Изпълняваме поредното желание на нашите читатели с една колекция от идеи за създаване на оригинална градина.

Но какво е "дива градина" - тихо кътче с естествен пейзаж, леко обрасъл, но все пак красив. Мястото е приятно за усамотение, размисъл и почивка. Подарява ви минути на хармония със себе си и света и убежище в суматохата на динамичния живот ...

Ако сте вдъхновени от тази идея, нека се опитаме да разберем как сами да създадете такава "дива градина". Не е за пренебрегване и това, че решението е доста икономично.

Какво е дива градина?

Това е имитация на пейзаж, възможно най-близък до естествения. Размерите по принцип нямат особена роля: илюзията за уединен ъгъл може да бъде реализирана просто като го скриете от любопитни очи.

Но, разбира се, е по-добре, ако такава градина е разположена възможно най-далеч от входа на къщата и от портата.

Започнете с внимателен оглед на съществуващия пейзаж. Забележете промените в релефа - това ще добави към градината обем и разнообразие.

А отделни секции могат да бъдат аранжирани с камъни или стъпала. Ако парцелът ви е напълно плосък, може да се наложи да добавите насипна почва на малка част от него.

Обърнете внимание на дърветата с големи корони - под тях можете да засадите сенколюбиви растения и горски цветя.

Намерете и полянка, добре осветена от слънцето - тя е идеална за ливадни треви и диви цветя (или такива, които приличат на тях).

Помислете и върху сюжета: горска поляна, степ, цветна ливада, нещо национално или универсално.

Важно е и да изберете подходящи диви растения, които принадлежат към обичайната флора на местната климатична зона.

Във вашата дива градина можете да намерите място за алпийски хълм и японски алпинеум. Колкото по-богат е сюжетът и по-труден е релефът, толкова по-лесно се реализират всякакви идеи.

Много е важно вашата дива градина да не се вижда "като на длан" от една точка, така че е добре да отделите ъглите един от друг с виещи се растения и храсти, дървета или решетки във винтидж стил.

Но това са само общи съвети. Всяка дива градина има своя индивидуалност, която зависи от вас.

Разкриваме ви и тайните за създаване на това природно място.

1. Естественост

Дивата градина трябва да създава впечатление за естественост, сякаш е родена от самата природа. Няма място за претенциозност, прекомерна подреденост и ясен ритъм.

Но това не означава, че не е нужно да се грижите за нея. Въпреки че това, за разлика от по-"цивилизования" вариант, ще бъде много по-лесно. Все още никой не е отменил плевенето и почистването на сухите клони. А пътеките трябва да са удобни за ходене.

Интересни допълнения можете да създадете с каменни композиции, мостове, различни височини и нюанси на растенията (по-ниските и по-ефирните трябва да бъдат разположени на преден план).

Вашата природна градина може да се хареса и на някои диви животни, като гущерчета или таралежи. За таралежите ще трябва да направите дървено укритие, разположено на уединено място. А, за да привлечете птици и катерици украсете дърветата с атрактивни къщички.

2. Таен ъгъл

Във всяка дива градина има определена "тайна", за която знаят само посветените.

Това може да е уединена беседка, необичайна скулптура, изработена от метал, мъничък фонтан или невероятно дървено мостче.

В сянката на дърветата сложете дървена пейка, където можете да седнете и да се насладите на градината под звуците на птичи песни.

3. Езерце

Много природни пейзажи, които ни очароват с красотата си, имат невероятни водоемчета. Чудесно е ако вече имате такова. Ако не, опитайте се да го направите сами, дори и да е с мини размер.

Декоративният воден елемент може да инжектира неописуем дъх на свежест и прохлада в облика на вашата градина. Можете да го украсите със специално подбрани влаголюбиви растения и да отглеждате декоративни рибки в него.

По време на разходката си може да наблюдавате естествената фауна около водата.

4. Билки

Стана модерно да отглеждате билки в градината, а сега можете да си купите всичко, което искате.

За дива градина изберете тези билки, които са в близост до избрания природен пейзаж . Добавете оригиналност с контрастни цветове и необичайна форма на лехите.

5. Лиани и местни растения

Увивните растения (пълзящи ) ще ви помогнат да скриете най-уединените кътчета на дивата градина от любопитни очи.

По-добре е да изберете не цъфтящи, а такива, които са интересни с формата на листата и растат достатъчно бързо. Можете да прочетете повече за тях в ръководствата за озеленяване.

По-голямата част от цветовете трябва да са със светли или приглушени тонове. Но някои ярки акценти няма да навредят, въпреки че те трябва да са много по-малки, отколкото в нормална градина.

Много впечатляващо изглеждат цветя с високи стъбла (заобикалящи тревната площ), както и почвопокривни (под дърветата).

Изберете растенията, които са характерни за вашите географски ширини.

И още един съвет: опитайте се да не избирате "екзотика", особено по отношение на цветовете. Изключение е уместно само в един случай: ако сте решили да създадете "тропическа джунгла" и имате достатъчно пари и време да се грижите за капризите на "чужденците".

Не забравяйте, че точното спазване на законите на екосистемата е ключът към красивата и здравословна еко-градина. Природата често прави собствени корекции на идеите на човека. Важно е растенията да се впишат в градината по естествен път с техните цветове, текстури, височина и време на цъфтеж.