Най-бързо и лесно това става като ги сварите. За да направите това, в подходящ съд сипете вода.

Нейният обем трябва да е 2-3 пъти по-голям от количеството на морските дарове.

Във водата добавете и желаните подправки. Това могат да са дафинови листа, черен пипер, къри, карамфил, семена от копър, семена от розмарин или кимион, както и сол. Подходящи подправки са и клонки магданоз, лук и скилидки чесън.

Изчакайте водата да заври, преди да сипете скаридите. Белените варено-замразени (розови) скариди се варят не повече от 2-3 минути.

Докато белените прясно замразени скариди с черупки (със сиво-зелен цвят) ще трябва да варите 7-10 минути.

Важно е да не преваряване скаридите. В противен случай те стават жилави.

Когато ракообразните изплуват на повърхността и черупката на необелените скариди стане леко прозрачна и лъскава, те са готови и трябва да бъдат хвърлени в гевгир.

Сварените скариди можете да поръсите със сока на половин лимон, смесен със супена лъжица зехтин.

Лимонът може да се добави директно по време на готвенето, като изстискате сока от половинката му във водата, а след това поставите и самия лимон в тенджера - ароматът ще бъде невероятен.

Варените скариди служат като основа за голям брой ястия - от тях можете да приготвите леко предястие, да ги добавите към салата, паста или ориз.

Скариди на тиган

Скариди, пържени в тиган с вино са чудесен начин да приготвите гурме ястие с уникален вкус и с минимум усилия. Те са прекрасно допълнение към гарнитура от тестени изделия, ориз или зеленчуци.

Продукти: 700 г обелени скариди, 1/2 чаша сухо бяло вино, 4 скилидки чесън, 60 г масло, 60 мл растително масло, 2 супени лъжици лимонов сок, 1/8 чаена лъжичка смлян червен пипер (по желание), сол и смлян черен пипер на вкус, пресен магданоз.

Приготвяне: Разтопете 60 мл растително масло и 60 г масло в тиган.

Добавете ситно нарязаните 4 скилидки чесън и пържете 1-2 минути, докато чесънът стане леко златист.

Налейте половин чаша вино и оставете да къкри, докато обемът на течността намалее наполовина, отнема около 2-3 минути.

Добавете скаридите, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.

Прибавете червен пипер, ако решите да използвате.

Запържете, като разбърквате, докато скаридите станат розови, около 4 минути е нужното време.

В края добавете 2 супени лъжици лимонов сок и поръсете с нарязан магданоз.

Разбъркайте отново скаридите.

Може да направите и

“Бирени” скариди

Те са една прекрасна разядка за бирата и са пикантни.

Комбинацията от ароматен чесън и соев сос е най-доброто за тези морски дарове - просто ще си оближете пръстите!

Продукти: 500 г обелени варени скариди, 5 скилидки чесън, 20 г масло, 20 мл растително масло, 2-3 супени лъжици соев сос, 2 чаени лъжички доматено пюре, 1/2 лимон 1 връзка магданоз, смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сложете замразените скариди за 2-3 минути в студена вода, така че да се размразят.

След това ги прехвърлете в гевгир и изчакайте излишната течност да се отцеди.

Загрейте двата вида масло в тиган.

Сложете скаридите, добавете 2 чаени лъжички доматено пюре, 2-3 супени лъжици соев сос и ситно нарязаните 5 скилидки чесън.

Разбъркайте добре и гответе, като бъркате постоянно за 3-4 минути. Залейте със сока на половин лимон и поръсете с черен пипер на вкус. Разбъркайте и отстранете тигана от печката.

Сложете скаридите върху чиния, поръсете с нарязан магданоз и сервирайте.