Сервирането - принципен въпрос

Поканили сте гости и искате да блеснете като прекрасна домакиня? Погрижете се тогава масата да привлече погледите, още преди да сервирате ястията. Има основни правила на сервиране, с които задължително трябва да се съобразите, колкото и да ви се иска да вложите творчество и лично виждане за подредбата.

Има някои неща, чието присъствие на масата е неизбежно. Приборите за подправки - сол, пипер, оцет, олио(зехтин), а в зависимост от ястието добавете и тези, необходими за него. Салфетник - изберете такъв, който да подхожда на чиниите и украсата. Пепелник - дори само един от присъстващите да е пушач, не го принуждавайте да се чувства неудобно, по-добре сложете пепелник на масата. Чиниите - най-важните, чието присъствие е задължително са чинията за салата и под нея - тази за основно ястие. Салфетките - използвайте тези от плат - по-изискани са. Сгънете ги в красива форма и ги сложете върху чиниите.

Приборите:
Отдясно на чиниите (в този ред): нож за основно ястие - лъжица за супа - нож за предястие (салата). Отляво на чиниите (в този ред): вилица за основно ястие - вилица за предястие (салата). По време на хранене винаги се започва с най-външните прибори, като се редуват последователно. Към центъра на масата: нож, вилица и лъжица, поставени с дръжките на дясно. Те са предназначени за десерта и са с размери по-малки от тези на приборите за предястие (салата).

Хляб - за него се поставят малки плоски чинии, с нож за масло върху тях, като обикновено мястото им е над приборите отляво.

Чаши - мястото им е над приборите отдясно и е хубаво да има чаша за вода и такава за вино.

Покривката - Ако обядът/вечерята е официален не експериментирайте с цветна покривка. Най-добре сложете бяла , така ще имате възможност да творите на тема "аранжиране на украсата".

Украса - Съобразете я с вида и цвета на чиниите и стила на приборите. Не прекалявайте с нея, за да оставите достатъчно място на масата и гостите ви да не се притесняват дали няма да съборят и да разлеят нещо. Цветята са подходящи, но е задължително да са свежи и за това ги сложете последни. Изберете такива, чиито цветове да се съчетават с цвета на салфетките или на питието и такива с не много силен аромат, за да може гостите да се насладят на аромата на вкусното ястие.

Можете да добавите листчета с имената на гостите, да сложите тематична украса, в зависимост от празника, да използвате свещи и сувенири за украсата, но не забравяйте, че целта на всичко това е добрия апетит

Според етикета

Както във всяко нещо и в сервирането има правила и нюанси. И колкото по-официален е приемът, толкова по-строги са те. Не подреждайте приборите само "за комплект" - ако няма да сервирате риба например, специалните вилици и ножове за нея не са нужни. Старателно сгънатите салфетки поставете върху чиниите или вляво от куверта /така по френски маниер се нарича наборът съдове за всеки гост/. Най-хубавите съдове и най-видното място на масата отредете за ястията и напитките собствено производство. Те често се сервират незаслужено скромно. А не бива! Защото домашният ликьор ще се стори на всекиго сто пъти по-вкусен, ако се сложи на трапезата в кристална гарафа, а не в трилитрово шише. Направете компания на съдовете. Ако сервизът ви е изрисуван с маргаритки например, украсете масата с букет живи цветя или сложете до всяка чиния по една късо отрязана голяма маргаритка. Бъдете свободни в избора на цветови съчетания. Малцина например знаят колко великолепно изглеждат заедно розовите, виолетовите и светлозелените оттенъци.

Безнадеждно остаряло е мнението, че всички съдове на масата трябва да са от един сервиз. Особен шик е съчетаването на предмети не по цвят, а по фактура и качество на изпълнението.

Днес в изисканите домове е модно до всяка чиния да се поставя картичка на госта и меню. Отнесете се към подобни неща с хумор. Картичките ще оживят атмосферата и в същото време ще ви избавят от суетата и недоразуменията, ще задоволят любопитството на гостите един към друг. Друга модна тенденция е да се ползват супник дори по време на семейни обеди. Към него подберете по стил съда за сосове и наборите за подправки. Аксесоарите ще ви помогнат да поставите финалните акценти. Пръстените за салфетки, които се правят от всякакви материали, включително мелхиор, бисери и дори живи листа, затварят декора.

И накрая последен съвет: съблюдавайте чувство за мярка. Няма защо всеки сантиметър от масата да бъде зает с нещо. Проверете за сетен път дали не е останало нещо, което е време да приберете в шкафа до бъдещите празници.

Празничното меню - няколко идеи и съвети

Няма домакиня, която да не иска да се представи добре пред гостите, особено
когато поводът за празника е по-специален - рожден ден, годишнина и пр.
Хубаво е при такива случаи менюто да е по-богато и нестандартно.
Празник е все пак. Освен салатите и основното ястие, подгответе
предястие, мезе и десерт. Предлагаме ви и нашите рецепти, с които
надяваме се, ще впечатлите семейството и гостите, а най-вече ще
удовлетворите себе си.

