След тежък работен ден стоенето с часове край печката за приготвянето на вечеря не е най-приятното преживяване. Има обаче начини за по-бърза обработка, много от тях прилагани и от опитни шеф готвачи.

Всички знаят, че пастата трябва да се вари в кипнала вода. Професионалистите обаче уверяват, че има много по-бърз начин - в тиган уок се сипва студена вода, след което веднага се слага суровата паста.

Накисването на зърнени храни и боб спестява време за готвенето им, но и е полезно, защото по този начин се отделя фитиновата киселина. Тя се съдържа в обвивките им, а човешкият организъм не може да я разгражда. Накиснете в студена вода ориза, елдата, боба, лещата или друга храна от този вид за през нощта или сутринта на тръгване за работа и покрийте с фолио.

Замразявайте! Вече сготвеният ориз става за консумация дори и седмица по-късно като съставка за салата или за допълнително готвене, стига да е бил замразен и поставен във фризера. Така може да съхраните и плодове и зеленчуци. Преди това трябва да ги измиете и нарежете на малки парченца. И лютите чушки, които не са минали никаква обработка, също може да се запазят за по-дълго чрез замразяване.

Чесънът ще се сготви по-бързо и няма да загори при пържене, ако го обелите по-рано, а не непосредствено преди термичната обработка. Ако сте любител на джинджифила, но не искате да губите време да го белите, избирайте възможно най-свежите корени. Трябва само да ги измиете, а после да ги настържете.
Зеленчукова супа или яхния ще приготвите бързо и ще запазите полезните вещества, ако не белите кореноплодните зеленчуци, а само ги почистите с четка и ги сложите да се варят.