Дезинфекция, подмяна на почвата, бъдещ план за засаждане
Събрахте ли реколтата от оранжерията, премахнахте ли вършините и стария мулч, а сега искате ли да отделите време за други градинарски задачи? Уви, ще трябва да останете на терен още малко: измийте и дезинфекцирайте стените, сменете горния слой почва и помислете за план за бъдещи засаждания.
През сезона в оранжерията се натрупват много фитопатогени, могат да се заселят и насекоми-вредители, а понякога има и много „обикновена" мръсотия. Така че след прибиране на реколтата е необходимо да измиете и дезинфекцирате помещението, докато все още е удобно да се извърши тази работа.
Няма да е излишно да се подмени почвата, чието плодородие вече е трудно да се възстанови с торове. Освен това, подобна процедура ще намали инфекциозния фон в оранжерията, ще увеличи добива на културите, които ще бъдат засадени през следващата година, ще намали броя на семената на плевелите и ларвите на опасни насекоми.
Дезинфекция на оранжериите
За дезинфекция на оранжерии, изработени от поликарбонат и стъкло, можете да използвате:
- разтвор на пране или горчичен сапун (100 г на 10 л вода);
- разтвор на горчица на прах (150-200 г на 10 л вода);
- специален продукт за почистване на оранжерии;
- дезинфектант на базата на водороден пероксид;
- разтвор на кислородна белина.
За третиране на металната конструкция трябва да изберете дезинфектант, който няма отрицателен ефект върху метала. Желателно е продуктът да съдържа инхибитор на корозия. Не се препоръчва използването на продукти на йодна и амонячна основа за почистване на поликарбонатното покритие.
С помощта на пулверизатор или мека гъба нанесете разтвора равномерно върху покритието и рамката на оранжерията. Измийте старателно повърхностите и пукнатините, като периодично изплаквате четката, гъбата или кърпата в дезинфекциращия разтвор. След това остава само да изплакнете всичко с чиста вода от маркуч или мини-мивка.
Инструкциите за специалните продукти на базата на водороден пероксид могат да показват, че не е необходимо да се отмиват повърхностите.
За дезинфекция на оранжерия можете да използвате и димни бомби:
тютюневи или серни. Те потискат размножаването на фитопатогенни микроорганизми и помагат в борбата с насекоми-вредители. В деня преди третирането е необходимо да премахнете мулча и леко да разрохкате почвата, за да може димът да проникне в горния слой на почвата. Освен това е необходимо плътно да затворите всички вентилационни отвори, да запечатате пукнатините в оранжерията - в противен случай третирането няма да бъде ефективно.
Опушването с тютюн е подходящо за фумигиране на всяка оранжерия, включително поцинкованата с поликарбонатно покритие. Опушването със сяра може да се използва само за третиране на дървена оранжерия, покрита с филм или стъкло. Ако обаче в оранжерията има метални елементи, те първо трябва да бъдат боядисани с епоксидна боя или намазани със солидол, за да се избегне корозия.
Метална оранжерия, покрита с поликарбонат, не може да се третира със сярна свещ, тъй като серният диоксид, когато се свърже с кондензата в оранжерията, образува сярна киселина, която причинява ръждясване на метала и помътняване на поликарбоната.
Ако времето е все още топло, почвата в оранжерията може да се третира с биологични препарати на базата на сенна бацила или триходерма.
Живите микроорганизми от биологичните препарати
потискат развитието на фитопатогени
и подобряват почвата.
Ако обаче се очаква рязко застудяване, тогава колонизацията на почвата с полезни микроорганизми трябва да се отложи до топлите пролетни дни, а през есента дезинфекцията трябва да се извърши с помощта на перацетна киселина, меден или железен сулфат.
0 Перацетната киселина е биоразградим дезинфектант на базата на водороден пероксид и оцетна киселина. Продуктът може да се закупи готов или можете да си направите разтвор у дома: за целта смесете 1 литър оцет и 200 мл водороден пероксид, покрийте съда с капак и оставете за 7-10 дни на тъмно място при стайна температура. За третиране на почвата разредете 1 чаша от препарата в 10 литра вода.
0 Медният сулфат, както и други препарати на медна основа, се използва за третиране на почвата не повече от веднъж на 4-5 години, тъй като медта има склонност да се натрупва в почвата и в плодовете. За дезинфекция се приготвя 1%-ен разтвор (100 г меден сулфат се разреждат в топла вода, обемът се довежда до 10 литра и повърхността на почвата веднага се напръсква или полива с лейка в количество 2 литра на 1 кв. м).
