Реколтата от домати не чака и спешно се нуждаете от преработка на узряващите плодове? Ще ви предложим нетрадиционни доматени заготовки, вместо скучните туршии с маринати, зеленчукови салати за зимата, лечо и домашен кетчуп. Изненадайте семейството си!

Нека си припомним, че доматите за консервиране не е задължително да имат аромат, необичайна сладост, когато са пресни. Тяхното предназначение е да са достатъчно малки, за да се поберат в буркан, да не се напукат, да запазят добре формата си по време на обработка и да „поемат" вкуса на маринатата и околните продукти в буркана. Затова за тези цели са подходящи сортове домати с малки плодове с дебела кора (за да не се спука), плътна пулпа, малко и малки семки.

Мариновани чери домати с моцарела 

Ще ви трябват: 150 г чери домати, 150 г моцарела или извара, 2-4 скилидки чесън, пресни билки (магданоз, копър, босилек), растително масло, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте зелените подправки, подсушете ги и ги нарежете на ситно. Смачкайте чесъна през преса. Смесете сиренето с билките и чесъна.

Измийте доматите, подсушете ги, отрежете върховете, отстранете пулпата и семките с чаена лъжичка и ги напълнете със сместа от сирене и зелени подправки.

Поставете пълнените домати в малки, чисти и сухи буркани. Добавете лимонов сок към растителното масло и залейте доматите в бурканите с получената марината, като добавите още билки.

Затворете бурканите и ги сложете в хладилника. Доматите, пълнени по този начин, ще бъдат готови след няколко дни.

Това не е „зимна" заготовка – такива мариновани домати могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.

Пълнени пикантни домати 

Ще ви трябват: 1,5 кг домати, 1 чушка, 2 люти чушки, 1 връзка пресен копър със семената, 2-4 скилидки чесън, 2 дафинови листа, 20 г сол, черен пипер на зърна.

Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците и пресните билки. Отстранете стъблата и семките от чушките.

Пригответе саламура от 1 литър вода, сол, зърна черен пипер и дафинови листа - изчакайте да заври и оставете да къкри 5 минути.

Смелете сладките и лютите чушки, чесъна и 2/3 от връзката копър в блендер (не на каша, а така, че парченцата да се виждат).

Разрежете доматите дълбоко, но не до дъното, на кръст и с лъжица ги напълнете с пикантната смес. Поставете ги в буркан и добавете останалите стръкчета и чадърчета от копър.

Залейте с горещата саламура, затворете с капаци, покрийте с кърпа, докато се охлади, и след това поставете на хладно и тъмно място. Можете да опитате приготвеното след седмица.

Софрито* по португалски 

Ще ви трябват: 6 големи месести домата, 1 кг лук, 2 скилидки чесън, 250 мл зехтин.

Приготвяне: Обелете лука, нарежете го първо на много тънки полукръгчета, а след това на малки кубчета.

Измийте доматите, подсушете ги и настържете на ренде, докато се превърнат в пюре, като предварително сте отстранили цялата пулпа от тях.

Загрейте зехтина в тиган и оставете лука да се задушава час и половина до два часа на най-слабия огън. След това добавете доматите и оставете да къкри още двадесет до тридесет минути. Накрая добавете ситно нарязаните скилидки чесън и оставете за още пет минути.

Свалете сместа от котлона, прехвърлете я в буркан и затворете. Сервирайте този традиционен сос от средиземноморската, португалската и латиноамериканската кухня като отделно предястие или го добавете към всякакви топли ястия.

* Софрито е сос, който се използва като основа за готвене на много ястия в испанската, португалската и латиноамериканската кухня. Сосът се приготвя по различни начини, но обикновено се състои от ситно нарязани ароматни съставки, запържени или задушени в растително масло.

Доматено конфи 

Ще ви трябват: твърди малки домати (дори леко неузрели са подходящи), зехтин или трюфелово масло, скилидки чесън, пресен розмарин и мащерка, сол, черен пипер - количеството на всички съставки е на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете доматите и смачкайте чесъна. Загрейте фурната до 100-120°C.

Сложете доматите в чиния, добавете чесън (според класическата рецепта трябва да е много), сол, черен пипер, добавете стръкчета розмарин и мащерка и залейте всичко обилно с олио.

Дръжте във фурната поне три часа, като проверявате периодично дали не загаря.

Извадете горещите домати и ги поставете в стерилни буркани, като отгоре залеете с останалото олио. Затворете с капаци и оставете да се охлади. Съхранявайте в хладилник до шест месеца.

