Преминаването към мляко на растителна основа е особено забележимо сред жените под 25 години, констатира изследване, съобщава theguardian.com.

Почти една четвърт от британците консумират алтернативи на млечни продукти на растителна основа, тъй като популярността на веганската и вегетарианската диета продължава да расте.

Докато търсенето на традиционно краве мляко спада, продажбите на алт-мляко, произведени от овес, бадеми и кокосови орехи, са се покачили с 10% през последните две години, сочи доклад.

23% от анкетираните са използвали растително мляко през трите месеца до февруари тази година, спрямо едва 19% през 2018 г.

Промяната е особено забележима сред жените под 25 години.
Ема Клифърд, асоцииран директор на Обединеното кралство за храни и напитки, каза, че растителното мляко навлиза в основния поток на всекидневните хранителни продукти, тъй като алтернативните продукти стават по-лесно достъпни на рафтовете на супермаркетите. „Това е част от много по-широко движение, основано на предпочитаната растителна храна, водено от тревогите около здравето, етиката и околната среда.“