Започваме с плюсовете на сенажа –

той е по-здравословен,

по-вкусен и по изгоден.

Например при хранене на зайци със сено има много отпадъци, но в това отношение сенажът е по-изгоден.

За да стане с високо качество,

трябва да изсушите тревата до влажност 50-60%. А за да се определи съдържанието на влага, се вземат 10 кг трева и се претеглят на всеки 2 часа сушене.

При 60% влажност треват
трябва да тежи 6 кг.

Масата се натрошава на парчета от 3-5 см, бързо се зарежда в торба с двойни стени (външната е от полиетилен, вътрешната е от обикновено бельо), омесва се старателно, разклаща се енергично и веднага се завързва здраво врата.

За да се предотврати навлизането на въздух

в торбичката и развалянето на храната, връвта на найлоновата торбичка се пълни с разтопен парафин.

Другият плюс на сенажа е

при кравите и козите през зимата:
• когато повишава млечността и маслеността на млякото;
• когато телетата и агнетата имат наддаване на тегло и качество на месото.
Запомнете: В сенажа се запазват повече хранителни вещества, отколкото в сеното, а най-ценните листа на бобовите растения остават непокътнати.