Как да си осолите сланина

20 февруари 2018
Кулинария / Полезни съвети
172818
1 2 3
 

Ценни рецепти от Троянския край за приготвянето на няколко деликатеса

За да стане хубава сланина, трябва да имате студена маза (изба), подходящ съд и да не жалите сол. Като се заколи прасето и се прибере, сланината се обрязва от жилките и се оставя 1-2 дена да се стегне.

След това, в дървено буре (каца) или пластмасов бидон (внимавайте пластмасата да не изпуска странична миризма на петрол), започва да се нарежда. Най-отдолу се слага 2-3 пръста морска сол на кристали, за да се покрие цялото дъно.

Сланината се слага надолу с кожата и се притиска от центъра към краищата, за да излезе въздухът и да прилепне плътно към солта. Над първия ред сланина отново се посипват 2 пръста сол и се притиска. Така - докато се напълни съдът.

В сланината, ако имате възможност, може да сложите част или цялата рибица (филе) или малките рибици (бонфилетата). Сложете ги така, че да излязат в края на пролетта и началото на лятото.

В Троянския край по това време изваждаме от това месо и го сваряваме, като сменяме една-две води. Режем го за мезе или правим супа. Казваме ѝ кръвтина.

Сланината престоява 10-14 дена само със солта, а после се залива със саламура (в зависимост от съда, в който е на 6 л вода добавяме 2 кг сол). Саламурата се вари около 10 мин, оставя се да изстине и с нея се залива сланината на другия ден.

Хубаво е най-отгоре сланината да бъде затисната с речен камък (внимавайте с камъните, защото солта разтваря някои - те се ронят и може да повредите продукта).

От така приготвената сланина може да си вадите по малко, когато искате. Избягвайте да слагате големи парчета в хладилник и фризер. Сланина, която е стояла дълго време във фризер, при топлинна обработка почва да гранясва.

П.П: Не жалете солта. Сланината е единственият продукт, който обилно осолен, взима от солта само толкова, колкото й е необходимо. С малко сол тя се разваля!

На следващата година тази сол можете да я използвате за поръсване на заледени участъци. Не използвайте за нова наредба на сланина!!!

РЕЦЕПТИ:

Сланината заедно с кожата се вари на тих огън около 2,30 часа, като се сменят 1-2 води, за да се обезсоли. Изважда се от водата. Прави се смес от червен пипер(сладък), сминдух (или домашна шарена сол), малко чер пипер, чимен. Сланината се натупва в тази смес от подправки. Оставя се в хладилника да се стегне и се реже на тънко. Рано пролетта, ако имате пресен девесил, нарежете на ситно и поръсете.

Кожата с около 1 см от сланината се вари около 2,30 часа. Хубаво е парчето да бъде по-голямо, за да може да се навие на руло. След като се свари, се разстила на масата. Слагат се отгоре споменатите подправки и скилидка чесън, нарязана на дълго. Навива се на руло, стяга се с канап или конец и се слага в хладилника да стегне.

Ненужни малки парчета сланина се режат на дълги ивици. Сланината почти се премахва от кожата. Също на дълги ивици се режат шарени свински мръвки. Подреждат се плътно в буркан 1:1 кожички и мръвки. Когато се напълни съдът, се слага сол. Вари се 3 часа за стерализация. Удобно ядене за вила, който ходи през почивните дни, и страхотно мезе.

В тенджера със студена вода се режат лук, морков на много ситно, сланинка (без кожата). Слага се от червеното месо (кръвтината), нарязано също наситно. Ако имате, може и суха сладка чушка да пуснете. Слага се да ври. След около 40 мин се добавят домат от консерва или пресен и фиде. Може да се застрои, но може и без застройка. По желание се подправя с магданоз и девесил, малко черен пипер. Ако искате да ви е по-плътна супата, нарежете няколко картофа.

П.П : На супата не слагайте сол. Сланината и кръвтината ще ви дадат необходимата. Все пак опитайте.

