Какви са ползите за домашните птици при използването на:

Царевицата

Тя е лидер сред културите, използвани като фураж. Царевицата съдържа много малък процент на мазнини (около 2-3%). Предпочитание трябва да се даде на жълтите сортове с най-високо съдържание на каротин, който е от съществено значение за синтеза на витамин А. Съдържанието на протеин в царевицата е около 10%

Количества на изхранване - царевицата може да бъде до половината от общия фуража. За младите птици този процент трябва да бъде 10% по-малко.

Пшеницата

е фуражна култура с най-висока енергийна стойност. За хранене на птици и животни се използват фуражните сортове пшеница. По съдържание на протеин (около 14%) тя превъзхожда царевицата. Съдържа също така витамините В и Е.

За хранене на домашните птици е подходящо и пълнозърнестото брашно от пшеница. То обикновено се смесва с други храни и се изхранва като мокра каша - мешанка.

Важно е да се знае, че количеството на брашното не трябва да надвишава една трета от общото тегло на храната. И още:

брашното не бива да е много ситно смляно

защото има опасност да блокира носните отвори на птиците, разположени на човката.