Аджика е вид пикантна паста, която идва от Абхазия. Много хора изобщо не са чували за тази подправка и не знаят как да я използват. Този сос може да се сервира почти с всяко месо и придава на ястието уникален и завършен вкус.
Доматената аджика дори не е сос, а люта подправка. Използва се за приготвяне на други ястия или просто замества кетчупа. Има десетки възможности за приготвяне и всеки път ще получите нов вкус.
1. Без варене
Подходяща е да се сервира с месо и тестени изделия.
Продукти: 3 кг домати, 1,5 кг чушки, 200 г чесън, 250 г люти чушки, подправки.
Приготвяне: Почистете чушките от семките и смлете всички съставки. Подправете аджиката на вкус, разбъркайте и затворете в буркани.
2. В собствен сок
Варената аджика се получава по-пикантна.
Продукти: 5 кг домати, 1 кг чушки, 600 г лук, 1 кг моркови, 400 г чесън, 150 г люти чушки, 1,5 чаена чаша растително масло, 1 ч. ч. захар, 0,5 ч. ч. сол, 150 мл оцет.
Приготвяне: Прекарайте всички зеленчуци през месомелачка и разбъркайте. Поставете на котлона и изчакайте да заври и варете един час на тих огън. Добавете масло, захар, сол и подправки, сипете оцет и задушавайте още един час, след което затворете в буркани.
3. С чесън
Минималистичен вариант за любителите на чисти доматени дресинги.
Продукти: 600 г домати, 2 глави чесън, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, подправки.
Приготвяне: Смелете доматите и чесъна с пасатор или месомелачка. Добавете захар, сол и подправки, разбъркайте аджиката и сипете в буркани.
4. Пикантна
Не забравяйте да опитвате аджиката по време на готвене, за да регулирате количеството на подправките.
Продукти: 1,5 кг домати, 1 чушка, 2 люти чушки, 2 глави чесън, едросмлян лют пипер, кориандър, 1 ч. лъж. сол, 2 ч.ч. захар, зелени подправки.
Приготвяне: Смелете доматите в блендер, поставете ги на котлона да заврат и варете 15 минути. Смелете двата вида чушки поотделно и ги добавете към доматите, варете още 10 минути. Накрая прибавете подправки, счукан чесън и нарязани билки и затворете в буркани.
5. С ябълки
Рецепта за много нежна и сладка домашна аджика.
Продукти: 2,5 кг домати, 1 кг ябълки, чушки и моркови, 200 г чесън, 1 чаша захар, 1 чаша оцет, 60 г сол, 1 чаша растително масло.
Приготвяне: Настържете ябълките и морковите на ситно ренде, а доматите и чушките пасирайте в блендер. Сварете аджиката за един час под капак, добавете останалите съставки, разбъркайте и затворете.
6. С моркови
Морковите придават приятен оранжев оттенък.
Продукти: 2 кг домати, 1,5 кг моркови, 100 г люти чушки, 150 г чесън, 200 мл растително масло.
Приготвяне: Прекарайте доматите през месомелачка и кипнете за няколко минути. Морковите, чесъна и лютите чушки накълцайте на дребно и запържете в олио до омекване. Смесете с доматеното пюре и оставете да къкри 2 часа на тих огън. Сипете в буркани.
7. С чушки
Тази аджика може да се използва като допълнение към зеленчукови супи.
Продукти: 1 кг домати, 600 г чушки, 1 морков, 1 глава чесън, 1 глава лук, 1 люта чушка, 25 г сол, 30 г захар, 0,5 чаша растително масло, 2 ч. лъж. оцет.
Приготвяне: Смелете всички зеленчуци, заедно с чесъна, в блендер до гладкост и варете половин час. Добавете останалите съставки, подправете на вкус и варете още 5 минути. Затворете в буркани.
8. С тиквички
Лек зеленчуков вариант с неутрален вкус.
Продукти: 1,5 кг домати, 3 кг тиквички, по 500 г моркови и чушки, 200 г чесън, 100 г захар, 40 г сол, 200 мл растително масло, 100 мл оцет, подправки.
Приготвяне: Прекарайте всички зеленчуци през месомелачка, добавете сол, захар и подправки и сипете олиото. Сварете аджиката 40 минути след кипване, добавете счукания чесън, а след 5 минути сипете оцета.
9. Със сини сливи
Оригинална аджика, която малко прилича на сос ткемали.
Продукти: 1,5 кг домати, 750 г сини сливи, 200 г червен лук, подправки.
Приготвяне: Обелете доматите и почистете сливите, смелете всичко, заедно с лука. Варете аджиката 30 минути след кипване, подправете, варете още 20 минути и затворете.
