Домашни хитрини за бързо готвене и дълго съхранение на продукти

05 ноември 2019
Кулинария
60021
Няма снимка
Снимки Pixabay.com
1 2 3
 

След тежък работен ден стоенето с часове край печката за приготвянето на вечеря не е най-приятното преживяване. Има обаче начини за по-бърза обработка, много от тях прилагани и от опитни шеф готвачи.

Всички знаят, че пастата трябва да се вари в кипнала вода. Професионалистите обаче уверяват, че има много по-бърз начин - в тиган уок се сипва студена вода, след което веднага се слага суровата паста.

Накисването на зърнени храни и боб спестява време за готвенето им, но и е полезно, защото по този начин се отделя фитиновата киселина. Тя се съдържа в обвивките им, а човешкият организъм не може да я разгражда. Накиснете в студена вода ориза, елдата, боба, лещата или друга храна от този вид за през нощта или сутринта на тръгване за работа и покрийте с фолио.

Замразявайте! Вече сготвеният ориз става за консумация дори и седмица по-късно като съставка за салата или за допълнително готвене, стига да е бил замразен и поставен във фризера. Така може да съхраните и плодове и зеленчуци. Преди това трябва да ги измиете и нарежете на малки парченца. И лютите чушки, които не са минали никаква обработка, също може да се запазят за по-дълго чрез замразяване.

Чесънът ще се сготви по-бързо и няма да загори при пържене, ако го обелите по-рано, а не непосредствено преди термичната обработка. Ако сте любител на джинджифила, но не искате да губите време да го белите, избирайте възможно най-свежите корени. Трябва само да ги измиете, а после да ги настържете.
Зеленчукова супа или яхния ще приготвите бързо и ще запазите полезните вещества, ако не белите кореноплодните зеленчуци, а само ги почистите с четка и ги сложите да се варят.

Още от Кулинария
0

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

0

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

0

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

0

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

0

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Последни новини
0

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния

0

Котките не обичат, когато "непознати" влизат във владенията им - тоест дома ви. Дори най-спокойната котка за миг се превръща в злобно и опасно диво животно

0

"За три десетилетия липсата на промени в структурата на българското земеделие създава все по-дълбоки и непоправими грешки. Доцент Въто Христов е човекът

0

Предстои зимната резитба на овощните дръвчета. За да се извършва правилно, трябват много знания и умения, които се придобиват с практика. Кои са общи правила, които винаги трябва да се спазват.

0

Правителството одобри проект за изменение и допълнение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, наричан за кратко Закон за горивата

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Връща се в България от Дания - “депресиращо място”, вече не иска да е като Кари Брадшоу, а в ютюб канала си споделя голяма част от грижите за двете си дъщери “Какво да сложа в чантата си за родилното”, “Кога да захраня бебето” и “Какъв крем да ползвам в сутрешната си рутина” са само част от въпросите

Премиерата му ще бъде на 20 декември в зала 1 на НДК Любими песни и герои от легендарното предаване по БНТ “Клуб НЛО” се завръщат, за да разсмеят феновете му и отвъд малкия екран. Георги Мамалев, Антон Радичев и Катерина Евро ще представят на 20 декември в зала 1 на НДК спектакъла “Спомен НЛО”. Към тях ще се присъединят Камен Воденичаров

Предстои увеличение на заплатите с 60% до края на мандата, финансови стимули за публикации, привличане на повече студенти от чужбина Проф. Анастас Герджиков беше избран втори мандат за ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. При регистрирани 358 членове на общото събрание в избора са участвали 335, действителни са 318 бюлетини