Всеки стопанин да запомни:
Прекият контакт на млякото с въздуха в обора -
особено в топло състояние, току-що издоеното води до поемане на
миризмите на помещението
заедно с миризмата на фуражите.
Ароматните и вкусовите частици от въздуха в обора попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.
Стопаните да имат предвид:
- ароматните вещества могат да попаднат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно;
- или в променен в храносмилателния тракт вид. Наприме: веществото бетаин от цвеклото се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.
Как да се премахнат миризмите:
- В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото.
- Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени и чрез промяна на технологията на хранене.
Правилото е:
Силно миришещите фуражи да се изхранват на малки порции след доене. Задължително след всяко хранене оборът задължително много добре се проветрява.
Коментари