Подходящи за целта са смлените зърнени храни, триците, варените картофи. Една част от фуража залейте с 1,5-2 части вода, загрята до 30 оС. Разбъркайте сместа до кашовидно състояние. След това прибавете 0,5-1 % хлебна мая, предварително размита във вода, и смесете с фуража. Оставете сместа при температура 25 оС, като разбърквате на 30-40 мин. В зависимост от вида на фуража и температурата в помещението сместа ще е готова след около 5-6 часа.

Имайте предвид, че

дрождираните храни бързо прокисват

Затова трябва да приготвяте необходимото ви количество само за един ден. Ако не разполагате с достатъчно мая,

оставете си малко дрождирана храна за квас

за следващия ден.

Но след 4-5 дни трябва да използвате отново прясна мая, тъй като е възможно дрождите да се изродят и да причинят друг вид ферментация.