Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат
Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно.
Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за съхранение на сухо и проветриво място.
Внимание:
Оставени без тази грижа, те плесенясват толкова много, че трудно могат да бъдат почистени и дори след упорита обработка от ваша страна.
А това е една от причините да се стигне до вкисване на виното и от новата реколта.
Как да ги почистите и стерилизирате
Здравите и чисти съдове трябва да се измиват с горещ еднопроцентов разтвор на сода за бъчви.
Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Водата се отцежда и веднага се напушват.
Съдовете, обложени с винен камък, което по-рядко се случва често в домашното винопроизводство, могат да се почистват и чрез очукване с дървен чук
В малките съдове това може да става и с помощта на желязна верига.
Тя се пуска в бъчвата и при търкаляне очиства винения камък. За лесно изваждане на веригата от бъчвата за всеки случай единият й край се закрепва отвън до отвора.
Вкиснатите съдове, в които е държано вкиснато вино, трябва да се измиват с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви
След това да се изплакват първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена. Ако след измиване все още се долавя мирис на оцет, измиването се повтаря.
Слабо плесенясалите съдове могат да се измият с горещ 10-процентов разтвор на сода за бъчви.
При положение че след изплакване съдът продължава да мирише на плесен, тогава се измива с 10-процентов разтвор на сярна киселина.
Внимание за киселината:
При приготвянето на разтвора трябва да се запомни, че киселината се налива във водата, а не обратно, защото кипва и може да ви опръска.
Приготовлението на разтвора става като в кофа се налеят 10 л вода и в нея се добавят 0.5 л концентрирана сярна киселина /1 кг/. След измиване с разтвора съдовете се изплакват обилно със студена вода, отцеждат се и се напушват.
Силно плесенясалите дървени съдове се почистват, като в тях се налее до половината от обема вода и се внесе калиев перманганат
Дозата е по 10 г за всеки 100 л обем.
Допълват се с вода и се разбърква добре. Оставят се за 3-4 дни, след което разтворът се излива и съдът се измива обилно с вода.
Ако миризмата на плесен не е изчезнала накисването се повтаря, но с по-малка доза калиев перманганат /5 г за 100 л обем/. След изплакване водата се отцежда и съдът се напушва.
При много стара плесен и когато двукратното накисване с калиев перманганат не помага, се стига и до краен вариант - бъчвата се разглобява и дъгите се обгарят на пламък или се изстъргват до здраво. Това обаче не всеки би могъл да го направи качествено.
Коментари