Задачките вече не търпят отлагане

Е, ноември дойде! Тиквите ще отстъпят място на шишарките, а бирата - на чайчетата. Последните грижи за цветята в градината стават все по-неотложни. Не оставяйте студът и мразовете да ви сварят неподготвени. Погрижете се за зазимяването на растенията. Погрижете се за инструментите. Погрижете се за поливните системи и маркучите. Не се бавете, защото скоро няма да имате възможност да работите в градината.

Плевелите и почвата

Почистете площите от конкуренцията

Сега е моментът да се справите успешно с плевелите в цветните лехи и саксиите. Студените нощи подтискат развитието им, а влагата в почвата благоприятства изкореняването. Сега, когато декоративните растения отмират, многогодишните плевели се забелязват лесно, защото зеленеят на фона на покафенялата листна маса. Възползвайте се. Конкурентите нямат място в лехите и контейнерите.

Погрижете се за почвата- мулчирайте, подобрявайте структурата ѝ с компост и органична материя. Наторете лехите на едногодишните цветя, които красят през лятото. И не спирайте да поливате, докато земята замръзне. Особено важно е за засадените скоро растения. Влажната почва задържа повече топлина за корените, отколкото пресъхналата.

Подготовката за Коледа започва

Пак ще си говорим за луковици

Ноември е идеалният момент да засадите луковици за форсаж. Става дума за онези луковици, които нямат нужда от натрупване на студ. Повече подробности относно тънкостите и кои видове са подходящи ще публикуваме скоро.

С това подготовката за коледните празници не се изчерпва. Напоследък все по-често се срещат украсени елхи в дворовете. Ако сте решили и вие да го направите тази година, то моментът да си засадите елха е сега. Изберете си добре разклонено дръвче, симетрично и най-вече здраво.

Друга тенденция е коледното дърво да се купи точно преди празниците, да изпълни ролята си в уюта на дома, а след това да се чудим какво да го правим, докато стане възможно засаждане на постоянно място. В такъв случай вземете мерки още от сега. Изкопайте ямката, а извадената почва съхранете на място така, че да не замръзне. След Коледа спокойно можете да изнесете елхата навън и да я засадите веднага.

Вадим летни, садим пролетни

Болни не се съхраняват, не се садят

Вече няма за кога да отлагате! Грудките на далията, тези на канната, на бегонията трябва да са извадени, преди почвата да замръзне. Луковиците на гладиолите и другите нестудоустойчиви също влизат в това число. Важно е всички подземни части да бъдат почистени, просушени и прибрани на хладно и тъмно. Препоръчва се обеззаразяване и периодично следене за заболели и повредени. Болни и повредени грудки и луковици не бива да се съхраняват.

На мястото на летните цветя (едногодишни или многогодишни, но с нужда от зимна защита) можете да засадите пролетноцъфтящи луковици и двугодишни растения. Тоест с един куршум ще застреляте два заека. Вадите грудките и засаждате луковиците веднага. Тук също ще кажем, че болни и повредени луковици не бива да се засаждат.

Не забравяйте ,декоративното езерце

Водната лилия отива в мазето

Създаването и поддържането на декоративно езерце не е лесна работа. Водата в малките и изцяло замръзващи през зимата гьолчета трябва да бъде източена в най-скоро време.

Водните растения, най-често лилии, но и други, могат успешно да презимуват в мазето на хладно. Преди прибиране растенията се почистват и орязват, защото има вероятност да загният. Температурата в помещението не бива да надвишава 5 градуса С (растенията избуяват и стават поддатливи на патогени) или да пада под нулата (малките количества вода замръзват по-лесно, а за чувствителните растения това може да се окаже пагубно).

Източените водни площи трябва да се защитят от замръзване и напукване на стените. Онези, които са достатъчно големи, че водата на дъното не замръзва, може да не се източват. Растенията в тях си остават, стига да имат добра студоустойчивост.

Скоро на пазара ще се появят...

Хладно и светло е тайната на успеха

Малко растения цъфтят през студените и къси дни. Най-вероятно затова са толкова обичани и мразени едновременно. Пак ще заговорим за циклами, коледни звезди, камелии, амарилис, стайната иглика и т.н.

Основно правило при повечто от тях е да се държат на хладно и светло място. С особена сила това важи за цикламата и камелията. Както знаете, топлината провокира цикламата да премине в покой.

Що се отнася до камелията, ако я отглеждате на топло, се сбогувайте с пъпките. Тя се чувства най-добре в помещения, където температурата е само няколко градуса над нулата. Е, да, ще разцъфтява значително по-бавно и доста по-късно, но пък сигурно и безопасно.