Необходим е комплексен подход

Здравейте, казвам се Петър и се занимавам с озеленяване и поддръжка на градини, като втора работа. Миналата година се сблъсках с това. Как да го предотвратя през предстоящия сезон?

Laetisaria fuciformis е гъбно заболяване, което се проявява най-често през лятото и есента в съчетание с подходяща влажност. То не убива тотално тревния чим (не засяга кореновата система), но го превръща в жалка картинка. Поддатливи на заболяването са доста видове треви, които се включват в смеските (Festuca, Agrostis, Lolium, Poa и др.).

Характерен симптом е розово-червената нишка, която се появява. Впоследствие тя става светло кафява или силно избелява. Нишките могат да достигнат до доста големи размери. Резултатът е отмиращи участъци от тревния килим.

Внасянето на азот в засегнатата област често е достатъчно (амониев сулфат в доза 15 грама на квадратен метър). Подобряване на аерацията и дренажа също са от голямо значение. Почистване след косене и унищожаване на заразената растителна маса гарантират, че патогенът няма да се разпространи. Фунгициди с активно вещество трифлоксиструбин повлияват заболяването, но има опасност от резистентност.

Важно е да отбележим, че Laetisaria fuciformis се разпространява по въздуха и чрез водата, а също и чрез инструментите в контакт с нея. Мокрите листа са много по-податливи.