Списък на зеленчуците, с които да се запасите за зимата

Продължаваме темата как да съхраним най-добре и за най-дълго време това, което е родила градината и за което толкова сме се трудили.

Есента е щедро време! Както в градините, така и на пазарите има изобилие от зеленчуци, плодове и ароматни билки. През този период много зеленчуци и плодове достигат максимална зрялост, сочност и вкус. И дори да не можете да се похвалите с богата реколта, именно по това време цените са най-атрактивни, а продуктите са пресни, не презрели, с минимален риск от повреда.
Замразяването е един от най-лесните, бързи и ефективни начини за максимално запазване на витамини, минерали и най-важното - вкуса на лятото през студените зимни дни. Кои дарове на август непременно трябва да бъдат замразени?

Чушка

Този зеленчук е идеален за супи, гювечи, пълнежи.
За да замразите чушките, първо трябва да ги измиете, да отстраните семките и дръжката. Нарежете ги на кубчета, лентички или ги оставете на половинки/пръстени и ги сложете в торбички.

Лютите чушки се замразяват по същия начин.

Сладките чушки могат да се бланшират преди замразяване. За целта ги потопете във вряща вода за 2-3 минути, охладете в ледена вода, подсушете и след това ги нарежете на порции.

Краткотрайната обработка с гореща вода спира действието на ензимите, които развалят вкуса, цвета и текстурата по време на съхранение. Запазва яркия цвят и витамините. След бланширане, бързото охлаждане в ледена вода е задължително!

Можете да замразите и цели чушки. Този начин е подходящ, ако планирате да пълните чушки през зимата. За да спестите място, наредете чушките една в друга.

За да спестите място при замразяване на зеленчуци, можете да използвате вакуумираща машина. Този метод удължава срока на годност на продуктите.

Опитайте се да изкарате колкото е възможно повече въздух от торбичките, преди да ги затворите.

Карфиол и броколи

Незаменими за крем супи, гарнитури, запеканки, зеленчукови миксове.

Преди замразяване карфиолът и броколите се разделят на розички и се накисват в подсолена вода за 20-30 минути, след което се бланшират за три минути във вряща вода с лимонена киселина (1 чаена лъжичка на 1 литър вода), за да се запази цветът. Охлаждат се в ледена вода, подсушават се и се пакетират.

Тиквички и тиква

Тези зеленчуци са основата за рататуй, хайвер, палачинки и супи.
Младите тиквички могат да се замразят сурови, настъргани (за палачинки) или нарязани на кубчета. Филийките, които са за гювечи, могат да се замразят отделно в тава и след това да се приберат в торбичка.

По-добре е старите тиквички и тиквата да се бланшират за 1-2 минути, да се охладят и подсушат.

Патладжани

Замразените патладжани могат да се използват за приготвяне на хайвер, яхнии, запеканки и като добавка за получаване на „гъбен" вкус през зимата.

Патладжаните трябва да се нарежат на кубчета, кръгчета или пръчици. Не забравяйте да ги бланширате за 3-4 минути (можете да добавите оцет или лимонов сок към водата, за да предотвратите потъмняване), охладете, изстискайте добре излишната влага и подсушете. Като алтернатива, резените могат леко да се запекат във фурната преди замразяване.

Боб и грах

Отлична гарнитура, прибавят се в супи и яхнии.

Отрежете краищата на шушулките, отстранете жилките, ако е необходимо. Нарежете на парчета от 2-3 см. Преди замразяване бланширайте за 3-4 минути (2-3 минути са достатъчни за зеления фасул), охладете в ледена вода, подсушете и опаковайте.
Преди замразяване, грахът трябва да се обели, бланшира се за 1-2 минути, охлажда се в ледена вода и добре се подсушава. Опакова се на порции. Като алтернатива можете да го замразите насипно върху тава, след което да го приберете в торбички.

Царевица

Сладкото лятно лакомство може да си го похапвате през цялата година.

Има няколко начина за замразяване на царевица у дома. Кочаните трябва да се почистят, сварят до готовност (15-20 минути) и да се охладят. Можете да ги замразите цели, плътно увити във фолио, или да уроните зърната и да ги подредите на порции. В някои случаи нарязаните зърна се бланшират допълнително за няколко минути.

Домати

Замразените домати са подходящи за супи, сосове, яхнии, пица.
В зависимост от това какво планирате да готвите, изберете метод на замразяване.

Вариант първи - замразяване на резени (парчета). Измийте доматите, подсушете, нарежете. Подредете ги в тава на един слой, замразете и изсипете в торбичка. Такива домати са подходящи за яхнии и пица.

Замразеното доматено пюре може да се използва като основа за супи и сосове. За да го приготвите, бланширайте доматите, обелете ги и ги намачкайте или смелете в блендер. Изсипете в малки съдове или формички за лед.

Цели замразени домати също са подходящи за супата. Измийте, подсушете, сложете зеленчуците в тава и замразете, след което прехвърлете в торбички за дългосрочно съхранение. Такива домати се настъргват лесно: кората ще остане в ръцете ви.

Морков

За супи, яхнии, пилаф можете да замразите и моркови. За целта измийте и обелете кореноплодите. Те могат да се нарежат на кубчета или лентички, да се бланшират за 2-3 минути, да се охладят и замразят. Настърганите моркови могат да се замразят и сурови.

Зеленчуците и зелените подправки могат да се съхраняват при температура от -18°C в продължение на 8-12 месеца.

Копър, магданоз, кориандър, босилек

Тези зелени култури са основата на аромата на супи, основни ястия и салати.

Внимателно сортирайте зелениите, измийте, подсушете много добре (това е ключовият момент), нарежете на ситно. Изсипете сухите зелени подправки в торбички или кутии и ги сложете във фризера.

Следният вариант също е интересен: Нарежете подправките, напълнете с тях малки кутийки или просто форми за лед, залейте със студена преварена вода или растително масло. Замразете. Прехвърлете кубчетата в торбичка. Кубчетата с вода могат да се използват за приготвяне на супи, тези с масло - за подправяне на готови ястия.

Има още един удобен и интересен начин да използвате замразените зеленчуци: плътно натъпчете нарязаните зеленчуци в малки торбички или фолио, навийте ги на „наденица". По време на готвене отрежете парче с желания размер.