Следете редовно за поява на болести и неприятели
В момента са последните срокове, подходящи за засяване на домати за късно производство.
Продължава разсаждането на зелевите - главесто зеле и цветно зеле.
Водният лук и празът се засаждат на постоянно място.
Редовно преглеждайте растенията за поява на неприятели и болести. При нужда третирайте. Може да пръскате превантивно срещу някои болести по зеленчуците.
Прекопайте почвата около растенията. Така ще унищожите плевелите и ще запазите по-дълго влагата.
Загърляйте картофите, краставиците, тиквичките.
Подхранвайте растенията с азот, както и с комбинирани листни торове.
Листно подхранване през вегетацията
Използвайте специализирани торове
Листното подхранване стана част от технологията при отглеждането на зеленчуците в любителските градини.
Напомняме на начинаещите градинари защо е полезно:
Листните торове се прилагат чрез листата, но те повишават активността на кореновата система на растенията.
То е много по-ефективно от почвеното, но не може да го замести напълно.
Листното торене подобрява водния режим на растенията и благоприятства преодоляването на някои стресови смущения, предизвикани от неблагоприятни почвено-климатични условия.
Кога се прави?
В някои фази от развитието си растенията имат по-голяма нужда от растеж. Това са моментите на:
бърз растеж;
натрупване на вегетативна маса;
образуване на репродуктивни органи.
Бактериите могат да нанесат вреди
Причиняват петносване по доматените плодове
Има няколко бактериални болести, които нападат доматите. Те могат да заразят листа, стъбла, плодове и др. растителни части. Признаците им са различни в зависимост от причинителя.
Бактериалните петна, които по-често се срещат, обикновено се проявяват при редуване на топло с по-хладно време, както и след градушки. По листата се образуват дребни, воднисти петна, с неправилна форма.
По плодовете се забелязват дребни, черни брадавички, ограничени с воднист венец.
За третиране се използват: купроксат ФЛ - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, шампион ВП - 0,3% и др.
Зеленият фасул се бере редовно
Зеленият фасул е препоръчително да се прибира в техническа зрелост, най-често през юни, преди чушките да са достигнали максималните си размери.
В техническа зрелост семената на зеления фасул са дребни и недоразвити, а чушките - крехки.
Тази зрелост преминава бързо и при закъснение при прибирането на реколтата от зелен фасул качеството на продукцията се влошава. Това е особено изразено пр сортовете, чиито чушки образуват лико и пергаментов слой.
Коментари