Салатите е добре да са поне два вида. Ако едната салата е прясна - шопска, зелева, зелена и пр., другата нека да е руска, снежанка, картофи с майонеза, рибна. Така гостите ще могат да изберат питието според вкуса си, а не според предложената салата. Много подходяща за такъв случай е салата асорти. В нея можете да
включите по малко от различни видове салати, печени пиперки, яйце,
руска салата, снежанка, прясна салата, картофена салата и други според
вашите предпочитания и продуктите, с които разполагате. Може, например,
да я приготвите като салата морски дарове и да включите повече морски и
рибни продукти. Обърнете внимание на оформлението на салатите, те
трябва да се подредят в голяма чиния, да са цветово съчетани и да
изглеждат добре.

Предястията са много приятна част от празничното меню. Първо, защото повечето хора ги консумират с удоволствие и второ, дават възможност малко да се удължи аперитива. Вие трябва да решите какво да бъде предястието топло или студено и от какъв
вид. Подходящи за предястие са пиперки бюрек - пълнени със сирене или
извара и панирани, задушен език или гъби, риба или други морски
специалитети - калмари, скариди и пр. Много лесни за приготвяне и
подходящи са пресни домати пълнени със сирене, сирене крема или извара,
подправени според вкуса.

Подходящи за различни вариации предястия са палачинките. Пригответе толкова палачинки, колкото са хората, които ще гощавате и изберете един от двата варианта, които ви предлагаме.

Празничното сервиране

За апетит уют и настроение. Оживете украсата със свежи елхови клонки, свещи и красиво сгънати салфетки

Да се научите да подреждате празничната маса не е никак трудно. Красиво подредената трапеза е възможност да блеснете пред гостите със своите умения, вкус, въображение и находчивост. Дори и за новогодишната вечеря, например, можете да украсите масата с цветя, като символ на вечната пролет в живота ви.  Много хубаво изглеждат малки декоративни букетчета поставени до всеки прибор. Като допълнение към тях прибавете не сложна композиция от салфетки и панделки. Но все пак, не се престаравайте!
Оформлението на новогодишната маса трябва да е оригинално, но и трябва да създава уют и празнично настроение.
Можете да оживите украсата със свежи елхови клонки, свещи и красиво сгънати салфетки. Преди всичко, трябва внимателно да обмислите оформлението в средната част на масата, като имате в предвид, че там трябва да остане място за различни хапки и мезета.

ИЗДЪРЖАНО В ЕДИН СТИЛ
Желателно е подредбата на масата да е издържана в един стил. В центъра можете да поставите купа с плодове и съдчетата за подправките. Добре ще е, ако поставите на няколко места, малки солнички (например, на всеки двама гости по една). Близо до центъра поставете студените закуски. Вината и другите напитките, подредете на различни места в близост до центъра по средната линия на масата. На равно разстояние една от друга сложете големи и малки чинии - техният брой зависи от броя на гостите. Най-важното в сервирането е да създадете на гостите си максимално удобство с подредената от вас маса.

Всички вина, с изключение на шампанското, се поставят вече отворени на масата. Предварително охладеното шампанско се отваря пред този ваш гост, от който мислите да започнете да разливате питието.
Най-добре е, ако таблата с хляба е поставена на отделна сервизна масичка, за да можете да обслужвате гостите, както е прието.

ВСЯКО НЕЩО НА МЯСТОТО СИ

СЪДОВЕТЕ

За празнична подредба на масата е най-добре да използвате сервизи. За всеки гост или член на семейството, сложете малка плитка чиния, върху нея - трапезна чиния, а в ляво - чинийка за хляб. От дясната страна сложете ножа (с острата страна към чинията), а в ляво - вилицата (с вдлъбнат страна нагоре). Пред всяка чиния в полукръг се нареждат чашите, в следния ред от дясно на ляво: чаша за безалкохолни напитки, чаша за шампанско, за червено вино, за бяло вино, за спиртни напитки (водка, ракия, ликьор).

ПОКРИВКАТА ЗА МАСА
Това е основата на подредбата, нейното начало. Можете да се придържате към класически вид на празничната ви трапеза, като постелите бяла ленена покривка. Но може и да оживите облика на масата, като използвате за основа едноцветна, например зелена или червена покривка, върху която да постелите по-малка пъстра покривчица от същата материя. Можете да украсите едноцветната покривка с гирлянди или цветя.
Не забравяйте за единството на композицията. Добри помощници в това отношение може да ви бъдат салфетките, които ще поставите под всеки прибор.

САЛФЕТКИТЕ
Можете да използвате както салфетки, които да са в тон с покривката, така и такива, които да са в контраст с нея. За празничната трапеза е задължително да използвате салфетки от плат, които да декорирате според желанията и възможностите си, като използвате специални рингове, панделки, мъниста и т.н.

СВЕЩИТЕ
За предпочитане е да не използвате ароматни свещи. Най-добре е да купите дълги свещи, които да са в тон с покривката и салфетките, и да ги поставите във високите свещници. Ако има място, обаче, поставете в центъра на масата стъклена купа с вода, посипете я със златни звездички и поставете в нея множество плаващи свещ.