Ценни рецепти от Троянския край за приготвянето на няколко деликатеса

За да стане хубава сланина, трябва да имате студена маза (изба), подходящ съд и да не жалите сол. Като се заколи прасето и се прибере, сланината се обрязва от жилките и се оставя 1-2 дена да се стегне.

След това, в дървено буре (каца) или пластмасов бидон (внимавайте пластмасата да не изпуска странична миризма на петрол), започва да се нарежда. Най-отдолу се слага 2-3 пръста морска сол на кристали, за да се покрие цялото дъно.

Сланината се слага надолу с кожата и се притиска от центъра към краищата, за да излезе въздухът и да прилепне плътно към солта. Над първия ред сланина отново се посипват 2 пръста сол и се притиска. Така - докато се напълни съдът.

В сланината, ако имате възможност, може да сложите част или цялата рибица (филе) или малките рибици (бонфилетата). Сложете ги така, че да излязат в края на пролетта и началото на лятото.

В Троянския край по това време изваждаме от това месо и го сваряваме, като сменяме една-две води. Режем го за мезе или правим супа. Казваме ѝ кръвтина.

Сланината престоява 10-14 дена само със солта, а после се залива със саламура (в зависимост от съда, в който е на 6 л вода добавяме 2 кг сол). Саламурата се вари около 10 мин, оставя се да изстине и с нея се залива сланината на другия ден.

Хубаво е най-отгоре сланината да бъде затисната с речен камък (внимавайте с камъните, защото солта разтваря някои - те се ронят и може да повредите продукта).

От така приготвената сланина може да си вадите по малко, когато искате. Избягвайте да слагате големи парчета в хладилник и фризер. Сланина, която е стояла дълго време във фризер, при топлинна обработка почва да гранясва.

П.П: Не жалете солта. Сланината е единственият продукт, който обилно осолен, взима от солта само толкова, колкото й е необходимо. С малко сол тя се разваля!

На следващата година тази сол можете да я използвате за поръсване на заледени участъци. Не използвайте за нова наредба на сланина!!!

РЕЦЕПТИ:

Сланината заедно с кожата се вари на тих огън около 2,30 часа, като се сменят 1-2 води, за да се обезсоли. Изважда се от водата. Прави се смес от червен пипер(сладък), сминдух (или домашна шарена сол), малко чер пипер, чимен. Сланината се натупва в тази смес от подправки. Оставя се в хладилника да се стегне и се реже на тънко. Рано пролетта, ако имате пресен девесил, нарежете на ситно и поръсете.

Кожата с около 1 см от сланината се вари около 2,30 часа. Хубаво е парчето да бъде по-голямо, за да може да се навие на руло. След като се свари, се разстила на масата. Слагат се отгоре споменатите подправки и скилидка чесън, нарязана на дълго. Навива се на руло, стяга се с канап или конец и се слага в хладилника да стегне.

Ненужни малки парчета сланина се режат на дълги ивици. Сланината почти се премахва от кожата. Също на дълги ивици се режат шарени свински мръвки. Подреждат се плътно в буркан 1:1 кожички и мръвки. Когато се напълни съдът, се слага сол. Вари се 3 часа за стерализация. Удобно ядене за вила, който ходи през почивните дни, и страхотно мезе.

В тенджера със студена вода се режат лук, морков на много ситно, сланинка (без кожата). Слага се от червеното месо (кръвтината), нарязано също наситно. Ако имате, може и суха сладка чушка да пуснете. Слага се да ври. След около 40 мин се добавят домат от консерва или пресен и фиде. Може да се застрои, но може и без застройка. По желание се подправя с магданоз и девесил, малко черен пипер. Ако искате да ви е по-плътна супата, нарежете няколко картофа.

П.П : На супата не слагайте сол. Сланината и кръвтината ще ви дадат необходимата. Все пак опитайте.

Ако сте на вилата, накладете огън да стане хубава жар. На тънка пръчка (шиш) нанижете парче сланина, червен лук, чушка, ако имате прясна гъба. Печете на жарта, като поне 2-3 пъти поливайте шишчето, за да се обезсоли сланината.