Следете редовно за поява на болести и неприятели

В момента са последните срокове, подходящи за засяване на домати за късно производство.

Продължава разсаждането на зелевите - главесто зеле и цветно зеле.

Водният лук и празът се засаждат на постоянно място.

Редовно преглеждайте растенията за поява на неприятели и болести. При нужда третирайте. Може да пръскате превантивно срещу някои болести по зеленчуците.

Прекопайте почвата около растенията. Така ще унищожите плевелите и ще запазите по-дълго влагата.

Загърляйте картофите, краставиците, тиквичките.

Подхранвайте растенията с азот, както и с комбинирани листни торове.

Листно подхранване през вегетацията

Използвайте специализирани торове

Листното подхранване стана част от технологията при отглеждането на зеленчуците в любителските градини.

Напомняме на начинаещите градинари защо е полезно:

Листните торове се прилагат чрез листата, но те повишават активността на кореновата система на растенията.

То е много по-ефективно от почвеното, но не може да го замести напълно.

Листното торене подобрява водния режим на растенията и благоприятства преодоляването на някои стресови смущения, предизвикани от неблагоприятни почвено-климатични условия.

Кога се прави?

В някои фази от развитието си растенията имат по-голяма нужда от растеж. Това са моментите на:

бърз растеж;

натрупване на вегетативна маса;

образуване на репродуктивни органи.

Бактериите могат да нанесат вреди

Причиняват петносване по доматените плодове

Има няколко бактериални болести, които нападат доматите. Те могат да заразят листа, стъбла, плодове и др. растителни части. Признаците им са различни в зависимост от причинителя.

Бактериалните петна, които по-често се срещат, обикновено се проявяват при редуване на топло с по-хладно време, както и след градушки. По листата се образуват дребни, воднисти петна, с неправилна форма.

По плодовете се забелязват дребни, черни брадавички, ограничени с воднист венец.

За третиране се използват: купроксат ФЛ - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, шампион ВП - 0,3% и др.

Зеленият фасул се бере редовно

Зеленият фасул е препоръчително да се прибира в техническа зрелост, най-често през юни, преди чушките да са достигнали максималните си размери.

В техническа зрелост семената на зеления фасул са дребни и недоразвити, а чушките - крехки.

Тази зрелост преминава бързо и при закъснение при прибирането на реколтата от зелен фасул качеството на продукцията се влошава. Това е особено изразено пр сортовете, чиито чушки образуват лико и пергаментов слой.