Всеки стопанин да запомни:

Прекият контакт на млякото с въздуха в обора -

особено в топло състояние, току-що издоеното води до поемане на

миризмите на помещението

заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в обора попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.

Стопаните да имат предвид:

  • ароматните вещества могат да попаднат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно;
  • или в променен в храносмилателния тракт вид. Наприме: веществото бетаин от цвеклото се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

Как да се премахнат миризмите:

  • В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото.
  • Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени и чрез промяна на технологията на хранене.

Правилото е:

Силно миришещите фуражи да се изхранват на малки порции след доене. Задължително след всяко хранене оборът задължително много добре се проветрява.