Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата

Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво, за да установим пък ние диагнозата.

Любителят е притеснен, защото и по трите му круши на вилата му имало необичайно завити листа, подобни на пура. Видял същото и по едната си асма. Какво е това?

Отговаряме:

Повредата е твърде характерна, но неприятелят, за разлика от други, не може да се сбърка. Повредата е от красивото хоботно бръмбарче, наречено цигарджия.

У нас то се среща повсеместно. Напада най-вече крушата, лозата и тополата. По-рядко се среща по сливата, дюлята и някои широколистни дървесни видове.

Как изглежда неприятелят

Бръмбарчето е с дълъг хобот. На цвят е синьо или зелено, със златист оттенък. Тялото му е дълго 6-8 милиметра.

Развива едно поколение годишно. Зимува като възрастно насекомо в землиста камера, в почвата или под напуканата кора и мъха на овощните дървета.

Появява се в края на април - началото на май. Храни се с пъпките, цветовете и листата.

Как изглеждат повредите

След оплождане женският индивид нагризва дръжките на връхните листа, за да прекъсне сокодвижението към тях, след което ги завива като пура, откъдето идва името му.

Повредата няма голямо икономическо значение, но все пак излюпените ларви се хранят с вътрешността на “пурите”. Това продължава около един месец.

След като се изхранят, преминават в почвата и какавидират пак в землиста камерка на дълбачина около 10 см. Имагиниралите бръмбари остават в почвата. Част от тях излизат на повърхността и се хранят с листата на растенията, а при застудяване отиват да зимуват.

Води ли се борба?

Трябва да се направи обиране и унищожаване на “пурите”. Химична борба обикновено не се води.