Роговият слой по копитата на животните непрекъснато расте, подобно на ноктите на ръцете и краката на хората. Когато животните са постоянно на паша, роговият слой се износва по естествен път. Когато добитъкът се отглежда в обори, поради липса на движение копитата не се износват, а те трябва да се подрязват и почистват редовно.
Тъй като структурата на крайниците на различните животни е различна, техниката на грижа и подстригване също ще бъде различна.
Защо да се грижите за копитата?
В частно стопанство собственикът често не обръща необходимото внимание на грижите за копитата на добитъка. Това може да доведе до появата на мазоли, гниене и куцота.
Роговият слой расте и се огъва под подметката, което води до образуване на мазол. Такива проблеми често се срещат при козите и овцете. Животното изпитва дискомфорт, ходи по-бавно, яде по-малко, което се отразява негативно на добива на мляко.
Редовните грижи позволяват
да откриете проблема навреме
Например, поради влага, овцете могат да развият гниене на копитата. Кравите могат да увредят копитото си, като стъпят върху камък или друг остър предмет, чуждо тяло може да се забие в стъпалото на крака. Инфекцията прониква в раната и ако не се вземат мерки навреме, се получава гниене, като обувката на копитото се отлепва.
И когато пръстът (ръбът на копитото в предната част) порасне твърде много, роговата стена започва да се огъва нагоре. По нея се образуват вертикални пукнатини и стружки, в които попадат мръсотия и тор - така се провокира развитието на възпаление.
Лошото състояние на копитата влияе и върху цялостното здраве на коня. Ако теглото не е разпределено правилно, натоварването върху ставите се увеличава. Поради болезнени усещания при ходене, конят започва да поставя краката си неправилно, което води до изкривяване на гръбначния стълб и проблеми с гърба.
Затова е важно колко често
да се извършват грижите
Ако стопанинът внимателно наблюдава животните си и редовно провежда превантивни грижи, тогава той определя честотата на процедурите индивидуално. Така при някои животни роговият слой расте по-бързо, при други - по-бавно, при някои индивиди се проявяват индивидуални характеристики, като например склонност към образуване на мазоли.
Затова е добре стопанинът да знае:
• Средно козите, овцете и кравите се нуждаят от грижа за копитата 2-3 пъти годишно.
• Конете се нуждаят от по-често подрязване на копитата.
• Професионален ковач се вика на всеки 1,5-2 месеца, а рутинното подрязване се извършва на всеки 4-5 дни.
Грижа за копитата при овце и кози
Най-простата и разбираема е грижата за копитата на дребния добитък. Дори начинаещ животновъд може да се справи с нея. Работата не е физически трудна, не изисква никакви специални умения.
Структурни характеристики
Овцете и козите са чифтокопитни животни. Роговата стена (външната част на копитото) расте доста бързо и се огъва върху подметката. Копитната възглавница (плътният мазол на петата) също изисква коригиращо подрязване. Особено внимание се обръща на състоянието на копитната празнина.
Инструментите
Горната тъкан, т. нар. рогова стена, която трябва да се подрязва, е доста мека при козите и овцете. Работата може да се извърши с обикновени градински ножици, предназначени за подрязване на цветни стъбла - те са подобни на ножиците за рязане, но имат прави остриета. Вместо ножици можете да използвате остър нож или канцеларски нож със сменяеми остриета.
Педикюрът за кози и овце
се извършва или в легнало положение, когато животното е настрани - например на някакъв нисък пиедестал, или в изправено положение, разсейвайки рогатото животно с лакомства.
В „легнало" положение е необходимо животното да се фиксира, ръчно или с малка тежест. Ако почистването на копитата се извършва в изправено положение, тогава обърнете гърба си към главата му, сгънете крака му в коляното, затегнете го между бедрата си, за да освободите ръцете си за работа. Тъй като козите и овцете не изпитват болка по време на процедурите, те обикновено не са твърде уплашени и стоят тихо, погълнати от вкусна храна.
Процес на почистване
Работата се извършва последователно, като животното се повдига първо с единия крак, после с другия. С помощта на градински ножици или специални ножици, предназначени за подрязване на копита при дребен добитък, се работи по ръба на роговата стена и на двата пръста. Роговата стена се скъсява така, че ръбът ѝ да е на едно ниво с подметката. Подметката на двете части на копитото трябва да е в една и съща равнина.