* Дума „конфи" (confit),произлиза от френския глагол confirе,който в превод означава приготвям, сготвям. Първоначално този термин се е употребявал в Средновековието за плодове, които са приготвени в захар, откъдето и произлизат думите „конфитюр" и „конфета".

Методът конфитиране е един от най-старите способи за консервиране на месо, особено популярен в югозападна Франция.

Пикантни домати в корейски стил за зимата 

Ще ви трябват: 1,5 кг червени домати, 2 чушки, 1 морков, 1 люта чушка, 2-6 скилидки чесън, половин малка глава лук, 4,5 суп. лъж. 9% оцет, 4,5 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. захар, 1 пълна суп. лъж. сол, магданоз и копър на вкус.

Приготвяне: Измийте, подсушете, обелете и отстранете дръжките на зеленчуците и зелените подправки. Разрежете доматите на половинки по дължина, нарежете лука на кубчета, а морковите настържете на дълги ивици, нарежете ситно зелените подправки.

Обелете сладката чушка, чилито и чесъна и ги накълцайте в блендера. В дълбок съд смесете всичко, освен доматите, добавете захар, сол, растително масло и 9% оцет и разбъркайте добре.

Поставете слой от пикантната зеленчукова смес на дъното на бурканите, след това слой домати – и така нататък, като ги редувате нагоре.

Затворете бурканите с капаци, поставете ги в тенджера с топла вода и, след като заври, стерилизирайте още 20 минути.

След това внимателно извадете бурканите от тенджерата, затворете ги плътно с капаци и ги оставете да се охладят под кърпа, обърнати с дъното нагоре.

Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Доматено вино 

Ще ви трябват: 2,5 кг узрели домати, 700-800 г захар, 500 мл вода, 25-30 г малини (без да ги миете!), 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Приготвяне: Смачкайте пресните малини и ги поставете в буркан – това е закваската.

Добавете 100 мл вода и 2 ч. лъж. захар, разбъркайте, покрийте буркана с марля и поставете на тъмно място при стайна температура. Изчакайте 3-4 дни, докато течността се разпени и започне да ферментира.

Смачкайте и изцедете доматите, за да извлечете сок, използвайки удобен метод, прехвърлете ги в бутилка за ферментация, като се уверите, че след напълването ѝ, поне една четвърт от бутилката е свободна. Добавете вода, лимонена киселина, закваската и 2/3 от захарта. Разбъркайте и затворете бутилката с гумена ръкавица, като пробиете единия ѝ пръст с игла.

Оставете съда в тъмна стая с температура 20-25°C за четири дни. След това махнете ръкавицата, отцедете около чаша течност и разтворете в нея половината от останалата захар. Изсипете разтвора обратно в бутилката и поставете обратно ръкавицата.

След още четири дни повторете процедурата, като добавите цялата останала захар. Оставете виното на стайна температура още 25-50 дни - докато газът изчезне напълно и виното отдели утайката и стане по-леко.

Прецедете доматеното вино, сипете го в бутилки за съхранение, като ги напълните догоре и ги затворите плътно. Съхранявайте напитката в хладно помещение за отлежаване в продължение на 4-6 месеца.

Сладко от зелени домати

с лимон и джинджифил 

Ще ви трябват: 1,5 кг малки зелени домати, 1 кг захар, 2 лимона, парче пресен джинджифил, 2 шушулки ванилия.

Приготвяне: Измийте доматите със студена вода, нарежете ги на парчета, сложете ги в тенджера и поръсете със захар. Оставете за 8-12 часа, за да пуснат сок.

Сложете тенджерата с доматите и захарта на огъня, като добавите кората на един лимон. Оставете да заври и изключете след 10 минути. Оставете за 4-6 часа.

Върнете сместа на огъня, като добавите шушулките ванилия. Изчакайте да заври и след 15 минути изключете, отстранете ванилията и оставете за 8-12 часа.

Върнете на котлона, като добавите лимоновия сок от двата лимона. Нека заври отново и оставете да къкри около половин час на слаб огън. В самия край на готвенето добавете парче настърган джинджифил.

Свалете от котлона и оставете леко да се охлади. Пасирайте сместа с блендер. Готовото доматено сладко поставете в малки бурканчета и ги затворете с капаци.

За тази рецепта можете да използвате както червени, така и жълти домати, а ако желаете и по ваш вкус, можете да добавите към това сладко и кора и пулпа от портокал, карамфил, кардамон и канела.

Разбира се, нашата „великолепна седморка" не е единственият списък с оригинални варианти за консервиране с домати. Опитните домакини приготвят домати за зимата с грозде, моркови, чесън, патладжани, сливи, люти и сладки чушки, ябълки, хрян, карфиол, лук, зелен фасул, най-различни подправки и дори желатин...