Все още е разгарът на сезона и прибирането на лятната реколта не е свършило. Чудите се какво и как да съхраните. Предлагаме ви лесни и вкусни заготовки за зимата! Зеленчуци, или плодове, оригинални вкусове или необичайни комбинации - всичко това е на ваше разположение. Освен това открихме наистина лесни рецепти, които няма да отнемат много енергия!

1. Краставици и домати за зимата 

Вкусна хрупкава салата, също толкова добра, колкото и прясна!

Ще имате нужда от: 100 мл растително масло, 500 г зеле, краставици, чушки, лук и домати, 80 мл оцет, 1 суп. лъж. сол, 2,5 суп. лъж. захар.

Подготовка: Зелето, лукът и чушката се нарязват на ивици, краставиците - на филийки, а доматите - на тънки резени. Прибавете останалите съставки към зеленчуците, разбъркайте и оставете за 2 часа. Затворете в буркани.

2. Зеленчуци асорти

Прибавяйте или изключвайте съставки според вашия вкус.

Продукти: 1 кг зеле, 700 г моркови, 700 г чушки, 1 люта чушка, 1 кг домати, 500 г тиквички, 700 г краставици, 2 суп. лъж. сол, 60 г захар, 250 мл растително масло, 80 мл оцет, подправки.

Подготовка: Нарежете на ситно всички зеленчуци, посолете и оставете за 30 минути. След това добавете останалите съставки и задушете 15-20 минути след завиране. Разпределете заготовката в буркани.

3. Мариновани гъби 

Подготовката за гъби за зимата е отделна форма на изкуство!

Съставки: 2,5 кг медени гъби, 1,5 суп. лъж. сол, 0,5 ч. лъж. лимонена киселина, 2 дафинови листа, 3 зърна черен пипер, 1 ч.ч. оцет, подправки.

Подготовка: Изплакнете добре и почистете гъбите, кипнете ги за 5 минути в подсолена вода, като отстраните пяната. Повторете отново в чиста вода. Сипете в тенджера литър вода и добавете всички съставки за марината. Оставете маринатата да заври и сварете гъбите в нея за още 15 минути, след което затворете в буркани.

4. Патладжани и моркови

Пикантна вариация на тема патладжан по корейски.

Ще ви трябват: 1 кг патладжан, 250 г моркови, черен пипер и лук, 4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 4 суп. лъж. захар, 1,5 суп. лъж. сол, подправки, 50 мл оцет.

Подготовка: Нарежете чушката и патладжана на ивици, лука - на пера, а настърганите моркови - на корейско ренде. Запържете патладжаните до златистокафяво. Смесете всички зеленчуци, добавете останалите съставки и мариновайте за 4 часа. Разпределете зимната салата в бурканите.

5. Мариновани чушки 

Мариновани чушки в олио и нищо друго - за тези, които обичат чистите аромати.

Ще имате нужда от: 3 кг чушки, 300 г захар, 1 л вода, 2 суп. лъж. сол, 120 мл оцет, 200 мл растително масло, подправки.

Подготовка: Смесете водата с останалите съставки за марината и оставете да заври. Нарежете чушките на четвъртинки и кипнете в маринатата за 5-7 минути, като мариновате на порции. Поставете в буркани, допълнете с марината и затворете.

6. Зеле за зимата

Невероятно и много здравословно кисело зеле в собствен сок.

Продукти: 2 кг зеле, 200 г моркови, 30 г сол, 1 дафинов лист, 5 зърна черен пипер, щипка кимион.

Подготовка: Нарежете зелето и морковите, посолете и леко омесете с ръце. Добавете подправките, разбъркайте и напълнете плътно до 3/4 буркан. Оставете зелето да се маринова за няколко дни под тензух, а когато достигне желания вкус, просто го затворете.

7. Подправка за супи 

Ароматна и пикантна аджика с магданоз, кориандър и босилек.

