Трябва да започнете да давате на кравата високопротеинови фуражи. Затова включете в дажбата зърнено-бобови култури:

• соя;

  • леща;

• грах;

  • бакла.

• давайте и детелина, рапица и др.
А по отношение на миризмите,

издоеното краве мляко може

дори да нагарча, когато:
• изхранваният фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина;
• понякога причина за нагарчане може да е и завършващият лактационен период;
• при недобре измито виме преди доенето суровото мляко може дори да мирише на тор.
Освен това:
Обилното хранене със силаж или маточина също променя естествения мирис на млякото. А миризмата на ацетон говори за това, че

  • кравата има нарушена обмяна на веществата;
  • или ако вимето на кравата е лекувано с медикаменти, съдържащи фенол.

Различните фуражи влияят различно

на мириса и вкуса на млякото.

Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.
Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.
А изхранването на рапица, особено ако е мокрена, води до появата на парлив вкус (като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина

за пенесто мляко с неприятна миризма.

Силажът, който продължително време стои в обора, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.
Трябва да знаете, че: Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи. Или пък на лошокачествени груби фуражи.

Как да избегнете страничните миризми:
1. преди доене почиствайте добре вимето на кравата;
2. отделяйте в друг съд първите струйки издоено мляко;
3. подстрижете козината в основата на цицките;
4. облечете чисти дрехи и си измийте добре ръцете преди доене;
5. фиксирайте неподвижно опашката на кравата;
6. не допускайте прекалено потребление на комбинирани фуражи.