10. С хрян
Хрянът придава нови нотки на класическата аджика!
Продукти: 2,5 кг домати, 500 г чушки, 200 г корен от хрян, 4 люти чушки, 300 г чесън, 1 чаша захар, 2 суп. лъж. сол, подправки, 1 чаша оцет.
Приготвяне: Смелете всички зеленчуци и хряна в блендер, добавете подправките и разбъркайте. Прибавете оцета, разбъркайте отново и го сипете в буркани.
11. Без оцет
Оцетът придава характерния кисел вкус и е добър консервант. Но аджиката може да се приготви и без него!
Продукти: 500 г домати, 300 г сладък пипер, 30 г лют пипер, 70 г чесън, подправки.
Приготвяне: Обелете доматите, почистете чушките, нарежете всички зеленчуци в блендер и сварете пюрето за около половин час. На края добавете подправките и варете още малко до желаната консистенция. Затворете.
12. С билки
Продукти: 2 кг домати, 1 кг сладки чушки, 2 люти чушки, 200 г чесън, по връзка кориандър, копър и магданоз, 1 стрък целина, 50 мл растително масло, 100 мл оцет, по 2 суп. лъж. сол и захар.
Приготвяне: Прекарайте доматите, целината и чушките през месомелачка, а билките и чесъна нарежете на ситно или накълцайте в блендер. Смесете двете съставки и варете 20 минути след завиране. Добавете сол, захар и подправки, варете още 5 минути и сипете оцет. Затворете аджиката в буркани.
13. С патладжани
В кавказки стил!
Продукти: 2 кг домати, 1 кг патладжан, 350 г чесън, 1 кг чушки, 1 чаша растително масло, 100 г люти чушки, 100 мл оцет, подправки.
Приготвяне: Прекарайте чушките, доматите, синия домат и чесъна през месомелачка, разбъркайте, добавете олио и подправете. Сварете сместа за около 50 минути и след това добавете оцета. Изсипете заготовката в буркани.
14. С босилек
Друга ароматна рецепта за аджика с билки.
Продукти: 1 кг домати, 2 връзки босилек, 200 г чесън, подправки.
Приготвяне: Нарязваме доматите в блендер, прекарваме чесъна през преса и нарязваме босилека много ситно. Смесете всички съставки, подправете на вкус и затворете в буркани.
15. С ядки
Оригинално мезе, което може да се сервира с препечен хляб!
Продукти: 700 г домати, 1 кг сладки чушки, 2 люти чушки, 150 г орехи, 1 ч.ч. хмел-сунели, 1 суп. лъж. пушен червен пипер, 1 връзка кориандър, 1 глава чесън, подправки.
Приготвяне: Смелете всички зеленчуци, заедно с ядките в блендер. Задушете за 25 минути и добавете нарязаните билки и подправки, оставете да къкри още 5 минути. Разсипете аджиката в буркани.
16. Пикантна аджика с лук
Продукти: 4 кг домати, 1 кг лук, 500 г ябълки, 300 г захар, 2 суп. лъж. сол, 6 зърна черен пипер, 6 дафинови листа, 6 пъпки карамфил, 1 ч. лъж. канела, по 1 ч.л червен и черен пипер, 150 мл оцет.
Приготвяне: Смелете лука, чесъна, ябълките и доматите в блендер. Отделно смелете всички подправки в кафемелачка или в хаванче до прахообразно състояние. Оставете пюрето да заври, подправете го и оставете да къкри 40 минути на тих огън. След това сипете оцета и затворете аджиката.
17. От зелени домати
Тази аджика има изключителен цвят и малко по -различен вкус.
Продукти: 1 кг зелени домати, 1 кг сладки чушки, 2 люти чушки, 1 глава лук, 7 скилидки чесън, 150 мл растително масло, 1 връзка билки, подправки, 30 мл оцет.
Приготвяне: Смелете зелените домати, лука, чушките, чесъна и билките в блендер. Прибавете маслото към пюрето и варете половин час на умерен огън. Подправете, добавете оцет и сипете в буркани.
18. От жълти домати
Жълтите домати са по-сладки, по-меки и ароматни.
Продукти: 2 кг жълти домати, 2 люти чушки, 4 сладки чушки, по 1 суп. лъж. сол и захар, 5 скилидки чесън.
Приготвяне: Смелете доматите в блендер и оставете да заврат. Добавете ситно нарязаните чушки, захар и сол. Варете още 20 минути и подправете със счукан чесън. Разсипете веднага аджиката в буркани.
Коментари