Съставки: 12 люти чушки, 1 суп. лъж. кориандър, 0,5 ч. лъж. сол, 250 г чесън, 1 връзка кориандър, магданоз и босилек, 0,5 чаши орехи.

Подготовка: Смелете всички съставки с блендер. Добавете подправките и разбъркайте. Затворете в буркани и оставете в хладилника за един ден.

8. Карфиол за зимата 

Вероятно вече знаете какво да правите с обикновеното зеле. Нека ви кажем какво да правите с цветното!

Ще имате нужда от: 800 г карфиол, 100 г моркови, 2 скилидки чесън, подправки, 750 мл вода, 50 г захар, 40 мл оцет, 35 г сол.

Подготовка: Разкъсайте цветното зеле на съцветия и ги сварете във вряща вода само за минута. Нарежете красиво морковите и чесъна и наредете зеленчуците в буркана. Сварете вода с оцет и подправки, добавете към зелето и затворете бурканите.

9. И царевица можете да съхраните 

Защо да купувате консервирана царевица през зимата, когато е много по-евтино да я направите сами през лятото?

Ще ви трябват: 18 кочана царевица, 3 литра вода, 3 суп. лъж. сол, 12 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. оцет.

Подготовка: Сварете царевицата във вряща вода само за минута и веднага я поставете на студено. Сварете вода със захар и сол и добавете оцет. Отделете зърната с нож, сложете ги в буркани, напълнете със саламура и ги затворете.

10. Грах за зимата 

Перфектен за всички ваши любими салати!

Продукти: 300 г зелен грах, по 0,5 суп. лъж. сол и захар, 50 мл оцет, 0,5 л. вода.

Подготовка: Сварете обеления грах за около 5 минути и отцедете в гевгир. Добавете захар и сол към водата, оставете да заври и прибавете оцета. Сложете граха в буркан и покрийте с маринатата, след което затворете бурканите.

11. Зелен фасул

Зеленият фасул в доматен сос може да бъде и самостоятелна гарнитура.

Съставки: 700 г зелен фасул, 200 г лук, 150 г моркови, 1 кг домати, 2 суп. лъж. оцет, 30 г захар, 10 г сол, 4 скилидки чесън.

Подготовка: Нарежете шушулките на няколко парчета и ги пуснете в подсолена вряща вода за 2 минути. Леко запържете нарязания лук с моркови. Доматите пасирайте в блендер. Сварете доматеното пюре, добавете запържените зеленчуци, боба, чесъна, подправките и оцета, оставете да къкри 2 минути и сложете в буркани.

12. Лечо с ориз

Зеленчуците с ориз могат лесно да заменят обяда или вечерята или дори да се превърнат в пълноценна закуска за турист.

Ще ви трябват: 1 кг домати, по 500 г моркови, чушки и лук, 3 скилидки чесън, 1 чаша ориз, 1 чаша растително масло, 50 г захар, 1 суп. лъж. сол, 40 мл оцет, подправки.

Подготовка: Настържете морковите на едро ренде, доматите накълцайте в блендер, а лука и чушките накълцайте на ситно. Добавете към доматеното пюре масло, захар и сол, сложете на котлона и варете 5 минути след завирането. Добавете всички зеленчуци и след още 5 минути добавете подправките. След това прибавете ориза и продължете да задушавате лечото до готовност. Поставете в буркани.

13. Левурда 

Маринованият див чесън е почти толкова полезен, колкото и пресният.

Ще имате нужда от: 300 г див чесън, 1 суп. лъж. сол, 1,5 суп. лъж. захар, 2 ч.ч. оцет, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. черен пипер.

Подготовка: Дивият чесън се нарязва на ситно, а скилидките се нарязват на филии. Наредете всичко в буркани, заедно с подправките. Сварете 500 мл вода със захар и сол и сипете горещата смес в буркана с левурдата. Затворете бурканите.

14. Тиквички и чушки 

Много вкусно и красиво предястие за всички поводи.

