В предишен брой писахме за най-добрите начини за замразяване и съхранение на плодове от градината. Но какво да правим когато фризерът е вече пълен с пакети замразени зеленчуци, а има още от реколтата, която искаме да съхраним за студените месеци. Решението е да сушите.

Всеки знае за ползите от сушените плодове за имунитета, тяхната хранителна стойност и отличен вкус. Но рядко някой сам приготвя сушени кайсии и стафиди, сушени ябълки или череши, предпочитайки купените от магазина.

Разбира се, за да приготвите сушени плодове у дома, ще трябва да се потрудите, но в крайна сметка ще получите напълно натурален продукт, който може да се използва за приготвяне на десерти, напитки, салати, месни ястия, риба и др.

Методи за сушене

Можете да изсушите по естествен път, просто подредете нарязаните плодове в тави и наредете навън - в плевня, на тавана или под навес. Може и да използвате специално оборудване - фурна, електрическа сушилня, дехидратор.

Електрическата сушилня и дехидраторът изпълняват една и съща функция. Дехидраторите се смятат за по-усъвършенствани сушилни, при които не е необходимо да пренареждате тавите по време на сушене и можете да постигнете резултата по-бързо

Днес ще разгледаме как да приготвим сушени плодове във фурна и в електрическа сушилня, защото тези методи не изискват сложна подготовка и ви позволяват бързо да получите висококачествен резултат. Ако използвате фурна, запомнете един важен момент: по време на сушенето трябва да оставите вратата отворена или периодично да я отваряте, за да излезе влагата. Ако имате фурна с функция за конвекция, не е необходимо да отваряте вратата.

Когато работите с електрическа сушилня, не забравяйте, че е препоръчително периодично да размествате тавите, за да могат плодовете да изсъхнат равномерно. Това важи и за фурната, ако използвате няколко тави.

Изберете узрели и здрави плодове. Не забравяйте да ги измиете, за предпочитане със студена вода, за да запазят формата си. Температурата по време на сушене трябва да се повишава постепенно, така че влагата да се изпарява не само отвън, но и от вътрешността на плода. Как да разберете, че сушените плодове са готови? Натиснете резен с пръст. Ако не излиза сок, сушените плодове са готови.

Ябълки 

За да приготвите сушени ябълки, изберете сладко-кисели или кисели сортове с тънка кора и плътна пулпа. Измийте плодовете, подсушете ги и нарежете на филийки или кръгчета с дебелина 0,5-0,7 см, след като отстраните семките. За да избегнете потъмняването по време на сушенето, поставете плодовете в леко подсолена студена вода (1/2 ч. л. сол на 1 литър вода). Понякога ябълките се бланшират, за да се запази цветът.

Във фурна: Поставете ябълките в тави, покрити с хартия за печене. Загрейте фурната до 50°C, поставете тавите за около час, като оставите вратата леко отворена. След това увеличете температурата до 70°C, затворете вратата и сушете ябълките за 4 часа. Дръжте почти готовите сушени плодове за около половин час при температура 80°C. Ако сушите две тави за печене едновременно, периодично ги разменяйте.

В електрическа сушилня: Пригответе ябълките както е описано по-горе, поставете ги в тавите на електрическата сушилня на малко разстояние една от друга и сушете при температура 50-60°C в продължение на 8-12 часа. Проверявайте готовността периодично, тъй като времето за готвене зависи от мощността на уреда.

На слънце: Подготвените ябълки се подреждат в тави, покриват се с марля или друг плат и се поставят на слънчево място. През нощта се внасят вътре. Сушенето ще отнеме около 10 дни.
Внимателно огледайте сушените плодове, отделете недосушените резени и ги гответе до готовност.

Круши

Част от богатата реколта от круши може да се използва и за приготвяне на сушени плодове. Изберете леко недозрели плодове, не воднисти или твърде сочни. Отстранете семките и обелете, ако е необходимо. Нарежете на тънки филийки и бланширайте във вряща вода за 1-2 минути, за да предотвратите потъмняването им. Или поставете нарязаните круши в солен разтвор за няколко минути (1 чаена лъжичка на 1 литър вода).

Във фурна: Нарязаните круши се поставят в тава за печене, покрита с хартия, поставете ги в предварително загрята до 60°C фурна. След 2-3 часа се повишава температурата с 20 оС градуса, а когато резените намалят обема си, се намалява отново до 60°C и плодовете се сушат до готовност, още около 4-5 часа.

В електрическа сушилня: Сушете филийките за един час при температура 50°C, след което още около 8-9 часа при температура 70°C, като сменяте тавите на всеки няколко часа.

На слънце: Наредете крушите в тави, покрийте с марля и поставете на слънчево място. Сушете около 10 дни, като ги обръщате редовно, а през нощта ги прибирайте на закрито.

