През есента и зимата най-разпространени заболявания са острите респираторно-вирусни инфекции (ОРВИ). Те се предизвикват от вируси, затова приемането на антибиотици при тях е не само безполезно, но дори и вредно.

При първите симптоми на неразположение започнете веднага лечението. За укрепване на имунитета е добре първоначално да се обърнете към добре познатите в народната медицина билки.

Ехинацеата е силен имуностимулатор

Препоръчитената доза е 50 капки настойка от ехинацея с неголямо коичество топла вода. Много добър, укрепващ имунитета ефект, имат и етеричните маса и ароматични смеси. Повечето етерични масла имат дезинфекционно действие. Съществуват различни методи за обеззаразяване на въздуха в помещенията:

Цитрусовите плодове - хем лек, хем украса

Много красиво изглеждат ароматни украшения направени от тях. Вземете един лимон или портокал, обелете кората така, че да се получи красива рисунка. Украсете с пъпки от карамфил, прекарайте дебел вълнен конец и окачете в стаята.

Етерични масла облекчават кашлицата

В чаена лъжичка се капват 7-10 капки етерично масло, разрежда се с една чаша вода и с пулверизатор се разпръсква в помещенията. Този метод е особено добър за стаи със сух въздух.

Приятна е сместа от 3 капки карамфил, 3 капки евкаипт, 2 капки чаено дърво и 3 капки лавандула. Много добър ефект имат и така наречените аромалампи, електрически или със свещ. При тях в специално съдче се поставя малко вода и няколко капки етерично масло. При нагряване маслото бавно се изпарява.

Въздухът в стаята, в която лежи болният, трябва да е влажен, за да се облекчи кашицата. При простудни заболявания се препоръчва баня с етерични масла. Трябва да се спазва дозировката - 8 капки на пълна вана. По-голямо количество масло може да доведе до раздразнение на кожата.

Когато болестта вече е настъпила

Острите респираторно-вирусни забоявания са съпроводени с висока температура, хрема, кашлица, болки или дразнене в гърлото, главоболие, разстройство.

Висока температура

Температура до 38 градуса е реакция на организма срещу вирусите. При по-висока температура за понижаването и се приемат потогонни и понижаващи температурата средства. Това са отвари с мед, малина, сухи листа от малина и къпина, цвят и плод от черен бъз, джинджифил, канела, карамфил, кора от върба или трепетлика. Върбата и трепетликата съдържат вещества много близки до тези в аспирина. Те имат не само потогонно действие, но и успокояват гавоболието. Отварата се приготвя като 1-2 чаени лъжички от билката се заливат с гореща вода. Прибавя се 1 лъжичка мед и се пие топла, най-добре вечер. По време на боледуването трябва да се ограничи захарта. Ако температурата не спадне се прави обтриване с влажна кърпа. Като потогонно средство се използва и топло мляко с мед - на една чаша мляко се добавя 1-2 чаени лъжички мед и щипка сода за хляб. При възрастните содата може да се замени със супена лъжица коняк.

При кашлица и болно гърло

Ще ви помогне лук варен в мляко. Глава лук със средни размери се очиства, срязва се на 4-8 части и се вари 2-3 минути. Прецежда се и се пие топло. Може да се добави малко масло. Децата го пият с удоволствие.

При болки в гърлото се препоръчват различни гаргари, например с настойка от евкалипт или лайка. Прибавя се чаена лъжичка морска сол. Процедурата се прави 4-5 пъти дневно. Гаргарата може да се прави и с етерични масла, купени от аптеката. На чаша вода се добавят 2-3 капки масло и една непълна чаена лъжичка сол. Разтворът не се гълта.

Кашлицата бива два типа - суха и влажна

Сухата кашлица се лекува с препарати, съдържащи кодеин. При простуда обикновено кашлицата е влажна, свързана с отделяне на храчки. Препоръчват се чайове, които подпомагат тяхното отделяне - слезка, чубрица, мента, анасон. Препоръчват се и билки, съдържащи етерични масла - чубрица, мащерка, мента, анасон, резене. Особено полезен е чаят от босилек. Топла настойка от босилек с мед се препоръчва и при суха кашлица. На чаша гореща вода се слага 1 чаена лъжичка от билката. Сварява се и се пие по 1/2 чаена чаша 3-4 пъти дневно.

Вкусно и полезно лекарство можете да си приготвите и ако сварите фурми в прясно мляко. 4-5 фурми се сваряват на слаб огън в чаша прясно мяко до омекване. Млякото се пие вечер, а фурмите можете да ги изядете.

Чесънът е едно от най-добрите профилактични и лечебни средства при простуда.

При продължителен бронхит се прави компрес със смачкани скилидки чесън, смесени с разбито яйце. Слага се върху кърпа, отгоре найлоново парче и пак плат. Поставя се като лапи върху гърдите и гърба. Отгоре се покрива с кърпа. Компресът се държи не по-малко от 1 час и не повече от 2. При сваляне на компреса се маже с мазнина или мазен крем.

При упорита кашлица помага и следната смес: нарязва се на ситно една глава червен лук. Смесва се с 20 счукани орехови ядки и 500 г мед. Приема се по 1 супена лъжица 30 минути след ядене 3-4 пъти на ден в продължение на една седмица.

Главоболие

Простудата често е съпроводена с главоболие. Да се избавим от него ще помогне чай от лайка, мащерка, валериана, мента. Към чая се прибавя лъжичка мед.

Как да се избавим от досадната хрема?

Казват, че с лечение хремата минава за 7 дни, а без лечение за седмица.

Народната медицина предлага ефикасни методи за облекчаване на състоянието.

Капнете 3-4 капки алое във всяка ноздра.

Промийте с топла вода, в коята е добавена морска сол

Много са полезни инхалациите с етерични масла. На горещ сварен картоф се капват няколко капки етерично масло и се дишат изпаренията.

За преминаване на хремата, а също и на кашлицата, помага инхалация над пара от варени елови шишарки.

По време на боледуването пийте колкото може повече течности - чай от каркаде, шипка. Към чая добавяйте лимон. Те имат общоукрепващо действие. Избягвайте тежка храна - пържено, пушено, сладко, мляко и млечни продукти. Препоръчва се пилешки бульон.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЛЕКАР

Болестта започва със силно главоболие и болки в мускулите. Възможно е да е грип

Температурата не пада под 38 градуса в продължение на повече от 3 дни

Кашлицата е съпроводена с оцветени храчки, имате затруднено и шумно дишане

Имате бели и жълти налепи на гърлото. Може да е бактериална ангина, която изисква лечение с антибиотик

Силно главоболие без други симптоми - възможен е менингит