Ако имате една-две-три лози в двора или на вилното място, и решите да почакате до пролетта, ако случайно забележите, че те не се раззеленяват нормално, това означава, че частично измръзване някъде има.

Важно е сега да разберете какво става с растенията - още преди да започнете резитбата, за да реагирате адекватно. Тогава ще бъдете наясно коя пръчка от плодните ще е годна за тази годишна вегетация, и дали е за оставяне. Както и на коя колко очи или пъпки са пострадали и са за премахване.

За сведение на хоби лозарите зимните очи са пъпки, от които едната е главна

Тя е обикновено добре развита, а другите около нея се водят заместващи.

Пъпките се развиват, като видът, в който можете да ги видите окомерно е такъв - те са покрити с власинки и люспи, които са предназначени да ги предпазват от зимните студове.

А после се разтварят и си заминават, за да им дадат път да се развиват в ранна пролет и да започнат да пускат леторастите, които ще ни дават плод.

Летните пъпки се развиват чак в началото на лятото

Те са тези, които дават колтуците, които често избираме като резерви.

Какво е добре да научат още любителите от нас?

При опасни за лозите и асмите ниски температури първа обикновено се поврежда и загива главната пъпка. Така че нея проверете най-напред преди да започнете да режете.

В много люти зими или склонове е възможно да има измръзвания и на ликото и дървесината, че и на цели лози. Но това обикновено е по-лесно видимо още в началото на пролетта чрез потъмнелите тъкани. Стопанинът трябва да знае, че там се проявяват покафенявания и набръчквания на кората.

При проба с отрязаните и поставени у дома за поне 48 часа пръчки с налични по тях пъпки, най-добре ще можете да си изясните дали са налице евентуални измръзвания. Трябва вътрешността им да е зелена.

При покафенели части на пъпките при разреза им с тънко остро ножче, е ясно, че притежават загинали тъкани и нямат шанс да се развият.

Какво да пресметнете приблизително

Ако установите засегнате части, дължащи се на измръзвания, от това трябва на първо място да се ориентирате в резитбата - това важи както за лозето, така и за дворните асми.

Когато процентът на измръзване на главните пъпки е до 25 на сто, както казва нашата читателка, тогава резитбата се прави нормално.

Ако е между 25 и 70 на сто - тогава е редно да се запазят и такъв процент в повече от зимните очи, които иначе се премахват. Тоест съкращава се по-малка част от плодната пръчка и се оставят повече чепчета с по 2-4 или 6 очи.

Когато всички пъпки в зимните очи са измръзнали, не се оставят дълги плодни пръчки. В този случай е добре всичките да се режат на по 1-2 очи.

Тук се очаква и предполага, че много често е възможно да се събудят спящи пъпки, за които споменахме по колтуците, и да израснат силни леторасти. Опазват се, за да се възстанови нормалната резитба за следващата година.