Сливи 

Не е трудно да се приготвят сушени сливи у дома. Всякакъв вид сливи са подходящи за сушене. Основното е да са узрели. Измийте плодовете, и ги пуснете за 1-2 минути във вряща вода, след което ги подсушете, отстранете костилките и ги наредете в тави.
Приготвянето на сушени сливи във фурна или електрическа сушилня изисква няколко стъпки.

• Сушете сливите при 40-50°C в продължение на 3-4 часа.

• Охладете до стайна температура.

• Настройте температурата на 60-70°C и сушете до готовност, поне 6 часа.

• Оставете сушените плодове на стайна температура за още няколко дни, за да подобрите текстурата им.

Друг интересен метод: Предварително сварете обезкостените сливи в захарен сироп и едва след това ги сушете. За целта сложете плодовете в тенджера и ги поръсете със захар. Когато сиропът се появи (обикновено след 24 часа), сварете на слаб огън, разбъркайте и веднага свалете от котлона. Охладете сливите, поставете ги в тави и сушете по описания по-горе начин. Сините сливи ще бъдат още по-вкусни!

Най-често за сушене се използват сини сливи.

Праскови

Ако успешно отглеждате праскови и не знаете какво да правите с богатата реколта, пригответе сушени плодове! Измийте узрелите праскови, разрежете ги на половинки и отстранете костилките. Загрейте фурната до 60-65°C, поставете подготвените плодове в тави, покрити с хартия за печене, и ги сложете във фурната. След 30 минути охладете за един час и отново сушете, като разбърквате от време на време. Повторете процедурата няколко пъти, докато плодовете са готови.

От 1 кг праскови ще получите приблизително 200 г сушени плодове.

Можете да направите чипс от праскови в електрическа сушилня. Нарежете плодовете на тънки резени и ги сушете два часа на 80°C. Охладете и обърнете резените, разменете тавите и сушете, до готовност на 55°C.

Кайсии 

За сушене изберете узрели кайсии без повреди, измийте ги и отстранете костилките. Подсушете ги върху кухненска хартия и ги поставете в тави за печене с разрязаната страна нагоре. Сушете в електрическа сушилня по следната схема:

• 2-3 часа при температура 45-50°C;

• 5-6 часа при температура 50-60°C;

• 2-3 часа при температура 45-50°C.

Между етапите кайсиите трябва да се охладят до стайна температура и да се разбъркат.

Цветът на готовите домашно приготвени сушени плодове често се различава от индустриалните, тъй като не са преминали през химическа обработка. С други думи, не се тревожете, ако не изглеждат толкова апетитни. Но ще бъдете напълно сигурни в тяхната безопасност за здравето.

Стафиди 

Ако отглеждате грозде без семки, можете да опитате да го изсушите.

Изронете зърната, сортирайте ги по размер, измийте и подсушете, ако е необходимо. Едрите зърна могат да се разрежат. За да съкратите времето за сушене, използвайте сода. Пригответе разтвор от 1 пълна чаена лъжичка сода на 1 литър вода и потопете плодовете за 10 минути. Подсушете.

Събирайте грозде за сушене в сухо време.

Във фурна: Поставете подготвеното грозде в тави за печене, загрейте фурната до 80°C и сушете около 5 часа, като разбърквате от време на време. Намалете температурата до 60-70°C и сушете плодовете, докато са готови.

В електрическа сушилня: Поставете гроздето в тави и сушете около 48 часа при температура 60-70°C. Точното време зависи от мощността на устройството и сорта грозде. Не забравяйте периодично да сменяте тавите. Поставете готовите сушени плодове в чисти тави и ги оставете в помещението за известно време.

На слънце: Поставете гроздето в тави, покрийте с марля или друг плат или го оставете на слънчево и добре проветриво място. Внесете тавите вътре през нощта. Разбърквайте редовно. Ще са необходими поне 10 дни, за да изсъхнат напълно плодовете. Средно стафидите са готови след 14 дни.

Череши

Измийте плодовете и отстранете костилките. За да намалите времето за сушене, можете да залеете плодовете с вряла вода. Поставете черешите в тава с хартия за печене. Сушете във фурна на 50°C през първите два часа, след това - на 80°C през следващите два. Последните 3-4 часа - отново на 50°C. Охладете и проветрете плодовете между етапите. Можете да сушите череши в електрическа сушилня по подобен начин.

Градински ягоди

Реколтата от ягоди отдавна е събрана и обработена, но все пак ще споменем как могат да се сушат тези плодове. Може би догодина ще се опитате да приготвите сушени ягоди.

Изберете цели плодове, изплакнете със студена вода и нарежете на тънки резени. Можете да сушите и цели плодове, но процесът ще отнеме много повече време.

