Вкусни летни салати

23 юли 2019
Кулинария
35838
1 2 3 4 5 6 7
 

Любимото топло и слънчево време винаги ни се струва твърде кратко. Затова се стремим да се наслаждаваме на всеки миг от лятото - било то с приятни спомени, слънчев загар или с неустоимия вкус на зеленчуци от собствената ни градина.

Салата със зеле и краставици

Продукти: 500 г краставици, половин глава прясно зеле, 1 ч. лъж. оцет, сол и захар на вкус

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете зелето на ситно, а краставицата, с помощта на белачка - на ивици. Прехвърлете в дълбока купа и добавете оцета, щипка захар и сол на вкус. Салатата е готова!

Преди сервиране можете да украсите с клонче от пресен копър или магданоз.

Гръцка

Какво би било лятото без такава салата!

Продукти: 3 големи домата, 2 краставици, чушки (за предпочитане по една от различни цветове), 200 г козе сирене фета, маслини, малка връзка магданоз, скилидка чесън, сол на вкус, зехтин за подправяне

Приготвяне: Измийте зеленчуците старателно и поставете върху домакинска хартия, за да се изцедят. Започвайки рязането, не забравяйте, че основната идея на тази салата е в едро нарязаните продукти. Ето защо, краставиците, доматите и чушките се режат на големи парчета, а маслините - на кръгчета. Нарежете сиренето на кубчета, приблизително с размера на зеленчуците. Прехвърлете всичко в дълбока купа.

Идва ред на приготвянето на дресинга. Нарежете магданоза, смачкайте чесъна с преса, сложете ги в купичка и добавете няколко лъжици зехтин и сол на вкус. Разбъркайте добре. Дресингът е готов. Полейте с него зеленчуците, разбъркайте внимателно и можете да сервирате на масата.

Ароматна зелена

Най-зелената салата в света!

Продукти: малка връзка спанак, същото количество киселец, магданоз и пера от зелен лук, 2 яйца, маслини на вкус, растително масло, сол

Приготвяне: Измийте зеленчуците и подсушете върху кърпа или домакинска хартия. Нарежете ги на ситно. Предварително сварените и изстудени яйца нарежете на полумесеци, а обезкостените маслини - на филийки.

Поставете зеленчуците в купа за салата, посолете и полейте с растително масло. Разбъркайте. Отгоре поставете парчетата яйца и нарязаните маслини. Салатата е готова за сервиране.

“Всички цветове на лятото”

Продукти: чушки (по 2 от всеки цвят), 3 средни домата, 3 краставици, 2 средни моркови, заквасена сметана, сол на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Обелете морковите, почистете чушките и доматите от зелените им части. Нарежете зеленчуците, за предпочитане на кубчета. Поставете всички продукти в купа за салата, посолете и подправете със заквасена сметана.

Ярката лятна салата, богата на много витамини, е готова!

“Витаминка”

Хем вкусна, хем изключително полезна

Продукти: половин глава червено зеле, салата айсберг, малка връзка спанак, 1 голям домат или 5-6 чери домата, 2 корнишона, зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: След като измиете и подсушите зеленчуците, разкъсайте зелето и салатата на листа. В дълбока купа подредете листата по страните и на дъното, като ги редувате. Спанакът също се накъсва на листа. Нарежете доматите на средно големи парчета, а краставиците - на филийки. Преди да прехвърлите в купата посолете и поръсете с черен пипер. Подправете със зехтина. Разбъркайте и внимателно изсипете върху салатените листа.

Идеята на тази салата е, вземайки от нарязаните зеленчуци, да вземате и по листо от зелето или айсберга. Зелената салата придава свежест и допълва по оригинален начин.

Уникална вкуснотия с песто сос

Продукти: 1 салата, 3 големи домата, 2 краставици, 100 г сирене, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, връзка босилек, зехтин, 50 г кашу

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и ги поставете върху домакинска хартия. Накъсайте листата на салатата, а краставиците и доматите нарежете произволно.

Заемете се с приготвянето на соса - основният акцент на салатата. Поставете в блендер нарязаното на кубчета сирене, ядките, босилека, чесъна, няколко супени лъжици зехтин и почистената от семките люта чушка. Пасирайте. Щом получите гладка паста, пестото е готово.

Подправете вашата салата и сервирайте на масата.

Салата с ревен и моцарела

Неочаквана комбинация от продукти.

Продукти: 2 малки стъбла на ревен, айсберг, 2 средно големи краставици, 1 скилидка чесън, 120 г моцарела, 1 яйце, зелени подправки на вкус, сол и зехтин

Приготвяне: Измийте ревена, салатата, краставиците, магданоза и копъра (по избор).

Краставиците се нарязват на ивици, листата на салатата и магданоза се накъсват. Ревенът се почиства от грубата горна част и се нарязва на тънки полумесеци. Твърдо свареното яйце също се нарязва на полумесеци. Можете да оставите моцарелата на цели топки или да я нарежете. Изсипете всички продукти в дълбока купа.

Отделно смесете 2 суп. лъж. зехтин, смачкания чесън и щипка сол. Разбъркайте добре и с получената смес полейте салатата си.

Още от Кулинария
0

Тортата, направена от сладко тесто без мая със слой от пресни плодове, сушени кайсии, стафиди и ядки, е невероятно вкусен и здравословен десерт, който е много лесен за приготвяне

0

Продукти: за тестото: 2 яйца, 250 мл кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, 0,5 ч. лъж. сода, 3,5 ч. чаши брашно, 250 г маргарин За пълнежа: 300 грама мляно пилешко месо или пилешки гърди, 150 г гъби

0

Салатата няма да отнеме много време за приготвяне, но ще зарадва гостите ви. Продукти: 200 г пилешки черен дроб, 200 г консервиран зелен грах, 200 г консервирана царевица, 200 г моркови

0

Ябълките, особено печените, са изключително богати на витамини и минерали. Печените ябълки са незаменими за хора, които имат проблеми с храносмилането

0

Мързеливите зелеви сарми с пилешко филе, изпечени на фурна в гъст сос от заквасена сметана и домати, според някои са дори по-вкусни от сърмите с прясно зеле

Последни новини
0

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

0

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

0

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

0

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

0

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Двама президенти и интелектуалци в сграда на годината в Лозенец Президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, ексминистри, бизнесмени, посланици, интелектуалци се събраха в “Резиденция Диневи Лозенец” на традиционната коледна вечеря, организирана от предприемачите спомоществователи Динко и Йордан Диневи

Актьорът замина за Истанбул, където в събота разгледа най-голямото киностудио в Европа. Ивайло сам разказа, че там е имало “най-различни улици и зали от различни епохи от миналото на Турция, включително и репродукция на двореца на султан Абдулазис”. Той пусна и няколко снимки от студиото в личния си профил във фейсбук

Всички изследвани марки не спазвали рецептата Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това показва изследване на “Активни потребители” на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от продукти на големи производители като “Монделийз”, “Нестле”, “Линдт” и на по-малки от Полша