Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън

Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате, има как да ги запазите, макар че не е лесно.

Най-добре е да ги покриете с плътен найлон, който да притиснете плътно до джибрите.

Сполучлива ще е операцията, ако върху найлона поставите тежка торба с пясък.

Нея трябва да я отстраните внимателно чак, когато дойде време за следващата дестилация.

Съвет:

Независимо дали джибрите са с ферментирал сок или не, първото и най-важно изискване е те да се изолират много добре от въздуха, ако желаете за ги съхранявате за месеци.

Да бъдат така притъпкани, че да не остане и грам въздух в тях. Това се постига с торбата с пясъка.

На второ място - съдът с джибрите трябва да бъде поставен на хладно място.

За напролет да знаете, че дестилирането на материала не трябва да се проточва, а да се проведе най-късно до началото или средата на месец април.

През седмица оставеният за съхранение материал е редно да се притъпква, за да може и по време на неизбежно протичащите ферментацонни процеси, да се предотврати появата на мухъл.

Стар метод

които са ползвали възрастни и опитни хора, е покриването на джибрите със слама и замазването й след това.

Отгоре пак се нанася слой пясък, който да запълни всички появили се пукнатини в замазката.

И при двата метода на съхранение на джибрите е важно cъдът да се поръси и с дървесна пепел най-отгоре, което служи и за дезинфекция.