Настройте фурната или електрическата сушилня на 50-60°C и сушете ягодите за час и половина. След това ги охладете и продължете да сушите на 45°C, докато са готови (около още 5-9 часа).

Малини

Малините се консумират най-добре пресни, директно от храста. Но понякога е добре да експериментирате, особено ако плодовете са качествени.

Изберете леко неузрели плодове, сортирайте ги, измийте със студена вода и ги подсушете добре. Ако сте сигурни, че малините са чисти, можете да пропуснете миенето, тъй като това ще намали времето за сушене. Поставете ги в тавите на електрическата сушилня или тави за печене, покрити с хартия. Направете отвори в центъра на хартията за печене.

Време за готвене на сушени малини:

• във фурната - 6-8 часа с постепенно повишаване на температурата от 40 °C до 60 °C и обратно;

• в електрическа сушилня - 22-24 часа. Необходимо е да започнете сушенето при температура 40 °C, като я увеличите до 60 °C и правите почивки за охлаждане. Това ще позволи на малините да изсъхнат равномерно.

Касис

Черното, червеното и бялото френско грозде са чудесни за сушене. Подгответе цели и добре узрели плодове, измийте ги и ги подсушете.

Във фурна: Поставете касиса на равномерен слой върху хартия за печене и сушете няколко часа при температура 35-40°C. След това сушете при 70°C още 3-6 часа, в зависимост от размера на плодовете.

В електрическа сушилня: Първо, настройте температурата на 40-50°C, а след 2-3 часа я увеличете до 70°C и сушете до готовност.
На открито: За най-добри резултати, сушете френското грозде на открито за няколко дни, след което го допечете във фурната на 50-60°C.

Цариградско грозде

За любителите на цариградско грозде предлагаме да изсушат този вкусен плод за зимата! Най-добрите сортове за сушене са тези с плътна пулпа и малки семки. Презрелите и повредени плодове се използват за приготвянето на сладко.

За да ускорите сушенето, изберете плодове с приблизително еднакъв размер и ги бланширайте над пара за 3-5 минути, след което ги подсушете върху кухненска хартия.

Във фурна: Поставете цариградското грозде в тави за печене, покрити с хартия. Сушете плодовете в продължение на 3 часа при температура 35-40°C. Това ще им позволи да запазят формата си и да не се спукат. След това повишете температурата до 70°C и сушете още около 4 часа.

В електрическа сушилня: Подредете подготвеното цариградско грозде в тави на един слой. Предварително сушете 2-4 часа при 40°C, след което повишете температурата до 70°C и оставете за още 6-8 часа.

Сушене на открито: Поставете цариградското грозде в тави за печене, кутии или други съдове, поставете ги на добре проветриво място и покрийте с марля. Разбърквайте плодовете веднъж на ден, внасяйте ги вътре през нощта. След около 5-9 дни сушеното цариградско грозде ще бъде готово.

Диня 

Отглеждате дини и сте имали добра реколта? Направете си сушени чипсове!

Измийте динята, нарежете я на парчета и я обелете. Нарежете месестата част на резени с дебелина до 1 см. Колкото по-тънко я нарежете, толкова по-бързо ще изсъхне. Що се отнася до размера на резените, трябва да се ръководите от факта, че по време на сушене те ще станат около 10 пъти по-малки.

Не е необходимо да изваждате всички семки, отстранете само тези, които падат. Поставете резените в електрическа сушилня и сушете при температура 50-60°C за около един ден, докато динята се изсуши напълно. Понякога 12 часа са достатъчни, зависи от мощността на електрическата сушилня. Готовите динени парченца могат да се поръсят с пудра захар и канела. По-добре е сушената диня да се съхранява в кутия в хладилник, тогава резените ще станат хрупкави. Използвайки същия принцип, можете да изсушите динята във фурна.

За да предотвратите слепването на парченцата, поставете ги върху хартия за печене.

Как да съхранявате сушените плодове

И така, разбрахме как да си направим домашно приготвени сушени плодове, сега трябва да решим как да ги съхраняваме правилно.

• Не можете да миете готови сушени плодове, тъй като това ще намали срока им на годност.

• Най-добрите контейнери за съхранение на сушени плодове са керамични или стъклени съдове с плътно затварящи се капаци, хартиени и платнени торбички.

• Сушените плодове трябва да се съхраняват на тъмно и сухо място, без чужди миризми.

• Оптималната температура за съхранение е 5-15°C; влажност - не повече от 70%.

• Срокът на годност е около 1 година.

• За да отблъснете вредители като молци, поставете цитрусови кори близо до местата, където се съхраняват сушени плодове. Редовно преглеждайте и сортирайте сушените плодове. И, разбира се, яжте с удоволствие!