Козите и овцете имат много
кръвоносни съдове в подметките си,
така че почистването на подметките не се извършва, тъй като това може да причини кървене.
С помощта на канцеларски нож отстранете горния слой копитна пулпа на петата, така че повърхността ѝ да стане гладка като подметката. Почистете копитната празнина от замърсявания, проверете и за възпаление.
Важно! След подрязване на копитата е необходимо да се провери симетрията. Животното трябва да стои изправено, без криви крака. Пръстите и петата трябва да докосват земята, след подрязване не трябва да има люлеене на петата. Предната стена на копитото трябва да е под ъгъл от 45° спрямо повърхността на земята.
Идва ред на кравите
По-добре е грижата за копитата на кравите да се повери на екип от специалисти, тъй като работата с големи животни е опасна. Скоростта на растеж на копитния рог при кравите е 5-8 мм на месец. При отглеждане в обори старият рогов слой не се износва, поради което той се огъва навън и след това се чупи, докосвайки жива тъкан, или се обръща навътре, под подметката, което води до образуване на мазоли.
Инструменти
За грижа за крайниците на кравите използвайте ъглошлайф със специална приставка - нож за почистване на копита на говеда. Това е алуминиев диск с големи отвори, снабден с 6-7 малки карбидни остриета. Почистването на копитната празнина се извършва с помощта на нож за копита с извито острие.
Внимание! Кравите са плахи - например силният шум от мелница може да ги накара да се паникьосват. Затова е необходимо кравата да се завърже с оглавник, за да не може да обърне главата си. Препоръчително е животното да се постави в малка кошара, подобна на клетка, която ще позволи на човек да остане навън.
Ако няма клетка, тогава се използва усукване за третиране на копитата на задните крака, като се фиксира скакателната става. Меко, но здраво въже се увива около пищяла на кравата над скакателната става, като се регулира стегнатостта на захвата с пръчка. То се вкарва в примката и се усуква, като се регулира ръчно силата на компресия. При плашливи и упорити крави може да се наложи предварително инжектиране на мускулни релаксанти.
Когато повдигате крака на крава, трябва да сте готови животното да загуби равновесие и да започне да пада настрани. Това може да доведе до нараняване както на самата крава, така и на лицето, извършващо процедурата.
За професионална грижа за копитата на говедата се използва специална машина. Животното се фиксира в нея, затяга се от всички страни. Под предния крайник се поставя специален „стол", върху който кравата опира коляното си, задният крайник се повдига и фиксира.
За процедури по подстригване
е удобно да използвате шаблон за копита с V-образен изрез; можете да закупите готов или да направите такъв от импровизирани средства. Шаблонът се нанася върху копитото, за да се определи дължината му, от коронарната лента (ръба на козината) до пръста - оптималната дължина е 7,5-8 см. V-образният изрез позволява да се определи ъгълът на подметката, както и симетрията на подметката и на двата пръста.
С помощта на шлайф със специален нож внимателно отстранете горния слой на подметката, а също така скъсете куката. Повърхността на подметката на вътрешния и външния пръст трябва да е на едно и също ниво. Почистете до бялата еластична тъкан.
След това, с помощта на нож за копита, в горната част на копитото се правят симетрични вдлъбнатини с размерите на супена лъжица. Тази техника помага за по-равномерното разпределение на теглото по време на ходене и намалява натоварването върху средната част на копитото.
Почистването на копитата на конете
е най-сложно и отговорно. По-нататъшното здраве на коня зависи от това колко професионално се почистват копитата. Грешките могат да доведат до развитие на куцота и други сериозни последици.
Ако стопанинът няма възможност редовно да кани ковач, трябва да намерите специалист, който може да ви научи на този занаят. Другият вариант е да отделите време за самостоятелно обучение, внимателно изучавайки литература и видео майсторски класове.
Внимание! Подрязването на копитата трябва да се извършва на всеки 3-5 седмици, а рутинното почистване от мръсотия, дървени стърготини и заседнали чужди предмети трябва да се извършва ежедневно.

Коментари