Приготовления с минимални усилия и максимална полза

Вашият градински парцел продължава да ви радва с щедра реколта, но имате катастрофално малко време да преработите и съхраните зеленчуците, плодовете, горските плодове и зелените подправки? Или просто не се смятате за достатъчно опитен и умел готвач, за да отделяте време и енергия за сложни и причудливи рецепти, прекарвайки часове на печката?

Няма проблем! Има много варианти за зимни заготовки „за мързеливите" (с изключение на баналното сушене, замразяване и вакуумно опаковане на плодове и зеленчуци), с които дори новак в кухнята може да се справи - бързо, просто, с минимум от най-често срещаните съставки. А ползите и вкусът в крайна сметка ще бъдат не по-малко, отколкото в най-многокомпонентните и сложно приготвени консерви, повярвайте ни!

Пикантен доматен сос с босилек 

Ще ви трябват: 2 кг сочни домати, 150 г пресен босилек, 50-100 г пресен чесън, 50 мл растително масло, 1 с.л. сол, 3 с.л. захар, на вкус - смлян черен пипер, кориандър и лют червен пипер.

Приготвяне: Измийте доматите, подсушете ги, отстранете дръжките, нарежете на филийки и ги смилете или нарежете с блендер.

Измийте босилека, подсушете го, отстранете стъблата и нарежете листата с нож. Накълцайте чесъна.

Сложете доматената смес в тенджера и гответе 10 минути, на среден огън, като разбърквате. Отделете малко сок от врящата смес, добавете към нея сол, захар и подправки, разтворете и върнете обратно в тенджерата.

Добавете нарязания босилек и чесън, разбъркайте сместа и гответе още 10 минути.

Налейте растително масло, разбъркайте и изсипете лютия сос в буркани, затворете със стерилизирани капаци. Обърнете с дъното нагоре и, покрити с кърпа или одеяло, оставете да изстинат.

Дресинг за зеленчукова супа 

Ще ви трябват: 1 кг цвекло, 1 кг зеле, 1 кг домати, 500 г лук, 500 г моркови, 500 г чушки, 200 г растително масло, 6 с.л. захар, 4,5 с.л. едра сол, 3 с.л. 9% оцет, подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Измийте и обелете всички зеленчуци. Нарежете лука на кръгчета или полумесеци, накъсайте зелето, настържете морковите, чушките и цвеклото на едро ренде.

Сложете всички зеленчуци в емайлирана купа. Разбъркайте ги с дървена лъжица и ги разтъркайте малко, за да пуснат сок. Добавете подправки, сол и захар. Разбъркайте отново.

Обелете доматите и ги пасирайте по удобен начин. Добавете доматеното пюре към нарязаните зеленчуци. Налейте растителното масло и отново разбъркайте всичко добре.

Сложете на среден огън и гответе дресинга, докато стане готов (40-60 минути). Две минути преди да свалите от котлона, сипете оцет и разбъркайте добре.

Поставете приготвения дресинг в чисти, предварително стерилизирани буркани, затворете с капаци. Обърнете бурканите с дъното нагоре, завийте ги с одеяло и оставете, докато се охладят напълно.

Съхранявайте в хладилник или мазе.

Бързо мариновани тиквички "като гъби" 

Ще ви трябват: 1 кг тиквички (вземете млади с плътномесо), 3-5 скилидки чесън, 0,5 с.л. сол, 0,5 с.л. захар, 100 мл растително масло, 70 мл 9% оцет.

Приготвяне: Измийте тиквичките, обелете ги и нарежете на кубчета, а чесъна накълцайте наситно.

В чаша или купа смесете и разбъркайте сол, захар, растително масло и оцет.

Поставете тиквичките в емайлиран съд (тенджера, купа), добавете счукания чесън и получения дресинг, разбъркайте и, като покриете с капак или фолио, оставете всичко да се маринова за 3 часа.

След това (тиквичките трябва да пуснат сок), поставете съда на котлона, оставете да заври и, като намалите котлона до минимум, гответе 20-25 минути.

Когато парчетата тиквички станат почти прозрачни, веднага ги поставете в горещи в стерилизирани буркани, залейте с останалия сок и затворете плътно.

Обърнете бурканите и, увити в кърпа или одеяло, оставете да се охладят.

Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Боб със зеленчуци в буркан за зимата 

Ще ви трябват: 1 кг боб (варен), 5 глави лук, 5 големи моркова, 5 чушки, 1,5 л доматен сок (или пресни домати, за да получите това количество), 0,5 чаши растително масло, 3 с.л. захар, 1,5 с.л. едра сол, 30 мл 9% оцет.

Приготвяне: Накиснете боба във вода за няколко часа и го варете в подсолена вода, докато омекне, след което отцедете водата.

Измийте останалите зеленчуци, обелете ги и ги нарежете достатъчно ситно (по-добре е морковите да се настържат на едро ренде). Ако вместо доматен сок имате пресни домати, настържете ги, докато се пюрират.

Запържете лука до златисто в дълбок съд със загрято растително масло, добавете доматеното пюре или сок, сол и захар, оставете да заври, като разбърквате. Добавете морковите в тигана, разбъркайте отново и гответе на среден огън около 15 минути.

Прибавете нарязаните чушки, разбъркайте и гответе още 15 минути. Добавете боба, разбъркайте, покрийте и дръжте на котлона още половин час, като периодично отваряте капака и разбърквате съдържанието.

В самия край в приготвената смес сипете оцет, разбъркайте и, докато зимната салата е още гореща, я поставете в стерилизирани буркани и затворете. Обърнете бурканите и изчакайте да изстинат напълно.

Домати на резени, консервирани в желе 

Ще ви трябват: 600-700 г домати, 1 глава лук, 4-6 скилидки чесън, 10 г желатин, 15 г сол, 10 г захар, 1-2 дафинови листа, 1-2 стръка пресен копър, 4-6 зърна черен пипер.

Приготвяне: Измийте доматите, подсушете ги и нарежете на дебели филийки. Обелете лука и го нарежете на кръгчета или полукръгчета. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Измийте копъра и го нарежете на ситно.

Наредете нарязаните домати плътно в чисти буркани, като редувате с пластове от лук, чесън, черен пипер, добавете дафинови листа и зелени подправки.

Залейте желатина с преварена вода и оставете за около 40-60 минути да набъбне. Поставете на водна баня и разтворете желатина, като бъркате непрекъснато, но не трябва да допускате да кипва.

За да приготвите саламурата, разтворете солта и захарта в чаша вода и оставете да заври.

Прецедете разтворения желатин и го изсипете в разтвора от сол и захар. Получената смес оставете да заври. Сипете приготвената смес върху доматите.

Затворете плътно бурканите, обърнете ги с дъното нагоре и оставете да се охладят.

Кайсиево сладко в микровълнова печка 

Ще ви трябват: 0,5 кг кайсии, 300-400 г захар, 2 с.л. лимонов сок.

Приготвяне: Измийте кайсиите, разрежете ги наполовина и отстранете костилките.

В дълбока стъклена купа поръсете плодовете със захар, добавете лимонов сок, разбъркайте внимателно и гответе в микровълнова фурна на максимална мощност за 7 минути.

Отворете микровълновата, разбъркайте отново сместа в купата и гответе още 7 минути на максимална мощност.

Повторете предишната стъпка отново, но на половин мощност на печката.

Извадете купата от микровълновата, отстранете пяната с решетъчна лъжица и поставете сладкото в чисти, стерилизирани буркани.

Можете да направите сладко по подобен начин от всякакви сочни меки плодове или горски плодове.

Ябълки на парчета в собствен сок за зимата 

Ще ви трябват: 1,5 кг ябълки (изберете сортове със сочни, твърди, сладко-кисели плодове), 220 г захар (възможно е ванилия).

Приготвяне: Измийте ябълките и ги нарежете на малки резени или кубчета, като отстраните сърцевината и семките.

Вземете тенджера с дебело дъно и сложете резенчетата ябълка в нея, като поръсите слоевете им със захар. Оставете за половин час, за да пуснат плодовете сок.

След това сложете тенджерата на среден огън и след като сокът заври, гответе около 5 минути, като разбърквате внимателно от време на време, за да не загорят резените, но и да не се разпаднат.

Поставете горещите резени ябълка в чисти буркани, залейте с останалия сок и затворете със стерилизирани капаци. Обърнете бурканите с дъното нагоре, увийте ги в кърпа и оставете да се охладят.

Можете да го съхранявате или в хладилник, или на стайна температура.