Вкусни летни салати

23 юли 2019
Кулинария
32175
1 2 3 4 5 6 7
 

Любимото топло и слънчево време винаги ни се струва твърде кратко. Затова се стремим да се наслаждаваме на всеки миг от лятото - било то с приятни спомени, слънчев загар или с неустоимия вкус на зеленчуци от собствената ни градина.

Салата със зеле и краставици

Продукти: 500 г краставици, половин глава прясно зеле, 1 ч. лъж. оцет, сол и захар на вкус

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете зелето на ситно, а краставицата, с помощта на белачка - на ивици. Прехвърлете в дълбока купа и добавете оцета, щипка захар и сол на вкус. Салатата е готова!

Преди сервиране можете да украсите с клонче от пресен копър или магданоз.

Гръцка

Какво би било лятото без такава салата!

Продукти: 3 големи домата, 2 краставици, чушки (за предпочитане по една от различни цветове), 200 г козе сирене фета, маслини, малка връзка магданоз, скилидка чесън, сол на вкус, зехтин за подправяне

Приготвяне: Измийте зеленчуците старателно и поставете върху домакинска хартия, за да се изцедят. Започвайки рязането, не забравяйте, че основната идея на тази салата е в едро нарязаните продукти. Ето защо, краставиците, доматите и чушките се режат на големи парчета, а маслините - на кръгчета. Нарежете сиренето на кубчета, приблизително с размера на зеленчуците. Прехвърлете всичко в дълбока купа.

Идва ред на приготвянето на дресинга. Нарежете магданоза, смачкайте чесъна с преса, сложете ги в купичка и добавете няколко лъжици зехтин и сол на вкус. Разбъркайте добре. Дресингът е готов. Полейте с него зеленчуците, разбъркайте внимателно и можете да сервирате на масата.

Ароматна зелена

Най-зелената салата в света!

Продукти: малка връзка спанак, същото количество киселец, магданоз и пера от зелен лук, 2 яйца, маслини на вкус, растително масло, сол

Приготвяне: Измийте зеленчуците и подсушете върху кърпа или домакинска хартия. Нарежете ги на ситно. Предварително сварените и изстудени яйца нарежете на полумесеци, а обезкостените маслини - на филийки.

Поставете зеленчуците в купа за салата, посолете и полейте с растително масло. Разбъркайте. Отгоре поставете парчетата яйца и нарязаните маслини. Салатата е готова за сервиране.

“Всички цветове на лятото”

Продукти: чушки (по 2 от всеки цвят), 3 средни домата, 3 краставици, 2 средни моркови, заквасена сметана, сол на вкус

Приготвяне: Измийте и подсушете добре зеленчуците. Обелете морковите, почистете чушките и доматите от зелените им части. Нарежете зеленчуците, за предпочитане на кубчета. Поставете всички продукти в купа за салата, посолете и подправете със заквасена сметана.

Ярката лятна салата, богата на много витамини, е готова!

“Витаминка”

Хем вкусна, хем изключително полезна

Продукти: половин глава червено зеле, салата айсберг, малка връзка спанак, 1 голям домат или 5-6 чери домата, 2 корнишона, зехтин, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: След като измиете и подсушите зеленчуците, разкъсайте зелето и салатата на листа. В дълбока купа подредете листата по страните и на дъното, като ги редувате. Спанакът също се накъсва на листа. Нарежете доматите на средно големи парчета, а краставиците - на филийки. Преди да прехвърлите в купата посолете и поръсете с черен пипер. Подправете със зехтина. Разбъркайте и внимателно изсипете върху салатените листа.

Идеята на тази салата е, вземайки от нарязаните зеленчуци, да вземате и по листо от зелето или айсберга. Зелената салата придава свежест и допълва по оригинален начин.

Уникална вкуснотия с песто сос

Продукти: 1 салата, 3 големи домата, 2 краставици, 100 г сирене, 1 люта чушка, 2 скилидки чесън, връзка босилек, зехтин, 50 г кашу

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците и ги поставете върху домакинска хартия. Накъсайте листата на салатата, а краставиците и доматите нарежете произволно.

Заемете се с приготвянето на соса - основният акцент на салатата. Поставете в блендер нарязаното на кубчета сирене, ядките, босилека, чесъна, няколко супени лъжици зехтин и почистената от семките люта чушка. Пасирайте. Щом получите гладка паста, пестото е готово.

Подправете вашата салата и сервирайте на масата.

Салата с ревен и моцарела

Неочаквана комбинация от продукти.

Продукти: 2 малки стъбла на ревен, айсберг, 2 средно големи краставици, 1 скилидка чесън, 120 г моцарела, 1 яйце, зелени подправки на вкус, сол и зехтин

Приготвяне: Измийте ревена, салатата, краставиците, магданоза и копъра (по избор).

Краставиците се нарязват на ивици, листата на салатата и магданоза се накъсват. Ревенът се почиства от грубата горна част и се нарязва на тънки полумесеци. Твърдо свареното яйце също се нарязва на полумесеци. Можете да оставите моцарелата на цели топки или да я нарежете. Изсипете всички продукти в дълбока купа.

Отделно смесете 2 суп. лъж. зехтин, смачкания чесън и щипка сол. Разбъркайте добре и с получената смес полейте салатата си.

Още от Кулинария
0

за вкусен обяд или празнична вечеря - изборът е ваш Това ястие ще заплени любителите на вкусното хапване още от първия път. Блюдото, което се комбинира с всяка гарнитура, се приготвя на тиган, т.е.

0

Причината е в климатичните промени Заради своята кремообразна текстура кокосът често се използва от производителите като заместител на млечните продукти.

0

Продукти: 2 кг портокали, 500 г тиква, 300-500 г захар. Приготвяне: Най-добре е да изберете тиква, която е сладък и ароматен сорт. Разрежете я, отделете семките и я обелете.

0

Става и от зелен, и от узрял плод Гроздето е нещо много вкусно за пряка консумация, но от него се получават и страхотни сладка и мармалади. Те могат да се произведат както от сортове грозде с едри и

0

Продукти: 5 кг краставици, 1 кг лук, 1/2 л олио, 5 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 4-5 дафинови листа, 100 г оцет, 5-6 зърна черен пипер, зелени подправки (копър, магданоз).

Последни новини
0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за август. През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планинските райони - с незначителна купеста облачност.

0

Предпазва разсада от сечене Терминът "сечене на разсада", независимо за какви растения става въпрос, включва в себе си няколко заболявания, причинени от различни фитопатогени.

0

Практикуват се успешно следните начини: * Заселване на няколко слаби семейства в един кошер – две семейства в 12-рамков Дадан – Блатов кошер, 3 – 4 семейства в кошер-лежак и др.

0

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заподозреният за убийството на 7-годишно дете в сливенското село Сотиря Мартин Трифонов е признал вината си пред служебния си защитник, предаде bTV. Това се е случило в болницата в Сливен. Трифонов беше настанен в лечебното заведение в петък, след като беше прострелян в краката при залавянето му. Прокуратурата вчера повдигна три обвинения на

Млад мъж е намереният край Негован разчленен в торби и бидони мъртвец. Той бе открит снощи. Преди да бъда разчленен, е бил застрелян, научи "24 часа". В момента полицията е на място. Извършва оглед. Очаквайте

Спортисти, много именити спортисти и съотборнички плакаха пред тленните останки на легендарната баскетболистка Пенка Стоянова. Десетки се стекоха на поклонението в пловдивската зала "Строител", за да изпратят великата спортистка. Тя си отиде след тежко и продължително боледуване на 69 г. Траурната церемония водеше лично дъщеря й Теодора Бонева.