По време на отелването на млечните говеда управлението на енергийните нива на всяко животно е от решаващо значение за осигуряване на здравето и продуктивността на стадото. Млечните крави обикновено навлизат в отрицателен енергиен баланс непосредствено преди отелването и могат да останат в дефицит в продължение на няколко седмици след отелването, ако не се спазват правилните принципи при храненето.
Отрицателният енергиен баланс обикновено е най-силно изразен две седмици след отелването, тъй като енергийните нужди бързо се увеличават с цел да се улесни нарастващото производство на мляко. За да поддържа производството на мляко през този период, кравата ще започне да черпи енергия от резервите в тялото си и това ще доведе до бърз спад в нейната телесна кондиция. Недостатъчната енергия в диетата на млечната крава може да доведе до ниско ниво на млечния протеин, както и до нисък добив на мляко, лоша плодовитост и слаб имунитет.
Повечето млечни крави имат известен недостиг на енергия
през периода на ранна лактация, но фермерите не бива да позволяват това състояние да продължи твърде дълго време. Според учени, цитирани от agriland.ie, индикаторите за проблеми с нивата на енергия в стадото са: под 15% от кравите в ранна лактация са с млечен протеин <3,05%; под 15% от кравите имат съотношение млечни мазнини:протеини >1,4; по-малко от 25% от кравите имат загуба >0,5 единици за оценка на телесното състояние в ранна лактация.
Продължителният дефицит на енергия също често води до метаболитни нарушения като кетоза, омазнен черен дроб и изместен сирищник. Нормално е, по-голямата част от стадото да бъде в лек енергиен дисбаланс след отелване, но това може бързо да се промени чрез хранене с правилната диета.
Когато кравата се отелва, тя изяжда приблизително 13-15 кг сух фураж дневно
През първите 10 седмици след отелването това количество трябва да се увеличи с 0,8 кг фураж на седмица. Следователно, приоритетът трябва да бъде увеличаването на приема на сухо вещество в ранна лактация, особено като се има предвид, че прясно отелената крава изяжда само около половината от необходимия си прием през първата седмица след отелването.
Пасищната трева е най-предпочитаният източник на храна през този период, тъй като тя е качествен фураж и повишава притока на енергия. Извеждането на зимното млечно стадо на паша може да не е възможно в зависимост от географското местоположение, въпреки че времето може все още да позволява разходка за няколко часа.
Фермерите трябва също така да имат предвид, че влажното време
има отрицателно въздействие върху качеството на тревата
По метода „проба, грешка" би могло да се изчисли количеството трева, от което се нуждае стадото, и да се разпредели съответно при няколко пъти извеждане на паша. След това, ако кравите се приберат в обора за през нощта, диетата на фураж трябва да бъде коригирана.
Анализът на остатъците след паша също е важен, за да се гарантира, че кравите не се задържат твърде дълго на паша, за да повлияят негативно върху качеството на пашата през пролетта.
Повечето фермери използват концентрати,
за да съставят диетата, като прилагат следното емпирично правило за изчисляване на необходимите концентрати на произведен литър мляко: на пълен работен ден: 0,33 кг концентрати/л; през нощта: 0,22 кг концентрати/л; на пълен работен ден: 0,11 кг концентрати/л.
Важно е също да се помни колко стресиращ може да бъде преходният период за кравата, така че поддържането на последователен режим и предотвратяването на драстични промени в диетата би трябвало да подобри производството и да предотврати загуба на кондиция.
По това време наличието на протеини и фибри също е много важно
и е добре да се анализира, тъй като фибрите могат да бъдат ограничаващ фактор, когато става въпрос за това какви количества кравата може да изяде, а протеинът е ключов двигател на потенциала за добив на мляко.
В този период е необходимо и внимателно наблюдение на телесната кондиция на кравата, тъй като бързата загуба на кондиция допринася за поддържане на продължителен енергиен дефицит, а също така причинява метаболитни нарушения като кетоза. Преходният период е силно зависим от сухостойния период на кравата, тъй като кравите с ниска телесна кондиция при отелване са по-склонни да страдат от тези проблеми.
Когато оценявате кондицията на кравата, използвайте ръката си,
за да проверите мастната покривка върху слабините,
лопатките и тазовите кости в областта на таза и опашката. Възложете тази задача на един и същ човек, който да оцени всички крави в стадото, за да се осигури последователност, тъй като всеки човек оценява кравите по различен начин.
Кравите, които са загубили 0,5 телесна кондиция през първите шест седмици след отелването, най-вероятно страдат от енергиен дефицит или от метаболитни проблеми. Загуба от 0,5 телесна кондиция се равнява на загуба на телесно тегло от приблизително 25 кг за Фризийска крава с тегло 600 кг, което е приблизително 4% от теглото ѝ в зряла възраст.
Коментари