Чрез тестване на листата на растенията за съдържание на витамин С, производителите могат да получат информация за храненето на растенията, реакциите им на стрес и управлението на реколтата
Изследователи от Университета на Куинсланд, водещ австралийски университет, класиран сред най-добрите в света, са проектирали наносонда ( микроскопично роботизирано устройство), която променя цвета си, за да покаже нивата на витамин С в пресни продукти и сокове.
Д-р Рън Жанг от Австралийския институт за биоинженерство и нанотехнологии към Университета казва, че сондите могат да се добавят към проби от храни и сокове или да се нанасят върху хартиени тестови ленти. Когато се докоснат до нарязани или цели продукти, лентите променят цвета си, за да отразят концентрацията на витамин С.

Витамин С, или аскорбинова киселина, е антиоксидант, който се съдържа в повечето плодове и зеленчуци. Нивата му варират в зависимост от обработката след прибирането на реколтата, включително излагането на топлина, кислород и светлина, както и от фактори като качеството на почвата и използването на пестициди.
„Измерването на витамин С е следователно важна стъпка за производителите, регулаторните органи и потребителите, които искат просто да оценят свежестта и хранителното съдържание на храните", заяви д-р Жанг.
Сондите се състоят от метална сърцевина, покрита с флуоресцентен багрилен агент. При излагане на аскорбинова киселина покритието се отлепя, а останалият материал променя цвета си пропорционално на съдържанието на витамин С.
Докторантът Дихуа Тиан каза, че сондите променят цвета си от жълто на кафяво при излагане на различни плодове, зеленчуци и сокове, като дават основна индикация за свежестта и хранителната стойност. Сондите могат да се поставят върху хартиени ленти и да се притискат към цели или нарязани плодове.
Технологията може да се комбинира и със смартфон приложения, за да се получи по-прецизно отчитане на нивата на витамин С. „В крайна сметка, това е технология, която може да се използва в комбинация с приложения за визуализация на цветовете за телефони, които могат да сканират тестова лента, покрита с нашите нанозондове, и да ви кажат точно колко свежа и здравословна е храната", каза Тиан.
Жанг отбеляза, че сондите могат да имат приложение и в селското стопанство. Чрез тестване на листата на растенията за съдържание на витамин С, производителите могат да получат информация за храненето на растенията, реакциите им на стрес и управлението на реколтата.
„В крайна сметка, ние бихме подкрепили устойчивостта на околната среда, като оптимизираме управлението на хранителните вещества в културите", каза Жанг.
Коментари