Започваме с плюсовете на сенажа –
той е по-здравословен,
по-вкусен и по изгоден.
Например при хранене на зайци със сено има много отпадъци, но в това отношение сенажът е по-изгоден.
За да стане с високо качество,
трябва да изсушите тревата до влажност 50-60%. А за да се определи съдържанието на влага, се вземат 10 кг трева и се претеглят на всеки 2 часа сушене.
При 60% влажност треват
трябва да тежи 6 кг.
Масата се натрошава на парчета от 3-5 см, бързо се зарежда в торба с двойни стени (външната е от полиетилен, вътрешната е от обикновено бельо), омесва се старателно, разклаща се енергично и веднага се завързва здраво врата.
За да се предотврати навлизането на въздух
в торбичката и развалянето на храната, връвта на найлоновата торбичка се пълни с разтопен парафин.
Другият плюс на сенажа е
при кравите и козите през зимата:
• когато повишава млечността и маслеността на млякото;
• когато телетата и агнетата имат наддаване на тегло и качество на месото.
Запомнете: В сенажа се запазват повече хранителни вещества, отколкото в сеното, а най-ценните листа на бобовите растения остават непокътнати.
Коментари