Продукти: 3 кг тиквички, 8 чушки, 7 скилидки чесън, 0,5 чаша растително масло, 200 г доматено пюре, 2 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. оцет, подправки.

Подготовка: Обелете тиквичките и ги нарежете на кубчета. Чушките се нарязват на ситно. Зеленчуците се заливат с олио и се оставят да се задушават за 20 минути. Добавете подправките, доматеното пюре и оцета, оставете да къкри още 40 минути и наредете в буркани.

15. Дресинг за зелева чорба 

Ако добавите цвекло, получавате готов дресинг за борш!

Ще имате нужда от: 500 г зеле, по 150 г моркови, лук, чушки и домати, 30 мл растително масло, 80 мл вода, 1 суп. лъж. сол, 0,5 суп. лъж. захар, 25 мл оцет, 1 връзка билки, 4 скилидки чесън, 2 дафинови листа.

Подготовка: Нарежете всички зеленчуци, билките и чесъна на ситно. Добавете олио, вода, захар, сол и дафинов лист, оставете да се задушават зеленчуците 20 минути и добавете оцет със свежи зелени подправки и чесън. Разпределете приготвената заготовка в кутии.

16. Маринована диня 

Маринованите кори от диня са невероятна гарнитура към месо.

Продукти: 1 диня, 2 суп. лъж. сол, 1 ч. ч. ябълков оцет, 200 г захар, 1 пръчка канела, 5-6 зърна кардамон, кора от 1 лимон, подправки.

Подготовка: Обелете зелената част от динената кора и останалото го нарежете на големи парчета. Сварете ги във вряща вода за 15 минути. Отделно сварете 100 мл вода с оцет, захар и подправки. Варете 10 минути и извадете пръчката канела. Сипете маринатата върху динените кори, добавете лимонената кора и затворете в буркани.

17. Сос от сливи Ткемали 

Да, от сливи се приготвя не само отлично сладко!

Съставки: 2 кг сливи, 14 скилидки чесън, 6 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. кориандър, 1 връзка кориандър, 1 чили, подправки.

Подготовка: Залейте сливите с 2 чаши вода и варете 7-10 минути до омекване, след което охладете. Претрийте пулпата през гевгир, а останалата част изстискайте добре. Смелете чесъна, лютата чушка, кориандъра и подправките в блендер, добавете към сливите и разредете соса с останалата течност до желаната консистенция. Разсипете соса ткемали в буркани и затворете.

18. Сладко от горски плодове 

Рецептата е за касис и малини, но не се страхувайте да експериментирате.

Ще имате нужда от: 9 чаши малини, 3 чаши френско грозде, 9 чаши захар, 5 г лимонена киселина.

Подготовка: Изплакнете внимателно плодовете /зърната и ги оставете да се отцедят. Прехвърлете в тенджера, добавете захар и оставете за един час. Поставете на котлона, изчакайте да заври и варете 10 минути, като разбърквате от време на време. В края премахнете пяната, добавете лимонена киселина, разбъркайте отново и сложете сладкото в бурканите.

19. Кайсии в сироп 

Кайсии в сироп - не може да бъде по-лесно и не може да намерите по-вкусно!

Ще ви трябват: 700 г кайсии, 400 мл вода, 200 г захар.

Подготовка: Разрежете кайсиите на половинки, отстранете костилките и ги наредете в буркани. Сварете вода със захар, залейте плодовете с горещия сироп и затворете веднага.

20. Ябълки и круши за зимата

Отлично сладко, което дори начинаещ ще може да приготви.

Продукти: 1 кг ябълки, 1 кг круши, 500 г захар.

Подготовка: Нарежете ябълките и крушите на кубчета, поставете в широк съд на пластове и поръсете всеки слой със захар. Оставете за няколко часа, докато се появи сокът, и варете сладкото - на 3 пъти за по 5-7 минути след завирането, като го оставяте да се охлади напълно между готвенията. Пасирайте плодовете с блендер и сложете в буркани.