В краят на есента те остават в градината

Има още малко грижи за късното главесто зеле и карфиола, а също и за броколито и брюкселското зеле, ако ги отглеждате.

Зелевите видове не се нуждаят вече от чести поливки, но ако все пак е много сухо, е препоръчително да ги полеете с малко вода. Ако на растенията им липсва дълго време вода, при дъжд - ще се стигне до напукване на главите на зелето.

Първо трябва да се прибере карфиолът. Този представител е изключително чувствителен на студовете, тъй като те влошават вкусовите му качества.

Ето защо не бива да допускате белият му цвят да стане жълтеникав или кремав.

Броколито се прибира, когато цветът му е тъмнозелен или сиво-зелен, според сорта. Не бива да се допуска да се стигне до цъфтеж, тъй като вкусовите му качества се променят напълно.

Напомняме ви, че савойскато зеле (сн. вляво) се консумира само в свежо състояние.

От него може да направите както салата, така и различни ястия, но не е подходящо за туршии.