Това ни разказаха от дунавското село Станево, където само така спасяват гроздето

В дунавското село Станево от община Лом тези дни научихме много ценен опит, които ни разказаха стопаните.

Затова решихме да го споделим с повече читатели.

Видяхме, че там масивите с мерло са отлични, гроздето е опазено от болести и неприятели и вече почти е натрупало близката до оптималната захарност. А италианският ризлинг в съседния масив е също много добър и още в края на август ще влизат да го обират.

Един от най-големите проблеми на тукашните стопани са

ятата от косове

които се задават като черен облачен тайфун и светкавично се забиват в чепките. За дни могат да опустошат всичко.

Тук разказват, че преди няколко години за два дни лакомите и агресивни косове “оправили” единия от масивите и обрали всичкото грозде. Това обикновено се случва в последните 2-3 седмици преди гроздобера, които се оказват фатални, ако не се вземат мерки.

Затова оттогава, след като са опитали и много други начини, лозарите имат много сполучлив челен опит.

Установили са, че най-успешният начин да прогонят косовото нашествие е с вувузели.

Свирките поверяват на бабите от селото, които ги надуват старателно и навреме, седейки на бойния си пост в съответния ъгъл на масива.

Така е, защото една година връчили вувузели на младежите, които загледани в екраните на телефоните си, изпуснали работата и косовете накацали в редовете, а от там гонене няма.

Бабите си имат технология - надават бойния звук една след друга от няколко страни. Това става като чуят, че първата е подала сигнал, знаят, че и другите последователно трябва да подхващат и така ятото се паникьосва, събира се и отлита.

“Номерът” е това да се прави в последните една-две седмици преди беритбата, когато птиците напускат в съседство слънчогледа или друга култура и се отправят към лозовите масиви.