Ако сте на вилата, накладете огън да стане хубава жар. На тънка пръчка (шиш) нанижете парче сланина, червен лук, чушка, ако имате прясна гъба. Печете на жарта, като поне 2-3 пъти поливайте шишчето, за да се обезсоли сланината.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

Последни новини
0

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния

0

Котките не обичат, когато "непознати" влизат във владенията им - тоест дома ви. Дори най-спокойната котка за миг се превръща в злобно и опасно диво животно

0

"За три десетилетия липсата на промени в структурата на българското земеделие създава все по-дълбоки и непоправими грешки. Доцент Въто Христов е човекът

0

Предстои зимната резитба на овощните дръвчета. За да се извършва правилно, трябват много знания и умения, които се придобиват с практика. Кои са общи правила, които винаги трябва да се спазват.

0

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

Коментари
1 от 01 на 03 декември 2018
MRASNOTO SVINSKO MESO E ZABRANENO OT CHOVEKAT-EVREINAT-PROROKAT NA GOSPODA-BOGA-YEHOVA-GOD...(titli)=ALLAH(ime)- ISUS HRISTOS,KOYTO E ZAPOVYADAL DA NE SE YADE MESOTO NA TOVA MRASNO JIVOTNO,NE E KAZAL DA SE MOLITE NA RISUVANI KARTINKI(IKONI) NA MAYKI,SINOVE,DUHOVE I SVETSI , NE E KAZAL DA VYARVATE I DA NOSITE IZMISLENIYAT KRAST,KOYTO NYAMA ABSOLUTNO NISHTO OBSHTO S NEGOVOTO UCHENIE V NOVIYAT ZAVET,ISUS HRISTOS E BIL OBRYAZAN PO ROJDENIE KATO VSEKI PRAVOVEREN,MAYKA MU E BILA SAS ZABRADKA ,KAKTO VSYAKA POCHTENA JENA I NEGOVATA RELIGIYA E BILA ISLAM,RELIGIYATA NA VSICHKI PROROTSI(procheti znachenieto na dumata ISLAM)https://en.wikipedia.org/wiki/Islam

Обиден коментар

2 от 02 на 03 декември 2018
Svinsko meso = Svinski jivot,kochina mirizliva,svinska teniya,svinski grip,visok holestorol,visoko kravno,infarkt,bezplodie,Antihrist(sreshtu uchenieto na Isus Hristos),bezverie,ateizam...!

Обиден коментар

3 от 03 на 03 декември 2018
AKO STE ISTINSKI HRISTIYANIN,A NE KRASTONOSETS : NE YAJ SVINSKO MESO

Обиден коментар

4 от sivalgor на 07 януари 2019
Както забелязахте рецептата е БЪЛГАРСКА ....Ако имате коментари пишете на кирилица ,ако не ви харесва коментирайте си рецептите на вашите народи на вашите езици ...Симеон Горанов -Българин Родолюбец

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подготвят ги класовете на Пенко Господинов, Стефан Данаилов, Алексндра Хонг и Пламен Марков В НАТФИЗ се завъртя програмата на студентите от постановките на билото на учебното им присъствие. Често забравяме за залата на учебния театър, запътили се покрай нея за Сатирата или Народния. Обаче точно там се появяват лицата

"Честито на моя приятел Доналд Туск! Убеден съм, че под неговото ръководството Европейската народна партия не само ще продължи да бъде водещата партия в Европа, а и ще разшири дори повече своето влияние. Респект и уважение към Жозеф Дол, който винаги ни е помагал и подкрепял. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов

Невена Николова не подарява, нито плаща на известните да носят дрехите ѝ. След изява те ѝ ги връщат Невена Николова е дизайнерката, на която президентската съпруга Десислава Радева се доверява за своя тоалет, когато трябва да присъства на официално събитие. “Създавам роклите специално за Десислава Радева, без никакви разходи от нейна страна