Важно е да подрязвате лозите преди да потече мъзгата, както съветват старите хора и опитните майстори.

Ако закъснеете, има голяма опасност да нараните растението и то да започне да плаче, но това няма да е естественият му плач.

Обикновено мъзгата тръгва да тече още в началото на март, особено в топла година като тази, затова подрязвайте лозите по-рано, при хубаво време.

Никога не правете това в мразовити дни и часове.

За рязането са много удобни ножиците с папагалски клюн, може и друг вид да са, но е задължително да са остри, а за по-дебелите клони да си купите или наострите качествени триончета.

Лозарската ножица

има едно тъпо острие и едно режещо във вид на дъга. Дъгообразната форма на режещото именно е това, което ни дава мъзможност за гладките отрези.

Режещото острие на лозарската ножица се поставя винаги откъм главината. Дебелите и сухи пръчки грябва да се режат с трионче, което е достатъчно да бъде дълго около 25-30 см.

Неминуемо ще нанесете рани

които дават отражение върху здравето на растението и неговият по-дълъг живот.

Затова отрезите гледайте да се правят така, че неблагоприятните последици от раните да бъдат минимални.

Едногодишните пръчки, които ще се премахват, се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина.

Отрезът трябва да е перпендикулярен на оста на пръчката.

Така да се режат и старите плодни пръчки, сухите и болните части, които неминуемо са се появили.

Отрезите на чеповете да се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, обратен на него.