Трудно е да се намери по -хармонична и универсална комбинация от зеленчуци от патладжан и домат. Освен това, с тях можете да приготвите както предястия, така и основни ястия или заготовки за зимата.

1. Патладжан с резенчета домат

Най -лесното, най -бързо и универсално предястие.

Продукти: 2 патладжана, 3 домата, майонеза, чесън, билки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните и доматите на филийки с дебелина 5 мм. Запържете патладжана от двете страни и леко намажете с майонеза от едната страна. Поставете домата отгоре, след това поръсете с нарязаните зелени подправки и чесън.

2. Рула с майонеза

Можете да закрепите рулата с шишчета, но те запазват добре формата си.

Продукти: 500 г патладжан, 300 г домати, 2 скилидки чесън, 2 с.л. майонеза.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на тънки филийки и запържете до омекване. Смесете майонезата с нарязания чесън и подправки на вкус и намажете синия домат. Завийте резен домат във всяка филия патладжан.

3. Сандвичи с моцарела

Вкусна вегетарианска закуска!

Продукти: 12 филийки препечен хляб, 2 патладжана, 2 домата, 200 г моцарела, 5 яйца, подправки и билки.

Приготвяне: Билките се нарязват на ситно, патладжанът се нарязва на кръгчета, яйцата се разбиват. Запържете патладжана от двете страни. Потопете всяка филия хляб от едната страна в яйцето и ги наредете в тава за печене. Отгоре наредете синия домат, поръсете с моцарела, сложете резени домати и подправете. Покрийте с втора филия хляб, напоена с яйце от двете страни. Поръсете сандвичите с билки и печете 15 минути на 180 градуса.

4. Задушен патладжан с домати

Съветваме ви да готвите патладжани в чугунен тиган.

Продукти: 2 патладжана, 4 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, подправки и билки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на кубчета, обелете доматите и лука и ги нарежете на ситно , запържете всичко заедно за 5-7 минути на силен огън. Добавете чесън, подправки и половин чаша вода, оставете да къкри 20 минути и поръсете със зелени подправки.

5. На тиган

Вкусът на това ястие се трансформира напълно, в зависимост от избраните подправки и билки.

Продукти: 2 патладжана, 2 моркова, 2 домата, 1 чушка, 1 лук, подправки и билки.

Приготвяне: Настържете морковите, наситнете лука, а останалите зеленчуци нарежете на кубчета. Запържете лука с морковите до златистокафяво, добавете патладжана и чушката, а след 5 минути добавете домата. Продължете да пържите на силен огън, като разбърквате от време на време. Подправете ястието в края.

6. С кашкавал

Друга рецепта за това много класическо предястие от патладжани и домати.

Ще имаш нужда: 2 патладжана, 3 домата, 2 скилидки чесън, 180 г кашкавал, 1 суп. лъж. майонеза, подправки, билки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните и доматите на филийки 7-10 мм. Смесете майонезата със смачкан чесън, подправки и билки. Намажете всеки патладжан със соса, сложете домат отгоре и поръсете с настърган кашкавал. Печете 20 минути на 200 градуса.

7. Със сирене

Ароматен български гювеч с патладжан, домати и млечна заливка.

Продукти: 500 г патладжани, 2 домата, 200 г сирене, 3 скилидки чесън, по 0,5 връзки магданоз и босилек, 3 яйца, 150 мл мляко, подправки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните, доматите и сиренето на кубчета, а чесъна и билките - на ситно. Запържете патладжаните до златисто, подправете и поставете във форма. Отгоре - домати, сирене и билки с чесън. Сипете разбитите яйца с мляко и печете 45 минути на 180 градуса.

8. Патладжан с домати за зимата

Продукти: 1 кг патладжан, 1,5 кг домати, 3 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, лют пипер, 1 глава чесън, 1 суп. лъж. оцет, 4 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Обелете доматите, пасирайте и сварете доматеното пюре с маслото за 15 минути. Патладжаните се нарязват на едро и се слагат в соса. Добавете чесън, лют пипер, захар, сол и подправки на вкус. Оставете сместа да къкри 40 минути, като разбърквате от време на време, добавете оцет и затворете в буркани.

9. Маринован патладжан с домати

Много ароматен и пикантен сос!

Продукти: 1 кг патладжани, 300 г домати, 500 г чушки, 4 скилидки чесън, 0,5 връзка босилек, лют пипер, по 2 ч. лъж. захар и сол, 4 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. оцет.

Приготвяне: Нарежете патладжана на кубчета, поръсете с олио и печете 15 минути на 180 градуса. Чушките, доматите и всички други подправени съставки се разбиват с блендер до гладкост. Накрая добавете останалото масло и оцета. Изсипете охладения патладжан в соса и го оставете в хладилника за една нощ.

10. Патладжани в корейски стил с домати

Оригинално предястие за любителите на корейските зеленчуци.

Продукти: 2 патладжана, 2 домата, 2 чушки, 1 глава лук, 6 скилидки чесън, 1 суп. лъж. оцет, 1 ч. лъж. захар, 3 суп. лъж. растително масло, подправки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на ивици и леко запържете. Нарежете останалите зеленчуци по същия начин, добавете оцет и подправки и разбъркайте всичко заедно. Оставете зеленчуците да престоят в хладилника.

11. С ядки

Сервирайте като леко предястие или пълноценна гарнитура.

Продукти: 2 патладжана, 4 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г орехи, 1 връзка магданоз, подправки.

Приготвяне: Нарежете патладжаните на кубчета и запържете до омекване. Отделно запържете лука до прозрачност, добавете към него нарязан чесън и нарязани домати. Задушете соса до варене, поставете патладжаните, подправките и нарязаните ядки в него и го загрейте за няколко минути. Поръсете с билки и свалете от котлона.

12. С крема сирене

Отново любимите рулца!

Продукти: 3 патладжана, 2 домата, 2 суп. лъж. сметана, 1 пак. крема сирене, 30 г ядки, 0,5 връзка кориандър.

Приготвяне: Смесете сметаната, крема сиренето, ситно нарязаните билки и ядките. Нарежете патладжаните на филийки и запържете до омекване. Намажете ги със млечния сос, подредете филийките домат и завийте рулцата.