Тъй като медният сулфат причинява корозия на метала, трябва да се внимава продуктът да не влезе в контакт с рамката. Дървените конструкции на оранжерията, включително решетки и колчета за връзване на домати, могат да бъдат третирани с 3%-ен разтвор на меден сулфат или 3%-на бордоска смес.
0 Железният сулфат не се натрупва в плодовете и позволява ефективна борба с патогенни гъби и насекоми. За третиране на почвата пригответе 2%-ен разтвор (200 г железен сулфат на 10 л вода).
0 Препарати на основата на сяра могат да се използват за третиране на почвата, ако растенията в оранжерията са страдали от брашнеста мана или са били нападнати от акари. Но трябва да се уверите, че съставът не попада върху металната рамка, включително земните анкери, в противен случай те ще бъдат повредени.
Препоръчително е оранжерията да се мие не само отвътре, но и отвън. Това може да се направи с помощта на мини-мивка или мека четка с телескопична дръжка. Като почистващ препарат е подходящ сапун за пране или други натурални препарати.
След дезинфекция е необходимо да отворите вратите и прозорците, за да може оранжерията да изсъхне добре. Ако за третиране на почвата са използвани биологични препарати, температурата в оранжерията трябва да се поддържа не по-ниска от 15°C.
Подмяна на почвата в оранжерия
Тази процедура включва подмяна на горния слой почва с дебелина 10-15 см, който се отстранява равномерно и се извозва с количка. Препоръчително е работата да се извършва поне веднъж на всеки 3-4 години. А ако в оранжерията се отглеждат няколко обилни реколти годишно, дори по-често.
Откъде да се снабдя с прясна почва?
Има няколко варианта:
0 градинска почва - за предпочитане от лехи, където са расли бобови растения, ранно зеле, лук или краставици. Тези култури не са „свързани" с доматите и чушките, които обикновено се отглеждат в оранжерия. Бобовите растения като цяло се смятат за отлично зелено торене, те насищат почвата с азот и я правят по-рохкава;
0 готова почва от магазина - продажба на дребно в торби или с камион. Ако мястото е озеленено или е трудно за достъп на техника, е по-добре да закупите почва в торби. Можете да закупите универсални почви или специални за домати, чушки, краставици, като се вземат предвид бъдещите насаждения;
0 смесена почва - основата се взема от градинска почва и към нея се добавят вермикомпост, компост, хумус и дезоксидиран торф. Пропорциите зависят от състоянието на почвата в градината и нуждите на растенията, които се планират да се отглеждат в оранжерията.
Какво да правим със старата почва от оранжерията? Ако растенията са били много болни, по-добре е да я прехвърлите/преместите на лехи, които не ползвате в момента и да третирате с биологични препарати. След това засейте тези лехи за зелено торене, например фацелия, лупин, горчица. Освен това, почвата от оранжерията може да се използва за засаждане на иглолистни или овощни дървета, ягодоплодни храсти и други растения, които нямат общи болести и вредители с оранжерийните култури - лук, моркови, зеле и др.
Изготвяне на план за бъдещи засаждания
Планирането на засаждането ще помогне за правилната подготовка на почвата за определени култури още през есента, ще предпази растенията от болести и вредители. Също така ще ви позволи да изчислите колко семена трябва да закупите, какви обеми реколта очаквате да получите.
Важно е да се вземат предвид правилата за сеитбообращение и да се редуват култури, така че те да не са тясно свързани. В оранжерийни условия това обикновено е трудно да се направи (ето защо е толкова важно да се обърне внимание на почвеното плодородие), но все пак е възможно. Например, летните стопани често засяват зелени подправки или растения за зелено торене рано, след което смело засаждат основните култури. Или краставиците се засаждат след домати, а патладжаните или чушките след краставиците.
Необходимо е да се планира сеитба и на растения, които отблъскват вредителите: невен, копър, вратига, календула, чесън и др. Те могат да се поставят между редовете или в основата на храстите. За да се избегне самозасяване, можете да извадите растенията от оранжерията, преди да образуват семенни шушулки.
Не забравяйте за съвместимостта на културите. Не е препоръчително да отглеждате домати и краставици, чушки и краставици в една и съща оранжерия, тъй като те изискват различни условия на отглеждане. Можете да практикувате гъсти засаждания, които ви позволяват да получите повече реколта. Например, маруля, магданоз или босилек се засяват заедно с домати и докато храстите набират сила, зелените подправки ще са готови за прибиране.
Следователно, планът трябва да включва:
- брой планирани сеитби/засаждания годишно;
- подробно разположение на културите в лехите, като се вземат предвид сеитбообращението и съвместимостта;
- списък със задачи за подготовка на почвата за всяка култура.
Полезно е да се водят подобни записи всяка година и да се правят бележки за отглежданите култури, техния добив и здравословно състояние.





Коментари