изцедете течността от рибата тон и я смачкайте.
За дресинга смесете киселото мляко, майонезата, чесъна, солта и черния пипер на вкус.
В купа за салата смесете всички продукти и залейте с дресинга. Разбъркайте.
Ако искате да постигнете естетически ефект, разпределете продуктите по чиниите и полейте отгоре с дресинга.